"Target Capital" recomandă menţinerea titlurilor producătorului de lactate "Albalact" (simbol ALBZ) în portofoliu, însă a redus preţul ţintă la doisprezece luni de la 0,235 lei la 0,252 lei/unitate.
"De la analiza fundamentală elaborată în luna iulie, titlurile ALBZ au fluctuat în intervalul 0,215-0,247 lei la Bursa de Valori Bucureşti", potrivit raportului "Target", unde se mai arată: "Acţiunile s-au apreciat în prima parte a perioadei analizate, în convergenţa către preţul nostru ţintă (de 0,252 RON), înregistrând un nivel maxim de 0,247 RON la începutul lunii august. Această evoluţie a fost susţinută de climatul bursier favorabil pe plan mondial, în contextul sezonului de raportări trimestriale. Ulterior, am asistat la declinul cotaţiilor ALBZ, ca urmare a deteriorării climatului bursier internaţional, pe fondul apropierii de final a sezonului de raportări financiare şi a revenirii în prin plan a preocupărilor cu privire la evoluţia economiei mondiale. Capitalizarea companiei a crescut, în intervalul analizat, cu 5%".
La şase luni, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 7,6% (faţă de primul semestru din 2009), la 125,1 milioane lei. Veniturile din exploatare au avansat cu 8%, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 8,3% (cheltuielile materiale şi cu personal au crescut cu 6,8%, respectiv 4%, în timp ce cheltuielile cu amortizare, alte cheltuieli de exploatare şi cele cu utilităţi s-au diminuat cu 25%, 14,5%, respectiv 3,4%). Prin urmare, rezultatul din exploatare a consemnat un avans de 2,6%, până la 6,4 milioane lei. Din operaţiuni financiare compania a înregistrat pierderi de 3,4 milioane lei, pe fondul avansului cheltuielilor financiare cu 51,7%, evoluţie determinată de diferenţele nefavorabile de curs valutar (leul s-a depreciat semnificativ la finalul trimestrului II, atât în raport cu euro, dar mai ales în raport cu dolarul).
"Albalact" a încheiat prima jumătate a anului cu un profit net de 2,4 milioane lei, în scădere cu 14%.
Rezultatele financiare din primele şase luni ale anului s-au situat sub estimările din scenariul central de previziune de la analiza elaborată în luna iulie, potrivit Target Capital.
Analiştii spun că, pentru perioada următoare se menţin perspective nefavorabile pentru consumator, având în vedere majorarea TVA începând cu 1 iulie de la 19% la 24%, precum şi reducerea salariilor din sectorul public cu 25%. "Conform informaţiilor disponibile până în prezent, este ridicată probabilitatea ca salariile din sectorul public să nu revină la nivelul iniţial în 2011. Cu alte cuvinte, consumul privat va continua să resimtă aceste măsuri de ajustare bugetară şi anul următor. Mai mult, pe plan extern am asistat în ultima perioadă la amplificarea semnalelor de dezaccelerare a economiei mondiale, ceea ce exprimă premise mai puţin favorabile pentru evoluţia exporturilor româneşti în trimestrele următoare. În măsura în care vom asista la o dezaccelerare pronunţată a exportului, condiţiile din piaţa forţei de muncă ar resimţi imediat şocul negativ, cu noi implicaţii nefavorabile pentru consumul privat", se mai arată în raport.