Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţă o iniţiativă legislativă prin care angajatorii să nu mai fie obligaţi să îi plătească pe muncitorii străini cu salariul mediu brut pe economie, ci cu cel minim, pentru a nu exista diferenţe faţă de angajaţii români care prestează aceeaşi muncă.
Călin Popescu Tăriceanu a spus astăzi, după şedinţa Biroului Politic al ALDE, că, la începutul verii, înainte de încheierea sesiunii parlamentare, iniţiativa legislativă a lui Alexandru Băişanu s-a concretizat în adoptarea legii 416/2018, care introduce nişte limitări în privinţa beneficiarilor venitului minim garantat.
"Cu alte cuvinte, persoanele care sunt apte de muncă şi primesc venitul minim garantat prin această lege au dreptul să refuze o singură dată un loc de muncă. Dacă după acest prim refuz, al doilea loc de muncă îl refuză din nou, nu mai primesc venitul minim garantat. Şi acest lucru l-am făcut ţinând cont de criza de forţă de muncă de pe piaţă şi de faptul că nu este normal ca aceste persoane care sunt apte de muncă să beneficieze de acest venit minim garantat în condiţiile în care li se poate oferi o condiţie de demnitate personală, să găsească un loc de muncă plătit şi să trăiască din muncă", a afirmat el.
Tăriceanu a spus că acum există o nouă propunere de modificare a legii.
El a spus că dacă un muncitor român de la o fabrică de confecţii este plătit cu salariul minim, un muncitor străin care prestează aceeaşi muncă nu ar trebui plătit cu salariul mediu.
"Având în vedere criza majoră de forţă de muncă, trebuie două măsuri luate, aceasta, împreună cu alocarea unor contingente mai mari de muncitori străini pentru a acoperi necesarul de forţă de muncă", a conchis Tăriceanu.