Tăriceanu cere SRI şi SPP un raport privind informarea preşedintelui despre activităţile lui Bercea

E.D.
Anticorupţie / 22 iunie 2014

Tăriceanu cere SRI şi SPP un raport privind informarea preşedintelui despre activităţile lui Bercea

Update 12:00 Traian Băsescu: "Nu am primit niciun ban sau bun de la sau în numele lui Sandu Anghel"

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că nu a primit niciun ban şi niciun bun de la Bercea Mondial sau în numele acestuia pentru reducerea pedepsei sau pentru graţiere, potrivit unor precizări ale Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa citată face precizări cu privire la întrebările ridicate de presă referitoare la preşedintele Traian Băsescu şi la cazul "Mircea Băsescu - Sandu Anghel".

Astfel, şeful statului arată că nu a discutat niciodată cu fratele său, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Bercea Mondial.

Şeful statului menţionează că anul trecut fratele său i-a spus că este şantajat. "I-am cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului. Ceea ce a şi făcut. Eu nu puteam să merg să fac un denunţ de şantaj în numele lui, dar, repet, i-am cerut să meargă imediat să informeze instituţiile statului", afirmă Traian Băsescu.

Întrebat de ce nu l-a împiedicat pe fratele său să intre în anturajul familiei lui Sandu Anghel, Traian Băsescu a răspuns: "Am aflat din presă că fratele meu, Mircea Băsescu, a botezat o nepoată a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Ce mai era să fac după botez? Este major. Dacă ştiam dinainte, i-aş fi spus să nu intre în acest anturaj".

Întrebat cum răspunde zvonurilor din presă potrivit cărora Mircea Băsescu ar spune, într-una dintre înregistrări, că i-a dat şi bani şi şefului statului pentru a interveni în favoarea reducerii pedepsei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, Traian Băsescu răspunde: "Nu cred că fratele meu ar putea să facă o astfel de afirmaţie pentru că nu este adevărat. Nu am primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nici pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă şi nici pentru vreo graţiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban şi niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo graţiere".

---

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cere Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Serviciului pentru Protecţie şi Pază (SPP) întocmirea unui raport din care să rezulte dacă preşedintele Traian Băsescu a fost sau nu informat despre activităţile ilegale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Potrivit senatorului, SRI şi SPP sunt obligate să asigure protecţia informativă a soţului sau soţiei preşedintelui şi a tuturor rudelor sale de gradul 1 şi au obligaţia să informeze organele abilitate ale statului în cazul în care constată activităţi cu caracter ilegal.

După cum a precizat Tăriceanu, "Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază au atribuţii legale şi norme interne precise privind protecţia informativă în cazul vizitelor efectuate de Preşedintele României, prin care să se asigure că Preşedintele României nu intră în contact cu persoane care au probleme cu legea sau care reprezintă un pericol pentru viaţa Preşedintelui".

Oficialul a precizat că va face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI şi SPP privind protecţia informativă a Preşedintelui României în cazul vizitelor la clanul "Bercea" să fie puse la dispoziţia Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I., în vederea întocmirii unui Raport.

Tribunalul Bucureşti a decis vineri arestarea pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă.

De asemenea, instanţa a emis un mandat de arestare şi pe numele lui Marian Căpăţână, cel care a intermediat banii luaţi de Mircea Băsescu de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpăţînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl său (Sandu Anghel), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Căpăţînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Bercea Mondial şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a remis şi suma de 350.000 de euro lui Marian Căpăţînă.

Intervalul în care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Căpăţînă este cuprins între 20 februarie 2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de Bercea Mondial) şi 22 februarie 2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru Bercea Mondial, adică va obţine fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Este de necrezut ce a facut acest presedinte si neamurile lui in cei 10 ani de "domnie", desi , la comportamentul lui de om anormal, ar fi trebuit sa ne asteptam la asa ceva. Ce spuneti "probasistilor", mai sunteti vreunul care tine cu el? Daca da, atunci sunteti toti ca el, iar poporul roman isi merita soarta, tinand in fruntea natiei o anomalie a naturii.

    1. iar motivul este acela ca tine cu tara lui si nu se sfieste sa le spuna celor ce au alta intentie ce este bine pentru cetatenii Romaniei.

      Petrica sau Petrisor, esti cam choir!.

      Singura scuza pe care ti-o gasesc ar fi ca inca nu te-ai maturizat; probabil deaia nu esti inca Petru sau Petre, oricum cand mai cresti cere-i sfaturi maestrului Bestea, un dascal bun care te-ar putea face sa pricepi. 

      Bre basistilor, nu va e rusine sa mancati rahatul cu o asemenea patima? Lasati-ma cu interlopul vostru care cica e presedinte. Nu ba, e sef de satra si vanzator de tara.

      Nea Vergile, decat s-o arzi pe-aici cu comentarii inepte, mai bine te-ai interesa cu cat i-a scutit pe Exxon (...) sef si blonda lui vuvuzela. Vezi ca s-a dat o OUG fix de Craciun, pe vremea cand vuvuzela era bastanca. Ai aflat? Aia erau banii nostri! Hai pa. Incercati si voi niste gantere pt creier ca vi s-a atrofiat de tot. 

      Draga Copp,

      Traienica e singurul politician cu ajutorul caruia pot sa am incredere ca tara se indreapta spre o directie buna.Insa probabil ca ai ajuns totusi la varsta maturitatii pentru a-ti da seama ca atunci cand spui ca institutiile financiare au facut profituri fulminante si firmele de extragere a hidrocarburilor ar trebui sa se astepte din 2014 la royalties ca in tarile arabe sa-ti faci multi prieteni :-) 

      Chior esti tu "binevoitorule major", daca nu vezi ca acest individ ne-a facut de ras in fata intregii lumi.

      Viclean, cum este a reusit sa induca in mintile reduse ale unor oameni - cum este si a ta -ca, vezi doamne, el ar vrea binele tarii.

      Iar prostii s-au grabit sa-l creada, fara sa-i analizeze activitatea care demonstreaza cu prisosinta exact contrariul. 

      nea Petrica,

      matale stii de ce platesti imprumutul de 10 miliarde pe care l-a luat nea Mugurel sa ne facem centura de castitate :-) Sau ai idee de ce actiunile Petrom au o valoare atat de scazuta desi capitalul social al OMV PETROM a fost pana in anul 2013 luna aprilie de 10 DIX, TEN mai mare decat al OMV. Fiind atat de inteligent ar trebui sa ai un raspuns la aceste intrebari simple... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb