TĂRICEANU:  "La începutul anului, am avut o încercare de lovitură de stat de catifea, pe care CCR a sancţionat-o"

Alexandra Cismaru
Politică / 13 martie 2017

Călin-Popescu Tăriceanu (Sursa foto: Facebook)

Călin-Popescu Tăriceanu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 12:00 Grindeanu: "Marile proiecte de dezvoltare cred că trebuie discutate la nivel regional"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, la Adunarea generală a primarilor de municipii, care se desfăşoară la Rin Grand Hotel, că, în lunile viitoare, vor fi organizate întâlniri regionale între reprezentanţii Guvernului şi cei ai autorităţilor locale în care să fie discutate marile proiecte de dezvoltare. Premierul a făcut referire şi la salariile aleşilor locali, precizând că este necesară crearea unei baze corecte de salarizare.

Sorin Grindeanu a afirmat, citat de News.ro: "O să-l rog pe domnul preşedinte Robert Negoiţă în lunile viitoare să organizăm întâlniri regionale pentru a discuta de proiecte regionale împreună cu reprezentanţii Guvernului. (...) Marile proiecte de dezvoltare cred că trebuie discutate la nivel regional. La nivelul Asociaţiei (primariilor - n.r.), cu ajutorul domnului preşedinte, putem să facem acest pas".

Totodată, premierul a adus în discuţie şi salarizarea primarilor, precizând că este necesară crearea unei baze corecte de salarizare în concordanţă cu responsabilitatea fiecăruia.

"Cu ajutorul dumneavoastră, prin dezbaterea publică, să o construim în mod corect - şi în mare sunt lucrurile făcute în acest fel - tocmai pentru a pune în concordanţă responsabilitatea cu salariul", le-a spus prim-ministrul aleşilor locali.

(A.C.)

---------

Actualizare 11:13 Dragnea: "Nu voi mai accepta ca primarii să fie consideraţi prezumtivi infractori; trebuie ajutaţi şi lăsaţi să-şi dezvolte comunităţile"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Adunarea generală a primarilor de municipii, că motivarea deciziei CCR stabileşte o delimitare "clară" între oportunitate şi legalitate, iar el nu va mai accepta ca primarii să fie consideraţi "prezumtivi infractori", în condiţiile în care sunt "oameni corecţi" care trebuie ajutaţi, stimulaţi şi "lăsaţi să dezvolte comunităţile lor".

Liderul PSD a mai spus că decizia CCR potrivit căreia DNA nu avea competenţa să facă cercetări penale privind oportunitatea şi legalitatea OUG 13 stabileşte o delimitare "clară" între oportunitate şi legalitate.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adirmat: "Motivarea deciziei CCR statuează un lucru despre care vorbesc de foarte mulţi ani, stabileşte o delimitare clară între oportunitate şi legalitate, nu e vorba doar de miniştri, ci şi de primari, aleşi locali. De prea multe ori majoritatea instituţiilor publice de control din România, Curtea de Conturi, parchete, alte instituţii au venit să întrebe primarul de ce a făcut drumul ăla, nu celăllalt. Cred că această decizie a CCR ar trebui luată în seamă în mod serios. Ce legi vor trebui modificate, vor fi modificate, primarul trrebuie să răspundă doar de legalitate, nu poate fi controlat pe oportunitate".

El a mai spus că "orice atac la primari este un atac la comunităţile pe care le reprezintă".

Liviu Dragnea a completat: "Cât în Constituţie spune că poporul exercită suveranitatea prin structurile constituţionale, prin alegeri libere, corecte şi primarii sunt parte a suveranităţiii poporulului, orice atac la primari este atac pe comunităţile pe care le reprezintă".

În ceea ce priveşte salarizarea, liderul PSD a susţinut că există un amendament de majorare cu 30% a veniturilor primarilor.

Preşedintele PSD a adăugat: "Există un amendament deja depus la Comisia de specialitate de PSD, ulterior şi de PNL, de creştere cu 30% a salariilor primarilor. Nu e suficient. Un principiu la care ţin mult e că şeful unei instituţii, primarul nu poate avea un salariu mai mic decât oricine altcineva din primărie, e un nonsens. În legea salarizării unitare, Ministerul Muncii va avea grijă ca administraţia locală să fie tratată în anexă separată. Sunt cazuri în care primarul e pe locul 50 în grila de salarizare".

Dragnea a ţinut să precizeze că toate cotele defalcate de impozit vor rămâne la nivel local.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat: "Am văzut săptămâna trecută o solicitare de la un primar referitoare la cote defalcate din impozit pe venit. În campanie am spus: toate cotele defalcate vor rămâne la nivel local, e prins în programul de guvernare. Impozitul pe venit realizat de cetăţeni trebuie să rămână la nivel local în totalitate".

În încheiere, Liviu Dragnea a afirmat că nu va mai accepta ca primarii să fie consideraţi "prezumtivi infractori".

(A.C.)

-----

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, la reuniunea Adunării generale a primarilor de municipii, că la începutul anului a avut loc o încercare de "lovitură de stat de catifea", pe care CCR a sancţionat-o prin "două decizii istorice", precizând că sunt proiecte pe plan local care sunt blocate din cauza instituţiilor de forţă şi a făcut un apel către edili, cărora le-a cerut să spună dacă simt presiuni de orice fel în desfăşurarea activităţii.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, potrivit News.ro: "Românii au ales fără echivoc o majoritate PSD-ALDE. Cu toate acestea, la începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea, pe care, din fericire, CCR a sancţionat-o prin două decizii pe care le-aş caracteriza ca istorice. Din păcate, de mai mult de trei luni avem o instabilitate politică fără precedent, prin raportarea la alegerile din decembrie şi la rezultatul clar al acestora. Ne confruntăm cu o ofensivă aproape zilnică din partea unor instituţii de forţă împotriva instituţiilor rezultate din votul democratic al românilor. Mă îngrijorează că această ofensivă permanentă pune sub semnul întrebării echilibrul puterilor în stat".

Preşedintele Senatului a precizat că sunt proiecte pe plan local care sunt blocate din cauza "instituţiilor de forţă".

Tăriceanu a precizat: "Obiectivul nostru comun este dezvoltarea României, în ciuda frânei puse de instituţiile de forţă. Ştiu că se tot vorbeşte în ultima perioadă despre aproape un fel de prigoană pornită împotriva primarilor, că sunt situaţii în care primarii nu au avut curajul să semneze documente de frică să nu ajungă pe mâna procurorilor".

Şeful Senatului a făcut, totodată, un apel către primari cărora le-a spus să spună dacă se fac presiuni asupra lor, să comunice acest lucru.

"Dacă vă simţiţi hăituiţi, dacă nu vă puteţi face treaba aşa cum trebuie, dacă se fac presiuni asupra dumneavoastră, atunci ieşiţi şi spuneţi public aceste lucruri", a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a arătat: "Vin la acest subiect care mie mi se pare extrem de important pentru viitorul nostru, care este dezbaterea privind viitorul Europei: cel fel de Europă se va construi. Vedeţi din ce în ce mai mult că se discută despre Europa cu două sau cu mai multe viteze. Din păcate, România riscă să fie din nou pusă la colţ, aşa cum a mai fost şi războaiele politice de la noi ne împiedică să stăm să facem o dezbatere lucidă şi utilă pentru viitorul României. Stăm mereu blocaţi în dispute politice sterile care consumă timp şi energie. În acest timp, deciziile de la Bruxelles se iau şi vedeţi că ele sunt esenţiale pentru viitorul României".

Totodată, el a ţinut să precizeze că "mai este mult pentru a accelera dezvoltarea economică", pentru că, din cauza disputelor politice interne, nu se poate face o "dezbatere lucidă" despre viitorul Uniunii Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb