Tarifele Depozitarului Central, sub lupa Consiliului Concurenţei

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 ianuarie 2011

La aproape trei luni după ce a fost sesizat, Consiliul Concurenţei a decis să deschidă o investigaţie asupra tarifelor percepute de Depozitarul Central în cazul predării registrului acţionarilor către un emitent sau către o altă entitate (depozitar), potrivit informaţiilor comunicate de conducerea instituţiei.

"Am primit la Depozitarul Central, de la Consiliul Concurenţei, un document despre deschiderea unei investigaţii având ca obiect tarifele percepute pentru transferarea Registrului Acţionarilor către altă entitate, fără ca emitentul să fie retras de la tranzacţionare", a declarat, pentru ziarul "BURSA", Valentin Ionescu, directorul general al Bursei şi preşedintele Depozitarului Central.

Tariful pentru care Depozitarul a intrat în vizorul Consiliului Concurenţei nu mai este, însă, în vigoare, el fiiind modificat la câteva săptămâni după ce a fost aprobat, la propunerea Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Depozitarului din vara anului trecut. Până să fie modificat, tariful stabilea că un emitent trebuie să plătească 5 lei/acţionar dacă dorea să îşi transfere Registrul Acţionarilor de la Depozitarul Central către alt depozitar, de exemplu. O astfel de decizie s-ar fi dovedit extrem de costisitoare pentru emitenţii cu un număr mare de acţiuni, precum societăţile de inves-tiţii financiare (SIF-uri), în condiţiile în care acestea au între şapte şi nouă milioane de acţionari.

Preşedintele Depozitarului susţine că tariful de 5 lei/acţiune nu a fost aplicat vreodată şi că nu a primit semnale negative din piaţă cu privire la nivelul actual al tarifelor percepute de instituţia pe care o conduce. Valentin Ionescu a declarat: "În AGA Depozitarului din vara anului trecut a fost stabilit nivelul maximal al tarifelor, administratorii instituţiei fiind mandataţi să stabilească exact care vor fi tarifele percepute. Aceste tarife au fost modificate la scurt timp, ele nu au fost niciodata aplicate. Nu am primit niciun semnal negativ din piaţă cu privire la nivelul actual al tarifelor. Depozitarul Central va colabora pe deplin cu Consiliul Concurenţei în vederea clarificării, într-o manieră cât mai rapidă şi transparentă a aspectelor referitoare la tarifele de predare registru".

Deşi tarifele au fost coborâte şi, în unele cazuri modificate, există mari semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea lor, în condiţiile în care conducerea Depozitarului susţine că predarea registrului acţionarilor către emitent sau altă entitate nu este încă reglementată. Surse din piaţă care nu au dorit să le fie menţionate numele ne-au spus că Depozitarul a solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să reglementeze această situaţie, fără să primească, deocamdată, un răspuns.

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât predarea registrului acţionarilor de la Depozitarul Central către alt Depozitar (entitate), la terminarea contractului din iniţiativa emitentului, poate fi considerată drept un prim pas pentru mutarea unei companii de la Bursa de Valori Bucureşti la altă bursă, de exemplu, cea sibiană, ceea ce ar însemna, în definitiv, mai puţini bani pentru societăţile din Grupul BVB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. s-au trezit la spartul targului oficialii CNVM..., adica abia dupa sistarea tranzactiilor cu actiuni ale fondului Porprietatea. vaca de muls a pietei negre care a omorat insa piata de capital reglementata. Tocmai cea pe care ar fi trebuit s-o protejati insa voi astfel a-ti secat-o de lichiditate. Puscarie va e locul. Prost e cine se mai increde ori investeste la noi

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb