TD SECURITIES ANTICIPEAZĂ Perspective optimiste pentru aur, în 2022

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 decembrie 2021

Perspective optimiste pentru aur, în 2022

Cotaţia medie a metalului preţios va fi de 1.875 dolari uncia în primul trimestru al anului viitor, respectiv de 1.824 dolari în cel de-al doilea

Perspectivele pentru evoluţia preţului aurului în 2022 par promiţătoare, iar prima jumătate a anului viitor va fi cea mai bună în acest sens, conform estimărilor TD Securities, citate de Kitco News.

"Vedem o evoluţie pozitivă a preţului aurului în prima jumătate a anului viitor", afirmă strategii de mărfuri de la TD Securities, menţionând că acesta ar putea urca spre 1.900 de dolari uncia în primele şase luni ale lui 2022, în condiţiile în care pieţele se concentrează pe creşterea economică, pe inflaţie şi riscuri politice.

Bart Melek, şeful diviziei globale de strategie pentru pieţele de mărfuri din cadrul TD Securities, afirmă: "Riscurile politice asociate cu alegerile de la mijlocul mandatului, din SUA, temele fiscale din Statele Unite, achiziţiile destul de constante de aur efectuate de băncile centrale, un ritm mult mai lent al redresării americane şi globale sunt factori suplimentari care ar putea determina investitorii să-şi reînvie interesul pentru aur", susţin specialiştii TD Securities, menţionând: "Aceşti factori ar trebui să ajute la creşterea preţului aurului în teritoriul de 1.900 dolari/uncie, în prima jumătate a anului 2022, conform previziunilor noastre".

Sursa citată aminteşte că aurul a început anul 2021 cu un preţ de aproximativ 1.960 de dolari uncia. În prezent, preţul este de circa 1.770 de dolari uncia.

Bart Melek mai afirmă: "Tendinţele reale ale ratelor dobânzilor, care sunt determinate de evoluţia inflaţiei, de semnalele legate de politica băncii centrale americane (Rezerva Federală - Fed) şi de ratele nominale, au generat aceste fluctuaţii ale preţului aurului în 2021. (...)

Un factor pozitiv pentru evoluţia cotaţiei aurului, pe care pieţele îl subestimează în prezent, este o Rezervă Federală care nu e dispusă să majoreze ratele dobânzilor la mijlocul anului viitor. Barometrul CME FedWatch dă o probabilitate de 44% pentru prima creştere a ratei dobânzii cel mai devreme în iunie".

Conform TD Securities, este posibil ca Fed să nu declanşeze seria de creşteri ale dobânzilor în vara lui 2022, dat fiind că locurile de muncă din sectoarele non-agricole rămân cu aproximativ 4-5 milioane sub nivelurile de dinaintea pandemiei de Covid-19.

Anul viitor, susţine sursa, accentul va fi pus pe datele economice, care vor determina cât de agresivă va fi politica Fed în 2022.

"Datele economice slabe din următoarele câteva luni şi un Fed concentrat pe ocuparea deplină a forţei de muncă, respectiv cu o atitudine oarecum relaxată faţă de ţintirea strictă a inflaţiei, sunt factori ce ar putea împiedica banca centrală a SUA să declanşeze o creştere imediată a dobânzilor", spune Melek, adăugând: "Conform acestui scenariu, ratele reale ale dobânzilor vor rămâne scăzute, încurajând cumpărarea de aur anul viitor".

Reprezentantul TD Securities continuă: "O potenţială creştere economică mai ridicată şi o rată a şomajului care nu se accelerează ar putea lăsa banca centrală a SUA într-o poziţie confortabilă, care să susţină economia mai mult timp. Acesta ar fi un mediu ce poate susţine preţul aurului, dar va decelera inflaţia".

Estimările TD Securities arată un preţ mediu al aurului de 1.875 de dolari uncia în primul trimestru al anului viitor, de 1.824 dolari în cel de-al doilea, de 1.800 de dolari în al treilea şi de 1.750 de dolari în al patrulea.

Forbes: Popularitatea aurului, posibil să crească în 2022

Cotaţia aurului a scăzut cu a proape 6% anul acesta, chiar dacă inflaţia a accelerat cu acelaşi procent, arată o analiză Forbes, care menţionează că, probabil, acesta este rezultatul concentrării investitorilor pe alte plasamente populare.

Dar, vremurile se schimbă, iar lumea este tot mai îngrijorată de faptul că inflaţia va continua să crească rapid. Sondajul realizat de Universitatea din Michigan cu privire la aşteptările consumatorilor legate de inflaţie evidenţiază că, în ultimele 12 luni, acestea au crescut de la aproximativ 2,5% la aproape 5%. În asemenea condiţii şi când ratele dobânzilor sunt sub 2%, investiţia în aur pare să fie refugiul, potrivit Forbes.

Preţul aurului a atins, săptămâna trecută, cel mai redus nivel din ultima lună

Preţul aurului a scăzut, la data de 2 decembrie, cu peste 1%, ajungând la cel mai redus nivel din ultima lună, în condiţiile în care investitorii au reacţionat la semnalele Rezervei Federale privind înăsprirea politicii sale monetare, care ar putea ţine sub control creşterea preţurilor de consum.

Cotaţia spot a aurului a scăzut cu 0,9% joi, la 1.766,98 dolari uncia, după ce în timpul sesiunii de tranzacţionare a atins cel mai redus nivel de după 3 noiembrie.

Preţul contractelor futures pentru aur au coborât cu 1%, la 1.767 dolari uncia.

"Schimbarea politicii Fed şi sugestia că temerile legate de inflaţie se vor diminua au redus interesul pentru aur", a declarat Jim Wyckoff, analist senior la Kitco Metals, adăugând: "În timp ce câştigurile de pe pieţele bursiere pot sugera o creştere a apetitului pentru risc, volatilitatea suplimentară a acţiunilor, în special pe fondul incertitudinii persistente cu privire la varianta coronavirusului, Omicron, ar putea reduce preţurile aurului".

Michael Hewson, analist-şef pentru pieţe la CMC Markets UK, a afirmat, conform Reuters: "Perspectiva unei reduceri mai rapide a achiziţiilor de obligaţiuni efectuate de Rezerva Federală ar putea limita atractivitatea aurului şi ar putea mări randamentele dolarului american şi ale titlurilor de Trezorerie".

Vineri, însă, preţul futures al aurului cu livrare în februarie a urcat cu 0,6% la Comex New York, la ora 07.31, atingând 1.773,30 dolari uncia. Cotaţia spot era de 1.772,71 dolari/uncie, în urcare cu 0,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb