Temeri tot mai mari privind situaţia zonei euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iulie 2011

Angela Merkel

Angela Merkel

Moneda unică scade în continuare

Pieţele internaţionale au fost dominate, ieri, de temerile în creştere privind răspândirea crizei datoriilor din zona euro în economiile mari, precum cele ale Italiei şi Spaniei, în contextul în care liderii Uniunii Europene s-au întâlnit să dezbată situaţia regiunii, precum şi acordul privind cel de-al doilea pachet de sprijin pentru Grecia.

În cadrul unei reuniuni de urgenţă convocată la Bruxelles, miniştrii finanţelor din UE au discutat intens pe marginea modalităţii, respectiv a cuantumului în care băncile şi alţi creditori privaţi ar putea contribui la noul plan de salvare a Greciei, mai ales în condiţiile în care agenţiile de rating au avertizat că implicarea voluntară a creditorilor va fi privită ca un default parţial (intrare parţială în incapacitate de plată).

Până la închiderea ediţiei, liderii europeni nu anunţaseră rezultatul dezbaterii. Aceştia au analizat ieri, pentru prima oară, posibilitatea ca Grecia să intre în incapacitate de plată doar pe unele obligaţiuni, astfel încât datoriile ţării să intre pe o traiectorie mai sustenabilă. Noul plan ar presupune, astfel, renunţarea la ideea Franţei privind implicarea voluntară a creditorilor privaţi în salvarea Greciei, prin rostogolirea datoriilor.

Un alt aspect luat în discuţie a fost eventuala reducere a datoriei Greciei prin micşorarea dobânzilor. Planul concret privind sprijinul Greciei nu va fi, însă, finalizat mai devreme de sfârşitul verii.

În condiţiile date, euro a pierdut 1,9% la ora 10.55, la New York, ajungând la 1,40 de dolari. Drept urmare, investitorii s-au orientat către plasamente sigure. Astfel, preţul aurului a urcat cu 15,5 dolari (1%) la ora 10.34, la Comex New York, ajungând la 1.557,10 dolari uncia.

Comisarul european pentru justiţie cere spargerea monopolului agenţiilor de rating

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, cere spargerea monopolului celor trei agenţii americane de rating: Moody"s, Fitch şi Standard & Poor"s.

Potrivit Die Welt, oficialul de la Bruxelles a declarat: "Europa nu trebuie să permită distrugerea uniunii monetare de către trei companii private".

Viviane Reding a sugerat două soluţii posibile: spargerea cartelului celor trei companii americane şi crearea a şase agenţii de rating, respectiv înfiinţarea de agenţii de rating independente în Europa şi Asia.

La rândul său, comisarul european pentru pieţe financiare, Michel Barnier, a propus, ieri, înăsprirea regulilor aplicabile agenţiilor de evaluare, interzicându-le în special să acorde un rating ţărilor care beneficiază de un plan de ajutor internaţional.

"Intenţionez să propun preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene să pună acest subiect pe ordinea de zi la următoarea reuniune a miniştrilor europeni de finanţe. Desigur, vor trebui studiate fezabilitatea şi modalităţile unei astfel de interdicţii", a declarat Michel Barnier, subliniind: "Nu este vorba să spargem termometrul, deoarece nu termometrul provoacă febră, ci să ne asigurăm că termometrul funcţionează în mod adecvat".

Michel Barnier mai propune ca agenţiile de rating să fie obligate să dezvăluie analizele interne care stau la baza retrogradării unui stat din Uniunea Europeană. Statele ar putea obţine dreptul să verifice datele folosite de agenţiile de evaluare, înainte ca acestea să reducă ratingurile suverane, a afirmat Barnier.

Amintim că, săptămâna trecută, Moody"s a retrogradat cu patru trepte ratingul Portugaliei, plasând ţara în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii. Decizia agenţiei a fost criticată dur de mai mulţi responsabili europeni.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Italia trebuie să demonstreze că aplică reformele bugetare menite să readucă încrederea în zona euro.

"Italia trebuie să trimită, ea însăşi, un semnal important prin aprobarea unui buget care să răspundă nevoii de austeritate şi de consolidare", a spus cancelarul german.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb