Tender caută aur şi platină în Maroc

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 octombrie 2009

Tender caută aur şi platină în Maroc

Tim Brunch, vicepreşedinte Prospecţiuni: "Iranul este o poveste de succes pentru noi"

După ce a prospectat câmpurile de aur şi platină din Maroc, conducerea "Prospecţiuni" (companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender) pare foarte încrezătoare că va începe să caute şi petrol.

"Prospecţiuni a avut o echipă în Maroc şi ne aşteptăm ca, pe viitor, să des-făşurăm o explorare seismică pentru determinarea potenţialului de petrol", a declarat, pentru ziarul Bursa, Tim Branch, vicepreşedintele "Prospecţiuni" , însărcinat cu dezvoltarea afacerilor companiei la nivel internaţional.

Strategiile de "business" ale "Prospecţiuni" s-au concentrat pe intrarea pe acele pieţe externe ocolite, de obicei, de marile companii de profil din cauza instabilităţii politice şi economice. Orientul Apropiat, Africa de Nord şi America de Sud erau oferite ca exemple în acest sens de Ovidiu Tender, într-un interviu acordat ziarului BURSA, în primăvara acestui an.

"Ne uităm, în continuare, cu foarte mare atenţie la Siria, Tunisia,Turcia Maroc, poate şi la Algeria, deşi acolo sunt câteva probleme serioase legate de securitate, care trebuie luate în calcul. Am exclus din start Libia pentru că acolo piaţa este suprasaturată, nu mai ai loc de companiile mari. Explorarea seismică din Libia necesită cheltuieli de capital enorme, fiind, prin urmare, prea riscantă pentru noi. Totuşi, câteva state nord-africane rămân atractive pentru noi din punctul de vedere al extinderii pe aceste pieţe", ne-a mai spus Tim Brunch.

Conducerea companiei consideră că zona Orientului Mijlociu şi, cu precădere, Iranul, rămâne piaţa cu cel mai mare potenţial de dezvoltare pentru "Prospecţiuni".

"Deocamdată, avem o singură echipă care lucrează în Iran, de aproximativ 200 de profesionişti. De abia am finalizat o prospectare în ves-tul Iranului şi, acum, ne mutăm la graniţa cu Irakul", ne-a mai spus vicepreşedintele "Prospecţiuni", adăugând: "În prezent, am pus ochii pe câteva licitaţii acolo şi sperăm să trimitem şi o a doua echipă. Iranul este o poveste de succes pentru noi".

"Este mult mai uşor să câştigi contracte într-o ţară în care eşti deja prezent pentru că ai câştigat experienţă locală şi poţi demonstra companiilor petroliere că eşti în stare să dai randament. Un avantaj este că poţi reduce costurile de transport ale echipamentelor şi oferi, astfel, clienţilor preţuri mai scăzute".

Compania "Prospecţiuni" are o valoare de piaţă de 167,3 miliaoane de lei, potrivit preţului de 0,228 lei/acţiune, înregistrat în şedinţa bursieră de vineri. "Tender" SA controlează 69,48% din acţiunile PRSN, în timp ce societatea de investiţii financiare "Muntenia" are o participaţie de 11,86%. Din acţionariatul companiei mai face parte şi fondul de investiţii olandez MEI, cu o deţinere de 6,15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb