Tensiunile din Ucraina duc preţurile mărfurilor la nivelul maxim al ultimelor şase luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2014

Tensiunile din Ucraina duc preţurile mărfurilor la nivelul maxim al ultimelor şase luni

Surse: Rusia dă ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea

Rusia majorează dobânda după ce rubla atinge noi minime record faţă de dolar şi euro

Cotaţiile futures ale materiilor prime au urcat ieri, pe pieţele externe, până la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, pe fondul escaladării tensiunilor din Ucraina, care au alimentat temerile potrivit cărora livrările internaţionale de energie şi mărfuri agricole vor fi întrerupte. În condiţiile date, investitorii s-au orientat către plasamente considerate sigure.

Indicele Standard & Poor's GSCI, care măsoară evoluţia a 24 de materii prime, a urcat cu 2,1% ieri dimineaţă, la New York, ajungând la 663,48 puncte - cel mai ridicat nivel din 9 septembrie. S&P GSCI a câştigat 4,4% în februarie, acesta fiind cel mai important avans lunar din iulie până în prezent.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate cu livrare în aprilie a crescut cu 2% ieri, la ora 10.18, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 104,66 dolari/baril, iar preţul ţiţeiului Brent cu acelaşi termen de livrare a câştigat 2,1% pe piaţa londoneză, atingând 111,32 dolari barilul.

Preţul aurului cu livrare în aprilie s-a apreciat cu 2,2% la ora 10.17, la Comex New York, atingând 1.350,50 dolari uncia. Nivelul este cel mai ridicat din 30 octombrie.

Cotaţia grâului cu livrare în mai a consemnat un avans de 4% la Bursa din Chicago, la ora 10.14, ajungând la 6,26 dolari/buşel.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de energie, a preluat controlul operaţional asupra Crimeei (Ucraina), unde tensiunea a escaladat după ce Viktor Ianukovici a fost răsturnat din funcţia de preşedinte, în 22 februarie. Mai bine de jumătate din exporturile de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană tranzitează Ucraina. În plus, potrivit aşteptărilor, Ucraina va fi, anul acesta, al treilea mare exportator de porumb, după SUA şi Brazilia, respectiv al şaselea exportator de grâu. Consiliul Internaţional al Cerealelor preconizează că Ucraina va exporta 9,5 milioane de tone de grâu în sezonul agricol curent, faţă de 7,1 milioane de tone în anul 2012-2013, respectiv 18,3 milioane tone de porumb, comparativ cu 13,6 milioane de tone în anul anterior.

Flota militară rusă din Marea Neagră le-a cerut, ieri, forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până astăzi, la ora locală 05.00, ameninţând că, în caz contrar, ele vor fi ţinta unui atac militar, potrivit unei surse din Ministerul Apărării de la Kiev, citate de agenţia de ştiri Interfax, conform Reuters. Ministerul Apărării din Ucraina nu a confirmat informaţia, nici Flota rusă din Marea Neagră, care are o bază în Crimeea.

Secretarul de stat american John Kerry era aşteptat ieri, în Ucraina, în condiţiile în care liderii occidentali încearcă să dea un răspuns pentru situaţia din Ucraina. Totodată, miniştrii de externe din UE aveau programată o reuniune de urgenţă ieri.

Menţionăm că banca centrală a Rusiei a decis ieri, în mod suprinzător, să majoreze dobânda de politică monetară la 7%, de la 5,5%, ca urmare a amplificării îngrijorărilor cu privire la consecinţele unei intervenţii în Ucraina asupra economiei ruseşti.

Ieri, rubla a atins cursul minim record de 37 unităţi/dolar, respectiv de 51,2 unităţi/euro.

"Decizia este menită să prevină riscul de inflaţie şi stabilitate financiară, asociat cu un nivel crescut de volatilitate pe pieţele financiare", a informat banca centrală de la Moscova, fără să ofere detalii.

O echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) este aşteptată să sosească astăzi în Ucraina pentru discuţii cu noile autorităţi pe marginea unui plan de ajutor financiar. Misiunea, care va rămâne la Kiev până în 14 martie, va evalua situaţia economică actuală a ţării şi "va discuta reforme care ar putea servi ca bază pentru un program de sprijin", a anunţat FMI.

Ieri, experţi economici din cadrul Comisiei Europene au sosit la Kiev, însă reprezentanţii executivului de la Bruxelles nu au precizat mandatul şi durata misiunii acestora.

SUA au avertizat că ar putea recurge la sancţiuni împotriva Rusiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb