TEODOR ANCUŢA: "Dacă nu obţinem listarea Romgaz la Sibex, atunci mă retrag"

A consemnat Laura Dumitrescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 noiembrie 2010

"Dacă nu obţinem listarea Romgaz la Sibex, atunci mă retrag"

Domnul Teodor Ancuţa, Preşedintele C.A. al Sibex şi Directorul General al societăţii, este unul din cei care au pus bazele pieţei de capital moderne din România fiind fondatorul, în urmă cu mai bine de 15 ani, al Bursei din Sibiu. După un deceniu şi jumătate în care a construit o bursă de referinţă atât pe plan intern cât şi internaţional pe segmentul derivatelor, Teodor Ancuţa a avut ambiţia să dezvolte la Sibiu şi o piaţă la vedere, cu scopul declarat să devină o alternativă viabilă pentru dezvoltarea pieţei de capital autohtone care, în ultimii ani, nu a stat sub semnul progresului. La aproape un an de la acest demers, preşedintele Sibex ia atitudine faţă de situaţia pieţei în ansamblul ei şi vorbeşte deschis despre realizări, nerealizări şi forme de protest faţă de efectele negative asupra bursei, rezultate din jocul intereselor în care piaţa a fost prinsă de-a lungul timpului.

Reporter: Domnule preşedinte, ne apropiem cu paşi repezi de finalul acestui an, primul în care Bursa din Sibiu a activat şi pe segmentul spot după ce, în 22.01.2010, a lansat piaţa la vedere. Aţi pornit cu ambiţii mari şi obiective îndrăzneţe şi aţi declarat că doriţi să aveţi minim 5 emitenţi în acest an, dar nu aveţi decât doi. Care sunt cauzele?

Teodor Ancuţa: Într-adevăr, după ce am lansat piaţa spot în ianuarie, am stabilit ca obiectiv listarea a minim cinci emitenţi pe această piaţă pentru anul în curs. Din păcate, am reuşit să listăm doar doi emitenţi, dintre care unul este chiar Sibex. Cel de-al doilea este compania Prodplast Imobiliare a cărui listare a fost prima din România pe un sistem alternativ de tranzacţionare. Pentru ambele companii, rezultatele la tranzacţionare au fost bune, existând interes din partea investitorilor, luna octombrie fiind una record din perspectiva valorii atrase cu un total de aproape 44 milioane lei pe numai doi emitenţi. Suntem însă conştienţi că este puţin pentru primul an de funcţionare, având în vedere că ne dorim o piaţă solidă. Am întreprins eforturi mari pentru a aduce cât mai mulţi emitenţi pe acestă piaţă nouă, gândită ca o alternativă atât pentru companii cât şi pentru investitori şi, aşa cum am mai declarat, ne-am întâlnit cu peste 100 de companii. Din nefericire, există o mare reţinere faţă de intrarea pe bursă, mai ales din partea segmentului privat, o teamă apărută datorită contextului din anii precedenţi, dominat de suspiciuni de manipulare, scandaluri, operaţiuni realizate în baza unor informaţii privilegiate etc. Noi am încercat şi încercăm să schimbăm acest climat, prin intermediul pieţei spot Sibex şi al Depozitarului Sibex, dar este un proces greu, având în vedere că în 15 ani de piaţă de capital nu s-a făcut aproape nimic pentru atragerea de noi societăţi la bursă şi parcă toată lumea s-a preocupat mai mult de constrângerea emitenţilor existenţi de a rămâne pe piaţă.

Reporter: Cum poate fi eliminată această teamă a segmentului privat faţă de Bursă? Are Sibex argumentele să contribuie la acest proces?

Teodor Ancuţa: Cu siguranţă Sibex are soluţii să contribuie la acest proces întrucât în cei aproape 16 ani de activitate instituţia noastră a trecut cu succes toate testele de eficienţă, transparenţă şi profesionalism. Dar acest proces nu trebuie să fie unul unilateral. Cred că determinant ar fi fost rolul statului care ar fi trebuit să fie un exemplu care să dea încredere mediului privat. Listările marilor companii de stat întârzie, privatizările care s-au derulat s-au făcut cu dedicaţie, majoritatea în afara pieţei de capital (Petrom, BCR, RomTelecom), fiscalitatea este împovărătoare. Dacă am fi avut privatizări ale marilor companii de stat, care să se desfăşoare în mod transparent, prin piaţa de capital, am fi câştigat enorm în credibilitate iar marile companii private ar fi intrat mult mai uşor şi mai rapid la cota bursei. Aşa însă, ne zbatem în aceeaşi mocirlă, aşteptând ca politicul să se întoarcă spre bursă măcar în ceasul al 12-lea. Din păcate acest context influenţează în mod negativ dezvoltarea Sibex. Reiterez faptul că suntem pregătiţi să oferim Guvernului României o alternativă viabilă pentru valorificarea participaţiilor deţinute de stat la companiile importante. Consider că imaginea Bursei din Sibiu este foarte bună, piaţa fiind născută şi crescută sănătos fără vreun sprijin din partea statului. Recunoaşterea internaţională este dată şi de Bursa din Varşovia, instituţie care este deschisă oricărei colaborări şi care are rezultate remarcabile privind listările companiilor de stat, reuşind doar anul acesta să atragă 3,8 miliarde de euro şi care şi-a manifestat interesul în a ne sprijini cu know-how în vederea dezvoltării pieţei.

Reporter: Că tot aţi adus vorba, care este stadiul privatizării ROMGAZ la Sibiu? Aţi declarat că doriţi să aduceţi acestă companie la cota Sibex şi, într-un interviu anterior, am discutat despre demersurile pe care le-aţi făcut către autorităţi. Cum decurge acest proiect?

Teodor Ancuţa: Listarea ROMGAZ la Sibex este cel mai important proiect al Sibex şi de el depinde evoluţia în viitor a societăţii noastre. Guvernul României şi Ministerul Economiei ştiu despre intenţia Sibex şi aşteptăm în continuare rezultate concrete ale eforturilor noastre. Sper ca procesul de privatizare a ROMGAZ să fie unul corect iar decizia privind listarea sa să nu ţină cont de poziţia de monopol pe piaţa de capital pe care Bursa de Valori Bucureşti a deţinut-o în trecut, când a fost unicul operator de piaţă spot existent.

În prezent există şi Bursa din Sibiu autorizată ca operator de piaţă pentru valori mobiliare şi orice decizie a Guvernului privind listarea unor companii de stat pe piaţa bursieră trebuie să ţină cont de acest fapt. Actele normative emise anterior pot fi şi trebuie modificate, pentru a oferi şanse egale ambelor burse.

Mai mult, avem o şansă unică care poate apărea o singură dată-n viaţă, întrucât avem la Sibiu o Bursă autorizată şi reglementată, Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ se află în judeţul Sibiu iar ministrul Economiei, domnul Ion Ariton, este de asemenea din Sibiu.

Reporter: Că domnul Ariton este sibian chiar nu cred că este un argument...

Teodor Ancuţa: Şi totuşi, sunt trei elemente aflate pe aceeaşi axă, o aliniere a trei \"planete\" din universul economic care indică o conjunctură extrem de favorabilă unui astfel de proiect. Dacă vreţi, este chiar un semn că aşa trebuie să se întâmple, destinul aducând faţă în faţă operatorul de piaţă, emitentul şi sprijinul politic care a lipsit Bursei din Sibiu în anii trecuţi. Şansa aceasta nu trebuie ratată. Pentru că ea nu este doar a Sibex, ci şi a întregii pieţe de capital.

Totodată, în acest proces, avem sprijinul acţionarilor noştri care au subscris în proporţie de 95% la majorarea de capital social. Prin aceasta, am avut în vedere atragerea de capital pentru a constitui resursele necesare în special dezvoltării pieţei spot.

Reporter: Ce veţi face dacă, totuşi, nu veţi reuşi să listaţi ROMGAZ la Sibiu şi Guvernul va direcţiona compania către BVB?

Teodor Ancuţa: Listarea ROMGAZ este importantă atât pentru mine cât şi pentru societate. Vom încerca să ducem la capăt acest proiect şi aşteptăm până la începutul anului viitor rezultatele concrete ale demersurilor noastre. Dacă până la data prezentării bilanţului pe anul 2010, nu vom avea o decizie clară privind listarea ROMGAZ la Sibiu, hotărârea mea este să mă despart de bursă lăsând conducerea pe mâna unei alte persoane cu mai multă putere de convingere, întrucât nu are rost să încerc să schimb ceva într-o ţară în care, după 20 ani de privatizări \"cu dedicaţie\", se continuă aceeaşi direcţie. Voi lăsa piaţa să-şi continue \"procesul de dezvoltare\" care ne-a adus unde suntem.

Reporter: Domnule Ancuţa, m-aţi luat prin surprindere cu această declaraţie şoc... Chiar vreţi să lăsaţi Bursa, în eventualitatea unei nereuşite în listarea ROMGAZ la Sibiu?

Teodor Ancuţa: Da, întrucât nu vreau să dezamăgesc acţionarii, oamenii care au crezut în mine şi în instituţia pe care o conduc. Ei trebuie să ştie că, dacă ROMGAZ nu se va privatiza prin Sibex, va fi foarte greu să ne mai impunem în regiune iar dacă Bursa din Sibiu nu va mai exista, aceasta va fi numai şi numai vina politicului.

Este păcat pentru Sibiu, care este singurul oraş după Bucureşti cu o Bursă şi o bancă cu sediul central - Carpatica SA, că nu e sprijinit să se menţină ca un centru financiar al ţării, lucru pentru care de altfel m-am luptat permanent în cei aproape 16 ani de când am înfiinţat bursa.

Repet, avem o şansă unică ce aliniază operatorul de piaţă, emitentul şi Ministrul Economiei pe aceeaşi axă, indicând că la Sibiu trebuie să existe un pol important al pieţei de capital, cel puţin din perspectiva acestei listări. Dacă noi nu putem să exploatăm această conjunctură, nu mai e nimic de adăugat. Însemnă că nu am învăţat nimic la nivel de stat: Parlament, Guvern în ansamblu, ministere, AUTORITĂŢI de la cei care au avut rezultate în acest domeniu, şi mă refer la Bursa din Varşovia, pe care am făcut eforturi imense să o aducem alături de noi. Am adus la Sibiu o Bursă de renume din Europa cu cele mai multe IPO-uri, oferind factorilor de decizie posibilitatea să se informeze direct despre modalităţile în care polonezii au reuşit să-şi dezvolte piaţa. Dar se pare că nu reuşim nici măcar să-i copiem pe alţii.

Prin urmare, dacă nu vom reuşi să privatizăm ROMGAZ la Sibiu, repet, mă voi retrage, pentru că am obosit, nu mai pot să înţeleg şi nici nu mai am timp să înţeleg această politică deficitară promovată de douăzeci ani. Poate aşa oamenii vor înţelege că nu mai trebuie să-i voteze pe cei care ne mânuiesc destinele după bunul lor plac.

Reporter: Dar dumneavoastră, dacă eraţi ministrul Economiei, aţi fi realizat privatizarea ROMGAZ la Sibiu?

Teodor Ancuţa: Cu siguranţă da, dacă ar fi fost această conjunctură. Pentru că nu este nimic ilegal în asta. Ca sibian, aş fi fost interesat să dezvolt judeţul din punct de vedere economic şi implicit să contribui prin asta la dezvoltarea unei zone de mare importantă pentru economia naţională, cum este centrul ţării. Nu cred că astfel aş fi neglijat Bucureştiul, pentru că pe piaţa de acolo sunt deja peste 60 de societăţi atractive şi acum vor primi altele, la fel de importante, cum este spre exemplu Fondul Proprietatea a cărui valoare este aproape cat a celor 5 SIF-uri. De asemenea, vor primi pentru listare 10% din Petrom, 15% din Transelectrica şi tot 15% din Transgaz, iar la Bursa din Sibiu nu se listează nicio societate din portofoliul statului.

Aş fi dat astfel o şansă Bursei din Sibiu, care are ca atuuri principale costuri de listare, menţinere şi tranzacţionare mult mai mici, platformă electronică pe care tranzacţionează şi alte burse din Europa, dar şi credibilitate, corectitudine, transparenţă, atuuri care au convins instituţii din Polonia, Elveţia şi Italia să devină acţionari ai Bursei din Sibiu.

Ca sibian, ministrul Economiei ar trebui să sprijine Sibiul, pentru că are posibilitatea să o facă. Cred că, prin prisma poziţiei pe care o ocupă, ministrul Economiei are puterea să-i convingă atât pe premier cât şi pe preşedintele ţării de oportunitatea unei listări a ROMGAZ la Sibiu, cu atât mai mult cu cât este cunoscut sprijinul politic pe care aceştia l-au primit la alegeri, în oraşul nostru.

Reporter: Cred că vă este greu numai şi să vă gândiţi să renunţaţi, darămite să mai şi faceţi efectiv acest gest...

Teodor Ancuţa: Bineînţeles că îmi este nu greu, ci foarte greu să mă gândesc la asta pentru că Bursa din Sibiu este ca şi copilul meu şi cea mai mare realizare a mea. Am renunţat la multe pentru Bursă, la momente pe care le-aş fi putut petrece cu familia, mi-am neglijat afacerile. Mă voi reorienta către afacerile mele care necesită prezenţa mea în aceste momente dificile de criză. Voi face acest lucru, în condiţiile menţionate, ca un prim gest de revoltă a unei persoane din piaţa de capital, împotriva indiferenţei şi dezinteresului manifestate faţă de Bursa din Sibiu. Poate am şi eu partea mea de vină pentru că nu mai pot suporta tratamentul politicului raportat la piaţa de capital, văzând ceea au făcut şi fac polonezii, ungurii si chiar bulgarii pentru a-şi dezvolta piaţa.

Reporter: Înţeleg că vă canalizaţi întreaga energie în proiectul ROMGAZ. Dar Bursa din Sibiu este o entitate mare, cu mai multe pieţe. Cum încercaţi să le dezvoltaţi şi pe acestea?

Teodor Ancuţa: Sigur, o astfel de decizie nu înseamnă abandonarea celorlalte proiecte în care este angrenată Bursa din Sibiu. Din contră, vom continua să găsim cele mai bune soluţii ca să ne dezvoltăm. Vom încerca în lunile următoare să facem mai multe pentru segmentul derivatelor, să-l readucem la nivelul din trecutul apropiat prin produse noi şi un amplu proiect de marketing şi rebranding. De asemenea, continuăm demersurile de listare pe piaţa spot şi a altor societăţi importante din mediul privat. Din păcate însă, noi suferim în urma faptului că piaţa de capital în ansamblul ei este în moarte clinică şi este greu să te dezvolţi dacă nu exploatezi oportunităţile pe care le ai.

Cred că acum, bugetul de stat al României are nevoie, mai mult ca oricând, de bani, iar statul ar trebui să facă privatizările marilor companii în mod transparent prin burse şi la costurile cele mai mici. Listarea unor companii atractive va atrage după sine creşterea pieţei fondurilor de investiţii şi de pensii, precum şi dezvoltarea segmentului de retail.

Nu în ultimul rând, ar trebui ca autoritatea pieţei de capital să lucreze la modernizarea legii şi armonizarea acesteia cu cele din celelalte state membre ale Uniunii Europene. CNVM a avut deja o iniţiativă în acest sens si noi am salutat-o, dar în acelaşi timp am atras atenţia că piaţa trebuie restructurată, modificată din rădăcini.

În Bulgaria, o societate se listează în cinci zile. La noi e nevoie de luni de zile sau chiar ani - a se vedea cazul Fondului Proprietatea. Mai mult, este necesar a se păstra echilibrul, întrucât preocuparea excesivă pentru minoritari nu a făcut decât sa blocheze piaţa.

Cred că singura modalitate de a dezmorţi piaţa de capital, de a o readuce pe un trend ascendent, este listarea ROMGAZ la Sibiu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule T. Ancuta va doresc si va urez succes in demersul dumneavoastra, meritati acest lucru ca o incununare a eforturilor din ultimii 16 ani !

    Pe de alta parte e foarte probabil ca sa fiti EXTREM de DEZAMAGIT de atitudinea/ caracterul (sau de LIPSA de CARACTER a ,,Corifeilor Portocalii" ) pe care i-ati sprijinit in campania electorala, iar faptul ca nu sunteti singurul DEZAMAGIT din tara asta de ,,Performantele" PDL_ului nu cred cava consoleaza.

    Va doresc inca o data SUCCES cu adevarat, dumneavoastra si celor pe care ii reprezentati ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb