TESTELE DE STRES DE LA ASF NE ZGUDUIE: Un cutremur major ar mătura toată piaţa de asigurări

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2015

Un cutremur major ar mătura toată piaţa de asigurări

Piaţa noastră de asigurări ar fi măturată cu totul în cazul unui cutremur sever, conform testelor de stres derulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară pe standardele Solvency II, care vor intra în vigoare de anul viitor.

O singură companie de asigurări din cele 13 supuse testelor (care cumulează peste 80% din piaţă) ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% în cazul unei catastrofe naturale cu cutremur, însă aceasta nu are poliţe care să fie impactate. În cazul unor inundaţii severe, doar trei companii de asigurări ar rezista, conform rezultatelor prezentate de Autoritate.

Potrivit testului de stres, pe Solvency II, societăţile de asigurări au un deficit de 5,2 miliarde lei pentru îndeplinirea cerinţei de solvabilitate şi de 1,4 miliarde lei pentru îndeplinirea cerinţei de capital minim.

În scenariul unui cutremur sever, asiguratorii ar avea un necesar pentru capitalul de solvabilitate de 6,4 miliarde lei. Conform ASF, potenţiala insolvenţă a reasiguratorilor ar mai crea un necesar de 3,5 miliarde lei, ceea ce ar duce la un deficit al asiguratorilor de 9,9 miliarde de lei.

"Nu avem 10 miliarde de lei în Fondul de Garantare", a spus preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, adăugând că niciodată fondul de garantare nu poate acoperi dezastrele.

Pe scenariul cutremurului sever, numai ING respectă cerinţele de solvabilitate, însă aceasta nu are poliţe care să fie impactate.

Scenariul unor inundaţii severe a avut un impact similar asupra companiilor participante, deşi mai puţin drastic.

Astfel, trei asigurători, respectiv Allianz, Generali şi ING, au înregistrat o valoarea a ratei SCR de peste 100%, pe când restul companiilor nu au respectat pragul SCR. Groupama şi Omniasig au înregistrat valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, în timp ce restul de opt asigurători au consemnat valori negative ale ratei SCR.

Conform ASF, pe actualele standarde (Solvency I), societăţile Astra, Carpatica, Euroins şi EximAsig au capital negativ, în timp ce societăţile de asigurare care îndeplinesc cerinţele de solvabilitate în urma exerciţiului de bilanţ (de exemplu rata de solvabilitate peste 100% şi respectarea cerinţelor privind fondul minim de garantare) sunt Allianz, Axa, Generali, ING, Omniasig, Uniqa şi PAID. Restul societăţilor au diverse probleme în a respecta unele cerinţe.

Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde lei (356 milioane euro), potrivit cerinţelor Solvency I.

ASF le cere asiguratorilor să vină, până pe 4 august, cu planuri de măsuri pentru conformarea cu regulamentele.

"Sunt cam sub presiune, nu?", a răspuns Mişu Negriţoiu la mirarea unui jurnalist referitor la faptul că cerinţele sunt foarte mari într-un timp atât de scurt.

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedintele ASF, a explicat: "Planurile de măsuri la care s-au făcut referire vor avea în vedere reducerea profilurilor de risc.

După prezentarea acestor planuri de măsuri, la 4 august, urmează o perioadă în care vor fi prezentate rapoarte de progres de către fiecare societate în parte.

Dacă discutăm de un necesar de capital de 1,4 miliarde de lei la nivelul pieţei, asta nu înseamnă că trebuie să avem o infuzie de capital imediată la acest nivel.

Prin redimensionarea calităţii activelor şi pasivelor, prin reanalizarea programelor de reasigurare, societăţile de asigurări se pot reechilibra din punct de vedere al bilanţului contabil.

Nu înseamnă că singura soluţie este majorarea de capital".

Domnul Constantinescu a precizat că piaţa asigurărilor din România a ajuns acum într-un moment zero: "Cu toţii, astăzi, cunoaştem care este realitatea de moment a acestei pieţe. Ea nu este de ascuns. De aici plecăm.

Trebuie să ne pregătim, astfel încât din 2016, când trecem la Solvency II - ceea ce înseamnă că trecem de la supravegherea de conformitate la supravegherea bazată pe riscuri -, să fim pregătiţi".

Întrebat de jurnalişti ce indică cifrele prezentate din punct de vedere al poliţelor vândute, Mişu Negriţoiu nu a avut un răspuns edificator. "Nu am ajuns până acolo", a spus el, adăugând: "Nu e vorba de oameni aici. Majoritatea sunt asigurări de portofoliu".

Testele de stres pentru asiguratori au fost derulate în premieră în România.

"Prin acest exerciţiu fără precedent, ASF şi-a asumat cu curaj inventarierea pe baze obiective şi în condiţii de transparenţă totală a vulnerabilităţilor din sectorul asigurărilor şi evidenţierea acţiunilor corective care trebuie întreprinse", ne-a spus Valentin Ionescu, director direcţia strategie şi stabilitate financiară din cadrul ASF, adăugând: "Realist vorbind, această radiografie nu aduce surprize majore - nimeni nu se iluziona în privinţa capacităţii pieţei de a susţine despăgubirile de pe urma unui cutremur catastrofal, însă meritul crucial al analizei este că pune sub reflector starea de fapt din industrie, toate societăţile participante sunt determinate să se privească în oglindă, cu bune şi cu rele, iar acesta este cel mai bun punct de pornire pentru implementarea unor planuri riguroase care să conducă în cele din urmă la plasarea pieţei asigurărilor pe o traiectorie sustenabilă de creştere - obiectiv fundamental al strategiei ASF".

Autoritatea a selectat în februarie companiile Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PwC, Mazars şi Milliman pentru evaluarea activelor şi pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezintă peste 80% din piaţa de profil, valoarea contractului fiind estimată la 12,3 milioane de lei, cu TVA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a selectat încă 21 de asiguratori pentru verificări amănunţite.

Negriţoiu: La Carpatica n-au fost făcute mari progrese

Carpatiga Asig nu a realizat "prea mari progrese" în cadrul planului de redresare şi, deşi acesta se derulează până la finele anului, trebuie accelerate măsurile, astfel încât la 1 ianuarie 2016 să aibă o situaţie clară, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.

Carpatica Asig, companie controlată de Ilie Carabulea, aflată în procedură de redresare financiară, are capitaluri proprii negative de circa 410,3 milioane lei, după ajustări de 290,7 milioane lei, aplicate de auditori în cadrul exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor şi teste de stres (Balance Sheet Review - BSR) pentru 13 societăţi de asigurare.

Negriţoiu: Aşteptăm planul de măsuri de la Euroins

ASF aşteaptă ca Euroins să depună până la 4 august un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor, chiar dacă reprezentanţii companiei au contestat rezultatele Balance Sheet Review (BSR), spune preşedintele autorităţii, Mişu Negriţoiu,care a precizat că nu negociază cu nimeni rezultatele raportului

"Asta este părerea lor, dar nu intrăm în discuţie dacă aceste rezultate sunt contestabile. Nu există o asemenea instanţă de contestat. Este un auditor, pe care Euroins şi l-a ales şi a semnat un contract. Evident, întotdeauna sunt diferenţe între entitatea auditată şi auditor. Sunt nişte standarde profesionale, au fost reconfirmate de consultant, cred că nu asta este relevant. Euroins, dacă face ceea ce trebuie în practică, aproape că nici nu mai contează cât de relevante sunt aceste rezultate", a declarat joi Negriţoiu într-o conferinţă de presă, fiind solicitat să comenteze faptul că Euroins a depus la ASF o contestaţie referitoare la concluziile exerciţiului BSR.

El a arătat că autoritatea nu negociază cu nimeni rezultatele exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor în rândul companiilor de asigurări şi că firmele care au probleme trebuie să depună planuri de redresare până la 4 august.

"Dacă în planul de redresare demonstrează că au luat măsurile necesare e bine, dacă nu se încadrează, nu au licenţă, e evident, asta în ultima instanţă. Euroins, dacă în practică nu mai este numărul 1 în întârzierea plăţii despăgubirilor şi cozile mari şi petiţiile pe care le avem şi îşi rezolvă problema, nu cred că are o problemă nominală şi s-ar putea să aibă o problemă reală", a afirmat Negriţoiu, potrvit Mediafax.

El a precizat că societatea are câteva acţiuni în curs de rezolvare a problemelor, inclusiv că şi-a majorat capitalul social anul trecut şi au fost luate măsuri de îmbunătăţire a solvabilităţii. ASF este interesată ca societăţile de asigurări cu probleme să poată să-şi plătească toate despăgubirile şi toţi asiguraţii.

"La Euroins sunt investitori internaţionali, strategici şi financiari, am toată încrederea că aceşti investitori ştiu ce au de făcut. Nu este diagnosticul numai al nostru, este un diagnostic cu mult mai multă autoritate de la Comisie (Comisia Europeană - n.r.) şi de la EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale - n.r.) şi, cel puţin, după capacitatea de supraveghere, confirmă ceea ce am spus înainte despre aceste societăţi", a menţionat şeful ASF.

Întrebat dacă nu reprezintă o problemă de etică faptul că firma de consultanţă şi audit KPMG este administrator special la Astra Asigurări, dar a participat la auditarea altor firme de asigurări pe exerciţiul BSR, Negriţoiu consideră că există standarde profesionale, iar în activitatea de audit nu există un conflict de interese ca un auditor să fie la mai multe societăţi din acelaşi profil.

"Am văzut acest comentariu, dar mi se pare că ne ducem la extrem, pentru că sunt totuşi standarde profesionale. Noi am avut criterii de conflicte de interese la selectarea auditorilor. În principal, trebuia ca un auditor să nu fi făcut înainte audit la acea societate, pentru că asta însemna că era un conflict de interese, deoarece se audita pe el. Desigur, că un auditor, din puţinii care sunt, trebuie să fie auditor la mai multe societăţi din acelaşi business. Eu am avut auditor la bancă, care mai era auditor şi la altă bancă. În această activitate nu este un conflict de interese ca un auditor să fie la mai multe societăţi din acelaşi profil", a explicat şeful autorităţii.

El a precizat că departamentul care se ocupă de administrarea Astra Asigurări este diferit de cel care a realizat auditurile pe exerciţiul BSR la Euroins.

"Nu are un interes anume că este administrator special, iar activitatea de administrator special, inclusiv în KPMG, e la departamente diferite. Administratorul special face parte din departamentul de restructurare, iar auditul este un departament separat. Sunt aşa-numitele «ziduri chinezeşti» între diverse activităţi dintr-o societate. Dacă s-ar fi ridicat atunci conflictul de interese, am fi discutat, dar nu a ridicat nimeni această problemă", a precizat Negriţoiu.

KPMG a realizat audituri pe exerciţiul BSR la Euroins şi AXA Life.

Potrivit raportului BSR privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres, capitalurile proprii ale Euroins au fost ajustate cel mai mult de către auditori în cadrul exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor pentru 13 asigurători, cu 682,5 milioane lei, reprezentând 48% din totalul ajustărilor aplicate, în valoare de 1,41 miliarde lei.

După ajustări, patru companii au înregistrat capitaluri proprii negative în valoare de 1,96 miliarde lei, din care două se aflau deja în procedură de redresare financiară înainte de iniţierea exerciţiului BSR.

Astfel, Astra Asigurări a înregistrat cel mai mare nivel al capitalurilor proprii negative (-1 miliard de lei), fiind urmată de Euroins (-553,5 milioane lei), Carpatica (-410,3 milioane lei) şi EximAsig (-2,7 milioane lei).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mă bucur să aflu că asiguratorul meu este în lista celor 3 curați: Generali, Allianz, ING.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb