Echipa Marcu nu şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi de aceea nu primeşte notă de trecere, ne-a declarat fostul premier Theodor Stolojan.
Theodor Stolojan a subliniat: "Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiect de activitate să supravegheze pieţele financiare din România, deci tot ce există în aceste pieţe, cu excepţia băncilor comerciale a căror supraveghere este făcută de Banca Naţională a României. Faţă de acest obiect de activitate în care intră firme de asigurare, societăţi de reasigurare, fonduri mutuale, fonduri de investiţii, etc, putem spune că ASF nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre, nu şi-a creat instrumentele necesare. Am avut afirmaţii făcute de unii din conducerea Autorităţii că ei nu puteau afla situaţia unei firme de asigurări decât abia după un an de zile, ceea ce este greu de explicat. În aceste condiţii, sigur că am avut eşecurile din această piaţă fără ca nimeni să le poată prevedea şi preveni din timp, cu consecinţele de rigoare, pe care le suportă şi astăzi sute de mii de oameni care şi-au pus încrederea în respectivele firme de asigurări. Din punctul meu de vedere, echipa Marcu merită nota 4, adică n-a trecut clasa. Asta nu înseamnă că în cadrul Autorităţii nu sunt şi oameni care şi-au făcut datoria, dar, dacă la nivelul conducerii numită de către Parlament nu există o viziune, nu există profesionalism, sigur că nici aparatul din cadrul ASF nu poate fi performant".
Domnul Stolojan are aşteptări mari din partea viitoarei echipe de conducere a ASF şi mizează în primul rând pe realizarea unui sistem informatic eficient pentru instituţia respectivă.
Theodor Stolojan a arătat: "Când formezi o piaţă trebuie să îţi creezi un sector informatic funcţional, care să fie foarte operativ. Adică în maximum o lună de zile să ştii ce se întâmplă în piaţa societăţilor pe care le supraveghezi, să vezi comportamentul lor. ASF trebuie să îşi creeze instrumentele necesare pentru a putea face într-adevăr o supraveghere competentă şi la timp, că, dacă afli peste un an ce se întâmplă în zona ta, e cam târziu. Apoi, trebuie eliminate o serie de anomalii. De exemplu, am fost informat că ASF nu le dă dreptul fondurilor private care administrează Pilonul II de pensii să investească în companiile care produc vin sau bere, firme care sunt listate la BVB. Mi se pare de neînţeles o asemenea decizie luată de ASF. Sunt multe asemenea lucruri, care cred că trebuie puse la punct acolo".
Fostul preşedinte al PNL a menţionat că speră ca viitoare echipă din fruntea Autorităţii să îşi facă mult mai bine datoria şi să justifice veniturile salariale care sunt foarte mari, chiar şi pentru o ţară dezvoltată.