Ţigaretele electronice ar putea avea efecte nocive asupra sistemului cardiovascular, potrivit unui nou studiu. "Ţigaretele electronice conţin nicotină, particule fine, metale şi arome, nu sunt doar vapori inofensivi cu apă", a subliniat autorul principal al studiului, Loren Wold, profesor la Universitatea de Stat din Ohio.
Noul studiu, care compilează mai multe cercetări anterioare pe această temă, a fost publicat de Cardiovascular Research, o revistă lunară publicată de Oxford University Press în numele Societăţii Europene de Cardiologie (ESC). Autorii au subliniat acţiunea nicotinei, care creşte presiunea sangvină şi ritmul cardiac, dar şi acţiunea particulelor fine, care pot să provoace inflamaţii şi o rigidizare a arterelor. Toate aceste efecte sugerează că "utilizarea cronică a e-ţigaretelor ar putea stimula dezvoltarea bolilor cardiovasculare", afirmă autorii studiului. Ei au cerut realizarea mai multor cercetări despre aromele conţinute în lichidele utilizate în aceste produse: "Deşi majoritatea dintre ele sunt considerate sigure atunci când sunt ingerate, efectele lor sunt puţin cunoscute atunci când sunt inhalate".
În plus, autorii studiului au cerut mai multe analize despre utilizarea pe termen lung a ţigaretelor electronice, în contextul în care folosirea lor pe termen scurt este cel mai adesea studiată. Acesta este încă un episod care se adaugă îndelungatelor controverse legate de consumul de ţigarete electronice.
Pe de-o parte, autorităţi sanitare precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că aceste produse nu pot fi considerate un instrument de prevenire a fumatului doar prin prisma diminuării potenţialelor efecte negative ale lor.