Două echipe - una a Băncii Naţionale şi alta a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) - se întâlnesc săptămânal (deja, de trei săptămâni) ca să conexeze Depozitarul Central al pieţei bursiere cu echivalentul său din piaţa interbancară (sistemul "Safir").
Întâlnirile au fost impulsionate de o scrisoare semnată de ministrul finanţelor Varujan Vosganian, prin care solicita colaborarea dintre cele două instituţii ca să finalizeze pregătirile listării titlurilor de stat pe piaţa bursieră.
Sistemul ales presupune funcţionarea concomitentă a pieţei titlurilor de stat atât interbancar, cât şi bursier, cu depozitari proprii fiecăreia, dar interconectaţi.
Cele douăsprezece bănci calificate drept "primary dealer" (adică, având acces exclusiv - nimeni altcineva nu mai are acces direct - la emisiunea primară de titluri de stat) vor colecta ordinele de la clienţi urmând ca, în virtutea lor, să achiziţioneze titlurile de stat emise de Minis-terul Finanţelor.
Ulterior achiziţiei, le vor depozita, pe numele clienţilor, în sis-temul "Safir", al pieţei interbancare, loc de unde fiecare investitor va putea să-şi lichideze investiţia pe piaţa secundară, fie că aleasă ar fi cea interbancară, fie că ar fi cea bursieră (facilitate creată de conexiunea dintre "Safir" şi Depozitarul Central), fără vreo diferenţă în costurile tranzacţiilor generată de diferiţii depozitari utilizaţi.
Se pare că ar mai fi nevoie de încă trei-patru întâlniri între echipele BVB şi BNR pentru ca pregătirile tehnice să se încheie. După care în calea listării titlurilor de stat la Bursă nu s-ar mai afla nicio dificultate.
Dar, o minimă prudenţă ne împiedică să anunţăm că listarea titlurilor de stat la Bursă va avea loc peste o lună. Adunăm anii în şir de când mereu a fost infirmată vestea cea bună, că titlurile de stat vor intra la cotă, la un anume termen. Astfel de veşti au început să ne fie date cu şase ani în urmă şi timpul le-a dovedit promisiuni deşarte.
Iar mesagerii nu erau oarecine, erau miniştri, erau consilieri ai unor preşedinţi din regimurile trecute, erau autorităţi.
De aceea, acum suflăm şi în iaurt. Şi ca să ilustrăm temeinicia unei atare atitudini, am întocmit o scurtă istorie a acestor promisiuni neonorate, dealungul anilor şi dealatul regimurilor politice. O reproducem mai jos.
Promisiuni deşarte
13 august 2001Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţională a României şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare au aprobat noul regulament privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formă dematerializată, act care va permite şi societăţilor de valori mobiliare să participe la licitaţiile organizate pentru vânzarea titlurilor de stat şi va face posibil ca o parte din emisiunile de titluri de stat să fie tranzacţionate şi la Bursa de Valori Bucureşti. În următoarele două luni, BNR, Ministerul Finanţelor Publice şi CNVM vor trebui să adopte reglementările cadru de desfăşurare a operaţunilor cu titluri de stat, după care va începe autorizarea intermediarilor pentru aceste pieţe. (ştire de presă)
15 martie 2002Piaţa bursieră nu va avea titluri de stat până în iunie 2002. Preşedintele CNVM, doamna Gabriela Anghelache: "Procedurile de aplicare a regulamenutului de tranzacţionare a titlurilor de stat sunt reprezentate chiar de Regulamentele Bursei de Valori, întocmite de BVB şi aprobate de CNVM în cursul anului trecut şi care reglementează aceste tranzacţii. Aceste proceduri au fost transmise Ministerului Finanţelor şi BNR pentru aprobare".
3 iulie 2002Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: "Titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu luna decembrie a acestui an".
9 septembrie 2002Eugen Dijmărescu: "Tranzacţionarea la bursă a titlurilor de stat va începe până la sfârşitul anului".
25 mai 2004Adrian Nastase, prim ministru: "Bursa va începe să tranzacţioneze titluri de stat începând cu luna septembrie a acestui an, legislaţia fiind terminată în luna iunie".
10 octombrie 2005Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat: "Pentru a creşte numărul de investitori şi potenţialul de încredere al Bursei, trebuie diversificate instrumentele financiare de operare, respectiv tranzacţionarea de titluri de stat, obligaţiuni ipotecare şi, nu în ultimul rând, listarea unor companii mari în curs de privatizare, de genul BCR".
11 noiembrie 2005Stere Farmache, director general BVB: "Posibilitatea tranzacţionării titlurilor de stat şi la Bursă nu înseamnă exclusivitate. Titlurile se pot tranzacţiona pe ambele pieţe şi astfel investitorii vor putea face diferenţa şi vor acţiona pe piaţa cea mai eficientă". [n.red. - acesta este sistemul adoptat în prezent, la data de 21.04.2008]
20 ianuarie 2005Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei pentru Buget - Finanţe - Bănci din Senat: "Una din preocupările Comisiei este listarea titlurilor de stat la Bursă".
25 noiembrie 2005Stere Farmache, director general BVB: "În ultimii ani de când Bursa susţine listarea titlurilor de stat, nu am dus lipsă de reglementări, ci o lipsă de decizie din partea Ministerului Finanţelor de a utiliza piaţa bursieră pusă la dispoziţie de noi".
1 martie 2006Septimiu Stoica, preşedinte BVB: "Problemele cheie care au blocat tranzacţionarea titlurilor de stat la bursă sunt legate de depozitarea şi decontarea acestora, existând diferenţe de abordare ale CNVM, BNR şi MFP".
2 februarie 2006Stere Farmache, director general BVB: "Va mai trece ceva timp până să avem titluri de stat la Bursă. Problema cheie este depozitarea - decontarea acestor titluri".
28 aprilie 2006Conducerea organizaţiei brokerilor a anunţat apropiata listare a titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti.
5 februarie 2007Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, a declarat că va demara acest proces de listare şi tranzacţionare a titlurilor de stat în momentul când va intra în funcţiune Depozitarul Central.
11 iunie 2007Sebastian Vlădescu, secretar de stat: "Titlurile de stat ar putea fi introduse la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în maxim două luni".
15 august 2007Septimiu Stoica, preşedinte BVB, vede două probleme până la listarea titlurilor de stat: emisiunea de noi titluri pe piaţă pe termene mai lungi de către MEF şi finalizarea discuţiilor tehnice, care "se poartă în special în zona post - tranzacţionare".
23 noiembrie 2007Florin Georgescu, - viceguvernatorului BNR: "Listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti ar putea avea loc în următoarele săptămâni".
12 martie 2008Varujan Vosganian, ministrul de finanţe: "Sper ca, până la sfârşitul lunii martie, titlurile de stat să fie listate la Bursă, pentru că ele reprezintă un instrument financiar deosebit de important pentru administratorii fondurilor de pensii private obligatorii".
9 aprilie 2008Varujan Vosganian, Ministrul Finanţelor, a declarat că titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în iunie, precizând că a accelerat procesul de listare pentru ca fondurile private de pensii să poată plasa banii pe care îi vor primi de la buget începând cu luna mai.