Unităţile de fond FCEx vor înregistra începînd de săptămîna aceasta o conversie cu un factor de conversie de 1:10. Prin urmare, valoarea unităţii va fi divizată cu 10, iar numărul de unităţi deţinute de fiecare investitor va creşte de 10 ori. În urma acestui proces, spune Andrei Negulescu, reprezentantul societăţii ce administrează fondul, nu va fi în nici un fel afectată investiţia membrilor FCEx.
Societatea de administrare a decis splitarea titlurilor ca să crească accesibilitatea investitorilor la unitatea de fond. "În urma procesului de splitare ne aşteptăm la dinamizarea tranzacţiilor cu unităţi de fond şi la creşterea numărului de investitori", spune domnul Negulescu.
Titlurile fondului au în prezent valoarea de 434.754 lei. De la începutul anului, valoarea unitară a activului net al FCEx a crescut cu 8,48%, faţă de 7,25%, cu cît s-a apreciat pe parcursul întregului an 2003.
Începînd cu 1 martie, FCEx a redus comisionul de administrare de la 0,4% la 0,35% pe lună, calculat la valoarea medie a activului net mediu lunar. Măsura a fost luată pentru reducerea cheltuielilor fondului şi, implicit, ca să ofere un randament superior investitorilor FCEx. Tot pentru creşterea randamentului oferit investitorilor, societatea de administrare a diversificat plasamentele fondului amintit prin orientarea investiţiilor şi spre piaţa de capital. FCEx a fost un fond monetar, începînd cu jumătatea anului 1998, avînd investiţii orientate exclusiv spre piaţa monetară. Datorită evoluţiei pieţei de capital din ultimii ani, societatea ce administrează fondul a hotărît să diversifice activele FCEx prin orientarea investiţiilor şi spre piaţa monetară.
În ultima perioadă, FCEx a investit în obligaţiuni municipale, titluri de stat şi acţiuni listate pe BVB. La data de 7 iulie 2004, fondul număra 489 de investitori, faţă de 505 cîţi erau la sfîrşitul anului 2003.