Titlurile "Petrom" şi-au luat zborul, după SIF-uri şi îngrăşăminte

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2010

Titlurile "Petrom" şi-au luat zborul, după SIF-uri şi îngrăşăminte

Rareş Nilaş, BT Securities: Evoluţia SNP, determinată de ordinele de cumpărare introduse în numele unui investitor instituţional

Acţiunile "Petrom" s-au apreciat, ieri, cu peste 9%, atingând preţul de 0,318 lei/titlu, după ce la finele săptămânii trecute au depăşit maximul de 0,293 de lei/acţiune înregistrat în toamna anului trecut. Tot ieri, analiştii de la "Erste" au dat publicităţii un raport în care estimau o apreciere de 10,34% pentru acţiunile SNP în următoarele 12 luni, recomandând "acumularea" lor.

Brokerii consideră că evoluţia de ieri a titlurilor "Petrom" vine pe fondul aprecierilor din ultima perioadă de la Bursa de Valori Bucureşti, în cadrul cărora titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare şi ale combinatelor de îngrăşăminte au fost conducătoare de pluton.

"Acţiunile SNP nu s-au tranzacţionat atunci când s-au făcut volume mari pe SIF-uri sau pe unele companii de pe Rasdaq, spre exemplu, aşa că este normal ca ele să intre în atenţia investitorilor acum", afirmă Rareş Şofariu, manager de portofoliu la KD Capital Management, adăugând: "Până acum, evoluţia acţiunilor SNP a fost destul de corelată cu evoluţia preţului la petrol, nu am văzut oscilaţii semnificative. Raportul Erste a fost un impuls pentru investitori, bursa este şi o afacere emoţională, însă este posibil şi ca investitorii să fi ajuns la concluzia că titlurile SNP sunt acţiuni stabile şi că este bine să le ai în portofoliu".

Titlurile SNP au fost cele mai tranzacţionate în şedinţa de ieri a Bursei, făcând un sfert din lichiditatea dată de transferurile cu acţiuni, respectiv 7,55 milioane de lei. În total, au fost transferate 24,47 milioane de titluri SNP, la preţuri cuprinse între 0,293 lei şi 0,32 de lei/acţiune.

"S-a observat o presiune la cumpărare încă de săptămâna trecută, cotaţia SNP înscriindu-se pe un trend ascendent încă din februarie, fără să înregistreze corecţii semnificative", ne-a spus Darie Moldovan, director de tranzacţionare la "Broker" Cluj, adăugând: "SNP a rămas în urmă faţă de alte acţiuni în ceea ce priveşte aprecierea cotaţiei, situaţie care explică parţial creşterea de 10%".

Andrei Petrescu, manager de portofoliu la "Prime Transaction", este de părere că aprecierile din ultimele două zile ale cotaţiei SNP au determinat, probabil, intrarea şi unor speculatori pe termen foarte scurt care au amplificat creşterea de ieri, aceştia fiind impulsionaţi de trendul general ascendent al pieţei, de lichiditatea bună de pe acest emitent, de lipsa unor evenimente negative pe pieţele externe şi de riscul scăzut perceput al acestei speculaţii.

Investitorii par să fi devenit interesaţi de acţiunile "Petrom" în ciuda faptului că societatea nu a distribuit dividende pentru 2008 şi a anunţat că va proceda similar şi în cazul profitului pe 2009. Conducerea companiei a anunţat că s-ar putea să ceară bani de la acţionari pentru o eventuală majorare de capital, purtând mai multe discuţii în acest sens cu reprezentanţii statului. Suma vehiculată pentru majorarea capitalului social este de 1 miliard de euro, însă ea nu a fost confirmată oficial până acum.

Darie Moldovan, de la "Broker" Cluj, spune că orice majorare de capital constituie un beneficiu pentru societate atunci când este realizată prin aport de numerar, însă presupune eforturi financiare din partea acţionarilor.

"Piaţa noastră are un comportament atipic atunci când e vorba de majorări de capital (MCS) pentru că acţiunile se apreciază: acestea sunt privite cu optimism de investitori, făcând abstracţie că este nevoie de un anumit efort financiar ca să participi la majorare şi că este nevoie să vinzi unele acţiuni ca să subscrii la MCS", a adăugat domnul Moldovan.

Directorul general al BT Securities, Rareş Nilaş, consideră că evoluţia titlurilor SNP a fost determinată de ordinele de cumpărare introduse în numele unui investitor instituţional. Domnia sa ne-a precizat: "Consider că aprecierea a fost alimentată de intrarea la cumpărare a unui investitor instituţional. O evoluţie similară am văzut recent şi pe acţiunile Transelectrica şi Transgaz şi cred că preţul SNP se va corecta puţin şi se va stabiliza în jurul a 0,315-0,32 lei. Un alt motiv pentru creşterea de azi nu văd, din moment ce la Viena acţiunile OMV nu au avut o evoluţie spectaculoasă".

"Petrom" are o capitalizare bursieră de 17,95 miliarde lei, potrivit preţului de 0,317 lei/acţiune, înregis-trat în şedinţa bursieră de ieri. OMV controlează 51% din companie, în timp ce Fondul Proprietatea şi Ministerul Economiei au o participaţie de câte 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb