TOADER:  "Am apreciat că în acest moment nu este oportună revocarea procurorului general şi a şefei DNA"

Adi Iacob
Politică / 29 martie 2017

Tudorel Toader (Sursa foto: captură Youtube)

Tudorel Toader (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 21:40 Grindeanu a cerut ministrului Justiţiei să fie informat constant privind rezultatele monitorizării activităţii procurorilor

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a luat act, de decizia ministrului Justiţiei, în urma evaluării procurorului general, Augustin Lazăr, şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în contextul deciziei CCR de miercuri şi a cerut să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor, potrivit unui comunicat al Executivului.

Grindeanu a subliniat că trebuie avut în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă.

"Ministrul Justiţiei are autoritatea legală, experienţa profesională şi căderea morală pentru a face această evaluare şi pentru a recomanda măsurile necesare", susţine premierul, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Sursa citată arată că Grindeanu a cerut "să fie informat constant în legătură cu rezultatele monitorizării continue asupra activităţii procurorilor", pe care a decis să o instituie ministrul Justiţiei.

De asemenea, premierul consideră necesar ca "autorităţile statului să-şi respecte competenţele constituţionale, pentru ca, pe viitor, astfel de conflicte să fie evitate".

"Trebuie să avem în vedere faptul că judecătorii CCR au arătat, în decizia lor, că o instituţie a statului şi-a arogat atribuţii pe care nu le posedă", consideră premierul.

În încheiere, Grindeanu a reiterat angajamentul ferm al Guvernului faţă de lupta anticorupţie, subliniind însă că, "pentru ca această luptă să fie cu adevărat eficientă, ea nu trebuie să stea sub semnul unui nume. Mecanismele de combatere a corupţiei trebuie să ajungă la maturitate, ceea ce înseamnă că trebuie să funcţioneze, indiferent de conducere. O instituţie nu se poate confunda cu o persoană, oricine ar fi aceasta", a precizat Grindeanu.

(A.C.)

----------

Actualizare 20:56 Predoiu: "Toader e mai şmecher decât pare. N-a dat drumul ghilotinei, dar a aprins fitilul unei bombe"

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, comentează deciziile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind Ministerul Public şi DNA, afirmând că nu a dat "drumul ghilotinei", însă prin acţiunile sale a "aprins fitilul unei bombe", arătând că PSD ar putea recurge la acest pas cu o nouă ocazie.

Predoiu a scris pe Facebook: "Unii aşteptau astāzi o ghilotinā ministerialā peste capetele parchetelor. Eu am spus de ieri (vezi interviu 22) cā nu va cere revocarea. Şi aşa a fost. Dar, atenţie! Toader e mai şmecher decat pare. N-a dat drumul ghilotinei, dar a aprins fitilul unei bombe. De ce? Pentru cā a spus douā lucruri: 1. Nu revoc, pentru cā nu e oportun; 2. Procurorii nu pot ancheta guvernul pentru emiterea de acte normative".

"În alte cuvinte, Toader Tudorel Ministrel tocmai a întins un scut nuclear peste Guvernul Pesedel. Şi nu e scutul de la Deveselu", scrie Predoiu.

Vicepreşedintele afirmă că astfel a fost "amorsată o bombă" pentru că "ce nu e oportun azi, poate fi oportun mâine", iar în cazul unei noi OUG 13 se va cere revocarea dacă procurorii se sesizează din nou.

(A.C.)

-----------

Actualizare 20:40 Adrian Dobre: "Până la o poziţie exprimată de Liviu Dragnea, PSD îl susţine în continuare pe ministrul Justiţiei"

Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat astăzi, pentru News.ro, că, până la o poziţie exprimată de liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, partidul îl susţine în continuare pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după prezentarea raportului privind activitatea Codruţei Kovesi la şefia DNA şi a procurorului general Augustin Lazăr.

"Ne-am exprimat susţinerea pentru ministrul Justiţiei indiferent de rezultatul raportului şi de concluzii", a precizat Adrian Dobre.

Întrebat dacă partidul îl susţine în continuare pe Tudorel Toader şi nu are nimic de obiectat legat de analiza acestuia, social-democratul a spus: "Până la o altă poziţie a partidului exprimată de preşedinte, nu".

Dobre a ţinut să precizeze că raportul prezentat de ministrul Justiţiei este "valoros" şi conţine şi lucruri bune, fiind sesizate "foarte clar" discrepanţele care sunt între puterile statului.

Purtătorul de cuvânt al PSD a subliniat: "Nu facem analiză pe text, sunt şi lucruri bune care au fost evidenţiate în raportul respectiv, în sensul în care au fost precizate foarte clar relaţia dintre procuror şi ministrul Justiţiei, au fost sesizate foarte clar nişte discrepanţe care sunt în expresia puterilor statului român, au fost trasate nişte limite între puterile statului. În sine, raportul este valoros".

El a mai spus că social-democraţii îl susţin pe Tudorel Toader, deoarece "aşa este firesc să fie". "Din punct de vedere politic, aşa cum am enunţat şi până la prezentarea acestui raport, indiferent de concluzia pe care ministrul Justiţie a decis să o ia, îl susţinem pentru că aşa este firesc să fie", a conchis Adrian Dobre.

(A.C.)

----------

Actualizare 20:14 Băsescu: "Un marţafoi care s-a pliat pe interese ori de câte ori a fost nevoie"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la B1TV, că discursul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre evaluarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA a fost "unul profesionist, cu o concluzie de slugă", el calificându-l pe ministrul Justiţiei drept un "marţafoi care ori de câte ori a fost nevoie s-a pliat pe interese".

Băsescu a susţinut că, în urma deciziei ministrului Justiţiei, "începând de astăzi statul român lucrează pe oportunităţi".

Fostul preşedinte a declarat, citat de News.ro: "Am urmărit şi eu discursul ministrului Justiţiei. A fost un discurs profesionist cu o concluzie de slugă. A constatat nefuncţionalităţile DNA, încălcarea gravă a Constituţiei şi apoi spune că nu e oportun să luăm măsuri împotriva celor care încalcă Constituţia. De astăzi, statul român lucrează pe oportunităţi, ci nu pe Constituţie. E explicaţia unui marţafoi propusat la Curtea Constituţională de Fenechiu, care ori de câte ori a fost nevoie s-a pliat pe interese. Păcat că Tudorel Toader ştie carte, dar rămâne o slugă".

Traian Băsescu a mai susţinut că, de astăzi, în Ţara noastră "s-a relativizat Constituţia".

(A.C.)

---------

Actualizare 19:50 Iohannis, despre concluziile lui Tudorel Toader: E un lucru bun dacă va exista cooperare loială între Ministerul Justiţiei şi Parchete

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după prezentarea concluziilor ministrului Justiţiei cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, că "i se pare un lucru foarte bun" dacă Ministerul Justiţiei va monitoriza şi va coopera "loial" cu Parchetele, aşa cum scrie şi în Constituţie, însă spune că nu îşi însuşeşte şi concluziile cu privire la activitatea Laurei Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr.

Întrebat ce părere are despre decizia ministrului Justiţiei, privind instituirea unei monitorizări la nivelul Ministerului Public şi DNA, Iohannis a spus că "i se pare un lucru foarte bun".

Şeful statului a spus, citat de News.ro: "Dacă citim cu atenţie Constituţia şi legile în vigoare, găsim acolo că Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea sub ochiul ministrului Justiţiei, ceea ce este un lucru bun şi chiar mă aştept de la domnul ministru să sprijine Ministerul Public, pe procurorul general, pe procurorul şef DNA, procurorul şef DIICOT ca să-şi îndeplinească mai bine misiunile".

Iohannis a afirmat că, dacă Ministerul Justiţiei va lucra alături de Ministerul Public într-o "cooperare loială", lucrurile pot funcţiona mai bine decât la începutul anului, atunci când cele două instituţii au avut "poziţii divergente" asupra OUG 13.

Preşedintele a mai spus: "Dacă ministrul Justiţiei doreşte să monitorizeze are tot dreptul să o facă. (...) Sunt foarte mulţumit (n.r. de activitatea DNA). (...) Ministerul Public, inclusiv DNA îşi fac foarte bine treaba".

Întrebat dacă este astfel de acord şi cu restul concluziilor lui Tudorel Toader cu privire la Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi, Iohannis a negat.

(A.C.)

---------------

Actualizare 18:53

Potrivit ministrului de justiţie, derapajele instituţionale nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii corupţiei, pentru că nu există o ierarhie a valorilor, pentru că în numele apărării unei valori nu este permisă încălcarea unei alte valori.

Tudorel Toader a spus: "Veţi spune că şi societatea e divizată. Cert e că societatea a trăit această emoţie colectivă, a avut această preocupare faţă de procedura de legiferare şi de respectarea principiilor statului de drept. Din perspectiva derapajelor, DNA nu poate funcţiona decât în acord cu rigorile statului de drept".

Tudorel Toader a precizat: "Constituţia spune că ingerinţa în viaţa privată trebuie să fie proporţională cu scopul urmărit, nu care cumva în numele unui obiectiv generos să încalci alte valori cel puţin egal protejate. Constituţia stabileşte obiectivele asumate la nivel naţional şi european, internaţional".

Potrivit ministrului, aceste valori, cu respectarea filtrului de constituţionalitate, a preempţiunii nivelului cel mai ridicat de protecţie, se regăsesc în programul de justiţie din programul de guvernare.

"Să nu îmi spuneţi că întru în zona politică, dar în partea pe justiţie se vorbeşte despre aceste valori care trebuiesc protejate" a adăugat Toader.

Toader a mai spus: "Această monitorizare se va exercită că un mecanism care să dea eficientă, consistentă prevederilor art 132 din Constituţie, de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor. Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general şi a şefei DNA".

Se consideră oportună necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii, pentru a identifica modul în care procurorii înţeleg să respecte limitele de competenţe.

(A.C.)

---------------

Actualizare 18:23 Tudorel Toader: "Procurorii nu pot ancheta miniştri, parlamentari, autorităţi decidente în opera de legiferare, indiferent de nivelul normativ pe care îl adoptă, nu pot ancheta oportunitate, constituţionalitate, circumstanţe".

O concluzie intermediară e următoarea: echilibrul a fost restabilit de CCR prin pronunţarea deciziei, fără alte măsuri extraconstiţutionale. Raportul are şi o parte de oportunitate. În acest context în care indiscutabil DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o avea, şi-a asumat o atribuţie pe care nu o avea, pentru că nu ar mai separaţia puterilor dacă procurorul ar legifera.

Toader a mai afirmat: "Avem legi atat de modificate si complicate incat uneori si noua ne e greu, trebuie sa relecturam ca sa vedem vointa legiuitoriului daca e cea de la inceput. Niciodata legiuitorul nu a dat o lege de interpretare prin care sa arate vointa originara, nu cea de azi. (...)Rapoartele de monitorizare au cele 12 conditionalitati, am trimis o adresa la toate autoritatile implicate, in spiritul colaborarii dintre autoritati. Avem o practica inca neunitara, de natura sa incalce egalitatea in fata legii. E nefiresc ca o parte judecata sa primeasca o anumita solutie la Constanta si alta la Oradea".

(A.I.)

-----

Actualizare 18:20 Tudorel Toader: : "Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de ministerul Justiţiei"

Tudorel Toader a declarat: "Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de ministerul Justiţiei. Nu am verificat soluţii din dosare, nici nu ar fi fost posibil. Procurorul are autoritatea să decida în legătură cu soarta unei anchete, se supune administrativ procurorului şef ierarhic superior dar toţi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, despre care din pacate în ultima perioadă nu s-a vorbit. Un lucru trebuie să fie foarte limpede: justiţia în Romania se înfăptuieşte de judecator, independenţa e garantată de CSM iar autoritatea e exercitată de ministrului Justiţiei. Îmi voi exercita pe deplin această autoritate de ministru asupra activităţii desfăşurate de procuror fără a face ingerinţă pe soluţii. Am verificat modul în care DNA şi Parchetul General s-au raportat la valorile constituţionale, pentru că statul de drept nu funcţionează dacă autorităţile nu-şi exercită cu loialitate şi corect atribuţiile care îi revin".

(A.I.)

-----

Actualizare 18:14 Tudorel Toader: "Premisa acestei evaluari este aceea că fiecare autoritate să rămână în matca ei constituţională"

Tudorel Toader a afirmat: "Premisa acestei evaluari, a funcţionării normale a statului de drept, este aceea că fiecare autoritate să rămână în matca ei constituţională. Fiecare autoritate trebuie să îşi cunoască competenţele, să respecte cu bună credinţă respectivele competenţe. Statul de drept are o arhitectură bine conturată şi delimitată. Autorităţile au competenţe complementare şi să-şi respecte corect compeţentele. Ce spune decizia CCR? A existat un conflict juridic, de natură constituţională, generat de ancheta procurorilor DNA asupra membrilor guvernului."

(A.I.)

-----

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat într-o conferinţă de presă rezultatul evaluării asupra activităţii şefilor Parchetului General (Augustin Lazar) şi DNA (Laura Codruţa Kovesi).

Tudorel Toader a început această analiză după ce Curtea Constituţională a judecat o sesizare a lui Tăriceanu şi a decis ca DNA şi-a incalcat atribuţiile constituţionale prin anchetarea unor presupuse ilegalităţi în procesul de adoptare a celebrei OUG 13.

Tudorel Toader a afirmat: "Când am anunţat evaluarea, au aparut reacţii diferite legate de competenţa mea de a proceda la evaluare. Am certitudinea că am competenţa să fac evaluarea".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Avem guvernator american. De ce sa mai plătim parlamentul, guvernul, președinția etcetera. Decide guvernatorul și noi executam, pare o soluție mult mai ieftina, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb