Toma Petcu - izvor de inepţii despre Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 iulie 2017

Toma Petcu - izvor de inepţii despre Bursă

O nouă gafă, marca Toma Petcu: "Companiile din energie nu au investiţii în fondurile de pensii"

Dacă Ministrul Agriculturii Petre Daea stârneşte amuzamentul prin discursurile înălţătoare despre oaie, Ministrul Energiei Toma Petcu pare să fie campionul gafelor.

Sigur pe el, Ministrul Energiei a explicat, ieri, cum acţiunile societăţilor din portofoliul său nu ar fi trebuit să fie afectate de declaraţiile Ministrului Finanţelor Ionuţ Mişa privind desfiinţarea Pilonului II de pensii private, retractate ulterior. Motivul invocat de Toma Petcu este unul halucinant: pentru că societăţile energetice nu au investiţii în fondurile de pensii de pe Pilonul II.

La aşa o explicaţie, nu ştii dacă să plângi sau să râzi.

Rămâi blocat.

Toma Petcu, însă, nu îşi pune întrebări, el debitează prostii cu nonşalanţă. Pare chiar mândru că atacă un subiect aşa greu, precum finanţele.

Ministrul Energiei a fost întrebat despre efectele declaraţiilor lui Ionuţ Mişa asupra acţiunilor companiilor energetice.

Redăm, integral, răspunsul lui Toma Petcu, pe parcursul căruia putea, oricând, să pună punct şi să nu ajungă la inepţii: "Nu este pentru prima dată când evoluţiile pe Bursă ale tuturor companiilor, nu neapărat cele din potofoliul Energiei, pot să aibă căderi semnificative sau creşteri semnificative.

În aceste două zile, azi este a treia (n.r. de la declaraţia lui Ionuţ Mişa), nu cunosc să se fi făcut tranzacţii, adică vânzări de acţiuni ale societăţilor la care ministerul energiei este acţionar majoritar sau chiar şi minoritar, ca atare nu putem să vorbim de pierderi concrete în acest moment, din diferenţa de preţ.

Eu sper şi sunt convins ca Bursa, în următoarele zile, să ajungă uşor uşor, pentru companiile din energie, la valorile anterioare şi poate chiar să crească.

Cred că impactul semnificativ ar fi fost dacă existau tranzacţii semnificative în această perioadă. Sigur, nu ne dorim ca evoluţia pe bursă să fie una oscilantă şi mai ales cu osciaţii negative. Aceste declaraţii, dacă au afectat, probabil că ar fi trebuit în primul rând să afecteze acele companii care au plasamente şi investiţii în fonduri de pensii pentru Pilonul 2. Nu cunosc ca companiile din portofoliul Ministerului Energiei să aibă asemenea plasamente. Cred că a fost o reacţie în lanţ, a tuturor companiilor, a Bursei, în general. A fost o reacţie. Sunt convins că, în această săptămână, acest lucru se va regla".

Specialiştii au taxat, joi, declaraţia noului ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, referitoare la desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii, şi, apoi, retractarea acesteia de către, Mihai Tudose, Liviu Dragnea şi de Ionuţ Mişa însuşi, mai ales că aceste bâlbe au avut loc chiar în timpul şedinţei bursiere şi au provocat scăderi semnificative ale cotaţiilor acţiunilor.

Toma Petcu nu a înţeles despre ce era vorba şi se pare că nici nu a cerut clarificări.

Domnule Toma Petcu, Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani.

Adică, cetăţenii au "plasamente, investiţii" la fondurile de pensii de pe Pilonul II, nu companiile.

Sistemul privat de pensii propune ca banii participanţilor să fie investiţi pe termen lung şi nu cheltuiţi imediat, iar participanţii au drept de proprietate asupra contului personal în care li se strâng banii de pensie.

Cu alte cuvinte, contribuţiile salriaţilor sunt strânse în fondurile de pensii private şi investite de administratorii de fonduri în diverse active.

Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro), conform APAPR.

La finalul lunii aprilie, 20% din activele fondurilor de pensii de pe Pilonul II erau investite în acţiuni cotate la Bursă, adică şi în acţiuni care se află şi în portofoliul Ministerului Energiei.

Desfiinţarea Pilonului II, aşa cum a anunţat iniţial Ionuţ Mişa, însemna lichidarea fondurilor de pensii private, adică vânzarea tuturor activelor din portofoliile acestora. Ca să fie clar pentru domnul Toma Petcu, asta însemna o presiune la vânzare pentru acţiunile companiilor respective. De asta s-au speriat investitorii care au ales să vândă imediat după declaraţia Ministrului Finanţelor.

Nu, domnule Toma Petcu, societăţile nu au pierdut nimic. Le-a scăzut valoarea de piaţă. Adică, cine vrea să vândă, ipotetic vorbind chiar şi Ministerul Energiei, găseşte cumpărători la preţuri mai mici

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cat timp mai acceptam sa fim condusi de incompetenti? Ce-i recomanda pe astia sa ajunga in astfel de functii? Ei iau decizii fara sa inteleaga ce impact au si ne miram ca suntem in buda...

    1. Pe linie de partid, încă! Nima nu-i întrece la lipit afișe, zău! Și sapă tarlaua șefului mai abitir ca tractorul, pe-ncercate!

      Așa că nu fiți răi, lăsați oamenii în pace, că are merite, păi cum! Neobrăzare... 

    Pe mine ma amuza maxim cum o freaca astia gogorita cu Fondul suve ran;fondul de dezvoltare etc...

    Sa le explice careva :tarile arabe, norvegia etc. au creat asa ceva pt ca NU au cheltuit ani de -a randul tot ce aveau ,caci aveau EXCEDENTE , etc.

    Lor nu le ajunge de furat ce avem si au inventat pt primari spaga- din viitor pron creditele de angajament fara numar girate de sevil.shaideh (dragnea) 

    1. Inteleg ca problema e ca nixiun min. Nu vrea sa se ocupw de fond: a foat trecut in prog.de guvwrnarw si acolo va ramane.

      Si min .la evaluare sriu ca risca remanierea daca nu creste...fondul... 

      Min. Pwtcu il pasa la finante,..

      Fondul... 

    uitati-va la fata lui. expresia bovina

    ce stie "taranu" ce-i sofranu !

    1. Ioan sau ion? 

    domnul asta si cu cel de la finante sigur depasesc orice asteptare...

    Domnul ministru are dreptate. Preturile pe bursa au fost foarte stabile si alaltaieri si ras-alaltaieri, adica sambata si duminica, deci nu este nici un motiv de ingrijorare.

    Prima data ne-a spus ca se va desfiinta pilonul 2 doar in gluma, ca sa poata castiga pariul cu vecinul lui, fiindca era short pe futures.

    Sa nu uitam totusi ca el face parte dintre cadrele cele mai bine pregatite pe care partidul sau le are, caci doar de aia l-au numit ministru. 

    guvernul asta o sa ne iasa pe nas cu tot cu Dragnea, Olguta, Shaideh aia si Carmen Dan.pare un guvern in oglinda al anilor 80

    Da-i prost de tot ,cred ca nu face dif. intre curent alt. si c.c...,un analfabet pretios..

    daca psdei sunt gata pt. inceperea nationalizarilor sa o faca dar ma indoiesc ca vor avea curaj.azi natinalizezi banii depunatorilor (cetateniilor) maine capitalizarea

    bancilor, poimane societatile energetice straine, drumul spre venezuela e scurt. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb