TOPUL DOBÂNZILOR LA CREDITELE DE NEVOI PERSONALE Dobânzile la creditele în lei au scăzut până la 7%

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 aprilie 2010

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Bancherii s-au reapucat de promoţii la credite, dorind să momească clienţii noi, mai ales că, anul trecut, majoritatea băncilor au înregistrat o scădere acută a profitului, după creşterea portofoliului de credite neperformante.

    Diferenţa de dobândă între creditele în lei şi cele în valută se menţine însă la un nivel ridicat, rata la un credit în lei putând ajunge chiar şi cu 25% mai mare faţă de cea la unul în valută.

    BRD îşi tentează în prezent clienţii cu un credit de nevoi personale cu o dobândă nominală de 7% pe an în lei, cu toate că dobânda anuală efectivă ajunge însă şi la 18% pe an. Astfel, cei care optează pentru un împrumut de 50.000 de lei vor plăti înapoi, peste un an, peste 54.000 de lei, iar în cazul în care doresc să înapoieze banii peste 10 ani, suma restituită se va ridica, în acest caz, la 113.372 lei.

    Dobânzi anuale efective mici mai oferă Unicredit Ţiriac Bank şi Emporiki, ambele practicând o dobândă de sub 10% la creditele cu scadenţa 1, 5 sau 10 ani. La aceste bănci, pentru acelaşi împrumut de 50.000 de lei, suma ce urmează a fi rambursată peste 5 ani, de exemplu, poate ajunge la 76.000 de lei, cu aproape 3.000 de lei peste BRD, iar, în cazul unui credit pe 10 ani, suma restituită depăşeşte cu mult 100.000 de lei.

    Cele mai piperate dobânzi la creditele de nevoi personale se regăsesc la Romanian International Bank, care oferă o DAE de 32,75%, pentru împrumuturile pe un an, suma restituită în acest sens ridicându-se la 57.740 de lei, în timp ce peste 10 ani, împrumutul de 50.000 de lei ar urma să fie rambursat la costul de 129.353 de lei.

    Banca Comercială Română (BCR) oferă o dobândă anuală efectivă medie de circa 25% la creditele în lei pe oricare dintre scandenţele menţionate mai sus.

    Tot pentru nevoi personale, Banca Transilvania îşi taxează anual clienţii care au optat pentru un astfel de credit cu o dobândă de peste 16,5%, în timp ce ING Bank practică o dobândă anuală efectivă de peste 21%.

    Şi Raiffeisen a redus marjele de dobândă cu un sfert de punct la lei şi cu un punct la euro pentru creditele cu garanţii contractate până la 30 septembrie.

    Cu toate că dobânzile s-au mai redus, cei care au apucat să facă un împrumut anii trecuţi au rămas cu dobânzi ridicate, iar restanţele au urcat rapid, pe fondul creşterii şomajului şi al fluctuaţiei cursului de schimb, în toamna lui 2009 ajungând chiar să se înregistreze creşteri lunare de două cifre.

    Pentru a diminua riscurile de creditare, din ce în ce mai multe bănci au lansat inclusiv credite cu asigurare de risc de şomaj, care sunt menite să diminueze reticenţa clienţilor de a se îndatora, în contextul actual de piaţă.

    CEC Bank derulează o campanie până la sfârşitul lunii iunie pe parcursul căreia clienţii pot lua un credit de consum în lei cu asigurare de şomaj inclusă la o dobandă nominală de 10,4% pe an, cu circa 2% mai avantajoasă decât oferta iniţială.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb