TOT MAI MULŢI AGRICULTORI SE ÎNDREAPTĂ SPRE IFN-URI: Baciu, LAPAR: "Până primeşti un credit de la bancă, uiţi de ce ai cerut banii"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 ianuarie 2014

Baciu, LAPAR: "Până primeşti un credit de la bancă, uiţi de ce ai cerut banii"

APIA a încheiat convenţii cu 12 bănci

Condiţiile impuse de bănci pentru creditele destinate cumpărării de terenuri agricole, prea stufoase

Fermierii sunt în continuare nemulţumiţi de relaţia cu sistemul bancar şi se îndreaptă din ce în ce mai mult spre instituţiile financiare nebancare, deşi tot mai multe bănci au semnat convenţii cu APIA (n.r. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură) şi au dat drumul creditelor garantate de stat pentru achiziţia de teren agricol.

Totuşi, din ce în ce mai mulţi agricultori preferă finanţarea prin IFN-uri, considerate mai flexibile în relaţia cu fermierii care au nevoie de bani în situaţii de urgenţă sau chiar pentru achiziţia de teren agricol. Acest lucru ne-a fost confirmat de mai mulţi reprezentanţi din sectorul agricol, membri ai Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România şi nu numai.

Florin Istrate, fermier şi fost vicepreşedinte al Federaţiei Agrostar, ne-a spus: "Deşi dobânzile sunt mai mari, sistemul de acordare al creditelor de către IFN-uri este mult mai simplu şi mai rapid, în timp ce băncile cer prea multe garanţii".

De aceeaşi părere este şi Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, care ne-a declarat: "Până obţii un împrumut de la bancă, uiţi de ce l-ai cerut". Totodată, domnia sa ne-a spus că agricultorii se îndreaptă spre societăţi de leasing sau IFN-uri, fapt ce arată că fermierii sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un împrumut, numai pentru a evita birocraţia bancară.

Numărul băncilor care s-au înscris anul acesta în programul APIA pentru finanţarea agricultorilor cu credite garantate de stat a urcat la 12.

Băncile cu care APIA a încheiat deja convenţii sunt: CEC Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, Raiffeisen Bank, Procredit Bank, BRD - Groupe Societe Generale, OTP Bank România, Unicredit Ţiriac Bank, Piraeus Bank România, BCR, Bancpost, Banca Comercială Carpatica.

Deşi anul trecut le-a adus fermierilor recolte mari, băncile nu s-au grăbit să le ofere împrumuturi. Doar şapte bănci au semnat convenţii cu APIA în 2013. Spre comparaţie, în 2012, un an în care fermierii au cerut să fie decretată starea de urgenţă în agricultură din cauza secetei, 12 bănci comerciale au încheiat convenţii privind creditarea fermierilor cu APIA. Potrivit convenţiilor, dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi RON - ROBOR 6M + maxim 4% (conform Ordinului nr. 703/23.07.2013), iar comisioanele aferente creditului sunt în limita de 1%.

Totodată, băncile au dat drumul şi creditelor garantate de stat destinate cumpărării de terenuri agricole. Condiţiile care apar însă pe platformele instituţiilor bancare nu sunt considerate foarte atrăgătoare de către agricultori. Printre acestea se numără: minim doi ani experienţă în sectorul agricol, estimări ale fluxului de lichidităţi pentru întreaga perioadă de creditare, avize şi autorizaţii necesare desfăşurării activităţii agricole, precum şi absenţa datoriilor restante la bugetul de stat sau al asigurărilor sociale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb