Achiziţiile imobiliare făcute de români în afara ţării sunt tot mai numeroase, iar în ultima perioadă se fac remarcate, pe lângă Dubai, şi destiaţii precum Spania sau Cipru de Nord. Cipru de Nord devine, aşadar, tot mai cunoscut, atât din punct de vedere turistric, cât şi în ceea ce priveşte piaţa imobiliară.
Prezentă la Târgul Naţional Imobiliar (TNI) de la finalul lunii trecute, Mădălina Stănescu, co-fondatorul NorthCoast Properties Cyprus, ne-a spus că numărul românilor interesaţi să investească în piaţa imobiliară cipriotă este din ce în ce mai mare. Printre altele, doamna Stănescu ne-a precizat: "Suntem o agenţie imobiliară şi avem contracte cu opt dezvoltatori de pe insulă. Avem în portofoliu proprietăţi în stadiul de proiect, dar şi locuinţe deja finalizate, cea mai ieftină proprietate fiind un apartament studio de 58.000 de euro. Organizăm călătorii de inspecţie, unde oferim trei nopţi de cazare gratuită pentru cei interesaţi, plus transferul de la aeroport la cazare. Clienţii trebuie să-şi achiziţioneze doar biletul de avion. Acolo îi punem în contact direct cu dezvoltatori şi avocaţi care le pot oferi toate detalile legate de contracte şi achiziţii.
Am avut foarte multe cereri de la românii care locuiesc în străinătate. Şi ne-am spus că, dacă tot mai mulţi români din străinătate sunt interesaţi de Cipru de Nord, trebuie să venim şi în România şi să le spunem şi românilor de acasă despre această locaţie.
Cei care cumpără case şi apartamente le cumpără pentru vacanţe sau ca investiţie, în mod special pentru aprecierea de capital.
Dacă apartamentul este cumpărat în momentul în care dezvoltatorul lansează proiectul, atunci aprecierea de capital poate ajunge şi până la 50% în doi ani de zile. Dezvoltatorii oferă şi property management, se pot face venituri din chirii - până la 7-8% pe an. În plus, noi nu percem comision de la clienţii noştri. Cipru este o locaţie absolut minunată, cu peste 300 de zile însorite pe an, înzestrată atât cu mare, cât şi cu munte, şi este cu 50% mai ieftină decât ţările europene".
Mădălina Stănescu ne-a vorbit despre un nou fenomen care are loc pe acest segment de piaţă: "A început să se practice fenomenul în care un client achiziţionează un apartament de 100.000 de euro, să spunem, iar în jumătate de an, acelaşi apartament, chiar dacă proiectul nu a fost încă finalizat, are un preţ mai mare, clientul vinde şi profitul său este undeva la 20.000-30.000 de euro. Avem investitori care ne spun că preţurile din Cipru de Nord sunt comparabile cu cele din Spania de acum 20-30 de ani".
În opinia sursei citate, războiul, criza economică şi mai ales creşterea dobânzilor îi determină pe români să fie interesaţi de pieţele imobiliare din afara ţării. În pandemie, piaţa imobilară din Cipru de Nord a fost una stabilă, pentru că acesta este un sector construit pe cash, ne-a spus doamna Stănescu. În cel mai rău caz, putem observa o stagnare a pieţei, a conchis domnia sa, adăugând că dezvoltatorii din Cipru oferă rate cu 0% dobândă, până la şapte ani.
• Case de lux la munte, dar aproape de mare
Pe versantul muntelui, însă la doar 700 de metri de mare, în comunitatea de coastă Esentepe, sunt amplasate case de lux, care beneficiază de două piscine situate lângă o frumoasă vale de pini, cu vedere atât la mare, cât şi la munţi. Acest nou design de proiect se concentrează pe confort, pace şi distracţie, totul într-un peisaj natural de excepţie. Designul arhitectural este axat pe materiale ecologice, cu tehnici durabile, iar tema este aceea de a fi una cu natura.
Oraşul găzduieşte, de asemenea, cel mai mare club de golf din Cipru de Nord, Korineum Golf & Beach Resort.
Cei interesaţi găsesc aici atât apartamente tip studio (38 mp + 7 mp balcon privat), la preţuri de la 79.900 de lire sterline, cât şi apartamente cu un dormitor (62 mp + 7 mp balcon privat), la minim 129.900 lire sterline, apartament cu două dormitoare (75 mp + 18 mp terase private), de la 167.900 lire sterline şi apartamente cu trei dormitoare (119 mp + 39 mp terase private), la preţuri care încep de la 274.900 lire sterline. Vilele cu trei dormitoare (125 mp + terase private deschise şi închise de 119 mp + piscină privată de 32 mp) au preţuri de minim 294.900 lire sterline, iar cele cu patru dormitoare (174 mp + 378 mp terase private deschise şi închise + piscină privată de 45 mp) costă de la 419.900 lire sterline.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 08:44)
Ciprul de Nord este teritoriu turcesc si nu este parte a UE !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 13:56)
Pare avantajos dar vine și cu riscuri!
Și Crypto părea un făt frumos și a produs o gramada de probleme!
Vom avea generării care vor mosteni nu case de la părinți ci monede virtuale!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 17:44)
Doamna Olescu, dumneavoastra cunoasteti ca "Ciprul de nord" este teritoriu care a apartinut Republicii Cipru si ca a fost luat cu japca de catre Turcia? Acolo exista trupe de ocupatie ale Turciei! Ciprul de Nord nu este recunoscut de nici un stat,cu exceptia Turciei si Azerbaijan. Pamantul pe care acei dezvoltatori contruiesc locuinte si hoteluri,apartin in mare parte cetatenilor ciprioti de limba greaca! Turcia ocupa nordul Ciprului la fel cum Rusia ocupa Transnistria! Nu stiu daca Ambasadei Ciprului din Romania îi va face placere ca dumneavostra faceti reclama dezoltatorilor din teritoriul ocupat al Republicii Cipru! Eu personal,cred ca este mai folositor pentru Romania daca incurajam investitiile pe teritoriul tarii noastre si nu in India,Cipru de nord sau mai stiu eu pe unde!
2.1. Care-i deranjul? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Marius în data de 11.11.2022, 22:58)
Am citit si eu articolul..nu inteleg care este deranjul...inteleg ca doamna din articol a participat la un targ, iar autorul i-a luat niste declaratii...ce treaba are vreo ambasada cu faptul ca un ziar independent relateaza din targuri? sau chiar cu faptul ca romanii isi cumpara case in Ciprul de Nord? se pare ca pe ei nu-i deranjeaza toate cele insiruite mai sus de cititorul anonim...pana la urma business-ul e business si daca pot scoate bani din Ciprul de Nord bravo lor!