Dezvoltatorul software 2B Intelligent Soft (BENTO) a informat investitorii cu privire la decizia de revizuire a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli (BVC) ca urmare a impactului produs de semnarea unui contract semnificativ în luna septembrie, în valoare de 4,08 milioane de dolari, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
2B Intelligent Software este o companie care furnizează servicii de dezvoltare software şi servicii IT, Infrastructură şi Cloud, fiind de asemenea implicată în diferite tipuri de proiecte. Compania deţine experienţă în dezvoltarea de proiecte complexe în diferite sectoare de activitate precum Inginerie Industrială, FMCG, Media, Agricultură, Publicitate şi Asigurări.
În cadrul produselor şi serviciilor sale, compania se bucură de o serie de avantaje faţă de competitorii săi datorită produselor sale standardizate, fiind, totodată, singurul dezvoltator român al unor soluţii de tip FSM (Field Service Management).
Compania livrează servicii prin intermediul a două linii de business: Dezvoltare Software - include segmentele de Dezvoltare Personalizată de Software şi Produse Software Standardizate; IT, Infrastructură IT&Cloud - prin segmentele Servicii IT şi Servicii Cloud.
La finalul anului 2022, în cadrul acţionariatului companiei se regăsesc cofondatorul Bento, Vlad-Emil Bodea, fost inginer software, cu o vastă experienţă în dezvoltarea platformelor de comunicaţii, cu o participaţie de 28,32% din capitalul social, şi Radu Scarlat, partener după doi ani de la înfiinţarea companiei, cu o deţinere de 28,32%. Restul acţiunilor sunt deţinute atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice. Compania are o capitalizare de piaţă de 95,8 milioane de lei.
• Piaţa locală de IT&C - estimată să ajungă la o pondere de 10% din PIB, în 2025
Conform datelor INS, industria IT&C din România reprezenta aproximativ 6,6% din Produsul Intern Brut în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică de 4,8% a României din anul precedent, pe fondul unui nivel al activităţii în creştere cu 20%. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C a atins valoarea de 9 miliarde de euro, urmând că în 2025, să ajungă la o pondere de 10% din PIB, segmentul înregistrând o rată anuală de creştere medie de 16% pe an.
De asemenea, la nivel global, se estimează că în 2023 cheltuielile pentru sectorul IT se vor majora cu 5,5%, până la 4.600 miliarde de dolari, impulsionat în special de segmentul de software, care va marca o creştere de două cifre în 2023. Potrivit raportului Gartner, trendul pozitiv este dat de încercarea companiilor de a menţine un control eficient asupra cheltuielilor şi de a căpăta un avantaj tehnologic faţă de competitori.
• BVC revizuit în creştere pentru 2B Intelligent Soft
În data de 10 octombrie 2023, conducerea 2B Intelligent Soft a informat piaţa cu privire la decizia de revizuire a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli aferent anului 2023. Revizuirea a fost determinată în principal de impactul contractului semnificativ, în valoare de peste 4 milioane de dolari, depăşind 10% din veniturile totale aferente celor mai recente rezultate financiare anuale, dar şi de stadiul în care se află derularea proiectelor şi contractelor existente.
Astfel, comparativ cu BVC aprobat inţial, compania a estimat o creştere a cifrei de afaceri cu 29%, în timp ce EBITDA se preconziează că va creşte cu 39%. De asemenea, rata de creştere a cheltuielilor din exploatare este sub nivelul de avans al veniturilor, (+15% faţă de BVC iniţial), ceea ce a determinat compania să estimeze un profit net de 12,3 milioane de lei (+33% faţă de profitul net din BVC iniţial).
• Performanţa BENTO la bursă - locul 1 în 2023
Conform datelor de la BVB, cel mai mare randament YTD (Year-to-date, de la începutul anului) al unei companii din sectorul IT din România a fost înregistrat de acţiunea BENTO, cu o creştere de 122%, cu mult peste randamentul generat de alţi competitori din piaţă, precum Arctic Stream (+33%) sau Life is Hard (+3,86%).
În ceea ce priveşte evoluţia BENTO comparativ cu indicii principali ai BVB, BET şi BETAeRO, ranadamentul investiţiei în compania românească de IT este cu mult peste, care, de la începutul anului până în prezent au înregistrat un randament de 21,6%, respectiv 10%.
De asemenea, indicele NASDAQ 100 Technology Sector, ce are în componenţă principalele companii tech din SUA, a înregistrat o dinamică pozitivă de la începutul anului până în prezent (+42,8%), peste randamentul obţinut de indicele S&P 500 (+13,5%) sau Dow Jones (+1,8%). Această evoluţie a fost impactată în principal de boom-ul Inteligenţei Artificiale, propulsând acţiunile unor companii precum Nvidia la niveluri record.
Acest lucru poate fi observat şi în industria IT din România, cu excepţia a trei companii, restul înregistrând o dinamică pozitivă a preţului acţiunii în 2023.
• Rezultate financiare în creştere
2B Intelligent Soft a încheiat primul semestru din 2023 raportând rezultate financiare în creştere, atât la nivelul veniturilor, cât şi la cel al profitabilităţii. Cifra de afaceri a crescut cu 35% în prima jumătate a anului curent. Din totalul cifrei de afaceri, divizia de dezvoltare software a contribuit cu 53%, în timp ce divizia IT, Infrastructură şi Cloud, alcătuită din servicii de proiectare şi implementare IT, a înregistrat o contribuţie de 47%.
Ca urmare a creşterii veniturilor din producţia de imobilizari necorporale cu 281% în ritm anual, veniturile totale din exploatare au marcat un avans de 71%, până la 23,2 milioane de lei.
În ceea ce priveşte cheltuielile din exploatare, acestea au crescut cu 50%, într-un ritm mai lent comparativ cu veniturile, ajungând la 16,2 milioane de lei. Cea mai mare contribuţie la creşterea costurilor este asociată cheltuielilor de personal, care s-au majorat cu 186%. Acest lucru se datorează numărului mai mare de anagajaţi, care a ajuns la 90, comparativ cu 56 în semestrul întâi din 2022. Expansiunea personalului poate fi pusă pe seama creşterii activităţii, fiind una organică.
Aceste lucruri au contribuit la realizarea unui rezultat operaţional de 7 milioane de lei (+153% în ritm anual). Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate, compania a încheiat primele şase luni din 2023 cu un profit net în creştere cu 132,2% faţă de acelaşi interval din 2022, peste profitul net aferent anului 2022.
Totodată, indicatorul EBITDA s-a îmbunătăţit în mod constant şi este preconizat să crească cu 126% în 2023, faţă de anul trecut, impactul semnificativ datorându-se în principal noilor contracte semnificative semnate, cât şi derulării celor existente. Totodată, pe măsură ce rata de creştere a veniturilor o depăşeşte pe cea a costurilor din exploatare, marja EBITDA s-a îmbunătăţit din anul 2020 până în 2022, urmând ca pentru anul curent să atingă un record de 38,2%, conform comunicatului privind reviziurea BVC.
Potrivit rezultatelor din primele şase luni din 2023, obiectivul de realizare a EBITDA este în linie cu estimările companiei, în primul semestru realizându-se 45,3% din valoarea totală estimată a EBITDA pentru întreg anul 2023, sectorul IT fiind bine cunoscut pentru evoluţia sa pozitivă în trimestrele trei şi patru, în principal din punct de vedere operaţional.
Totodată, fiind o companie de creştere cu un potenţial mare de dezvoltare, 2B Intelligent Soft urmăreşte să menţină un echilibru între recompensarea acţionarilor şi accesul la capitalul necesar pentru dezvoltare. Astfel, compania va folosi un sistem hibrid de politică de dividend, care implică atât distribuirea de acţiuni gratuite, cât şi plata dividendelor în numerar.
• Contracte majore pentru 2B Intelligent Soft
2B Intelligent Soft a anunţat luna aceasta încheierea unui contract semnificativ a cărui valoare depăşeşte 10% din veniturile aferente ultimelor situaţii financiare. Noul contract constă în prestarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT unei companii multinaţionale din sectorul energiei. Valoarea contractului se ridică la 4,08 milioane de dolari, iar durata este estimată până la finalul lunii februarie 2024.
De asemenea, la începutul lunii martie 2023, compania a anunţat încheierea unui contract semnificativ în valoare de 32 de milioane de lei, în urma unei proceduri de achiziţie publică organizată de Distribuţie Energie Electrică România (DEER). În cadrul proiectului, compania va implementa o soluţie de automatizare a serviciilor de teren şi a managementului forţei de muncă în cadrul DEER. Astfel, compania va derula implementarea produselor proprii, Bento FSM (Field Service Management) şi Bento MDM (Mobile Device Management). Contractul are o durata de zece ani, Bento furnizând de asemenea servicii de mentenanţă şi suport pe o perioada de şapte ani.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea BENTO
Oportunităţi
- Evoluţie solidă pe bursă: Bento înregistrează în anul curent cea mai spectaculoasă evoluţie a preţului acţiunii unei companii IT din România, marcând o creştere de 125%, în timp ce în ultimul an, preţul acţiunii a urcat cu peste 120%, depăşind toate celelalte companii din sectorul IT. Locul al doilea este ocupat de 2Performant, cu o creştere de 80% în anul 2023.
- Venituri şi profitabilitate în creştere: din anul 2019 până la sfârşitul exerciţiului financiar din 2022, compania şi-a crescut indicatorul EBITDA de aproape 2,5 ori, înregistrând, de asemenea, creşteri semnificative atât la livelul veniturilor, cât şi la cel al profitului net.
- Contribuţia contractelor semnificative: ca urmare a încheierii delor două contracte semnficative în primul semestru din 2023, compania şi-a revizuit BVC, comunicând o creştere de 29% a cifrei de afaceri şi de 34%, respectiv 33% a EBITDA şi profitului net, comparativ cu BVC iniţial.
Riscuri
- Mediul macroeconomic incert: activitatea şi veniturile companiei pot fi afectate de condiţiile generale ale mediului economic din România, iar o încetinire sau o recesiune economică ar putea provoca efecte negative asupra profitabilităţii şi a operaţiunilor. Astfel de condiţii macroeconomice nefavorabile ar putea conduce la o creştere a ratei şomajului, reducerea consumului şi a puterii de cumpărare, ceea ce ar putea afecta cererea pentru produsele comercializate de companie.
- Riscul de dobândă: unele contracte de finanţare a companiei prevăd o rată de dobândă variabilă. Prin urmare, compania este expusă riscului majorării acestei rate a dobânzii pe durata contractului de finanţare, ceea ce ar putea determina plata unei dobânzi mai mari şi ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activităţii, situaţiei financiare şi rezultatelor operaţiunilor companiei.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: comunicat societate, BVB, rapoarte companie, MarketWatch, INS, Gartner.
----------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. Super BENTO
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 00:32)
Deocamdată, BENTO s-a suit pe un val de încredere din partea investitorilor mai vechi pe IT (care s.au fript cu Biitnet, Safe, Arobs), care nu credeau ca IT.ul romanesc poate genera și profit, nu doar promisiuni. Asa cum am anticipat, acționând în consecința și cumpărând de câteva mii de euro la 5.1-5.3, investitorii au dus acțiunea la un PER de 10 acum 3 săptămâni (preț între 7.10 și 7.50), ca urmare a raportării semestriale și a unui contract, respectiv, tot la un PER apropiat de 10 săptămâna trecută, conform veniturilor anuale din BVC revizuit și a dividendului (minuscul, ce.i drept). PER.ul de 10, nivel extraordinar de bun pentru sectorul IT, pare a fi pragul la care va sta cotația BENTO în perioada următoare, adică între 9 și 9.30. Nu neg ca vor fi și corectii ca urmare a marcării profiturilor (chiar peste 100% într.o luna), dar vor apărea imediat cumpărători. Dacă BENTO va mai comunica un nou contract de cel puțin 2 mil de euro în următoarele luni, atunci cotația va tinde către 11 până la sfârșitul anului. Cel mai mare risc ar fi sa pornească SOP. uri, în contextul în care va fi din ce în ce mai greu ca BENTO sa păstreze nucleul stabil de angajati, fără presiune pe costurile salariale și marjele de profit. Este un compromis la care recurg la un moment dat companiile IT listate. I.am ascultat recent în diverse interviuri/conferință de ziua investitorului, mi se par excesiv de optimiști, dar, deocamdată, au pe ce sa se bazeze. Sunt "smecherasi" pentru ca au venit cu BVC revizuit, deși nimeni nu le cerea aceasta, exact în perioada cu dividend????. Aceeași "șmecherie" au avut.o și la listare, când au anunțat un contract. Sa nu uitam ca prețul pentru plasamentul privat a fost de 14 lei pe acțiune, cotație la care pot ajunge chiar la mijlocul anului viitor, dacă vor performa. Și mai este o chestiune - într.o perioada fără raportări financiare, în care citești doar de smenurile Roca-Prebet etc, orice raportare extra a unor rezultate relativ ok, tind sa miște cotația într.o măsura mai mare. A se vedea cazul de vineri sl DN, cu cotația sărind pentru prima data de 1 leu pe acțiune. DN se duce spre un PER de 6-7. De altfel, ATB, DN și BENTO au fost pariurile mele în ultima luna și jumătate, toate investițiile fiind ca urmare a știrilor privind investiții, raportări, contracte noi.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dinu în data de 16.10.2023, 02:11)
Onorel,numai tu puteai sa castigi din aceste pariuri,pe ATB,BENTO,DN,ai uitat sa spui si de SOCEP,cum intrii tu pe minime si iesi pe maxime de fiecare data
1.2. Super BENTO (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 07:30)
Nu am întrat pe minime la BENTO și nici la DN sau ATB. Sincer, am cumpărat BENTO având investiții la Arctic Stream și citind aici pe forum despre ei. Nu știam acum 2 luni nici măcar cine sunt. Achiziția pe baza de știri chiar funcționează. Am avut Socep, dar am vândut vineri, nu am luat deloc pe minim, respectiv Comvex, cumpărat în august la 87 după ce au anunțat dividendul record. Cine citește Bursa, ZF și comunicatele BVB are o șansă în plus!
2. CC, următoarea după. Bento
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 09:17)
firma CC connections din IT cred ca va urma după bento, are creștere peste bvc si creșteri foarte bune ale afacerilor
am început sa acumulez la aceasta companie, la bento am întrat cam târziu dar tot e bine, mai am și la AST și Arobs, toate cu șanse de creștere, dar merg mai. mult cu CC
2.1. Super BENTO (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 10:00)
Bento, CC, AST au în conducere oameni care au ceva legătură cu "structurile de informații", astfel ca astfel de firme preiau și duc mai departe rolul Siveco de acum 10-15 ani. Automat, digitalizarea unor domenii mai "sensibile" se va face numai cu astfel de companii. Ma bazez pe aceasta și pe mld de euro PNRR și Pol coeziune pt digitalizare
2.2. ai dreptate (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 10:25)
observ si eu ca cele trei firme castiga contracte mari si frecvent, e mizat pe ele, statul are mult de digitalizat in Romania
2.3. florin coman (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 10:29)
tu esti coane? nu erai broker ceva?
2.4. statul (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 10:29)
e mult mai mare, nu ai tu vizibilitate,nu sunt doar licitatii competitive ci si cu atributie directa....stai cuminte ca au doar o felie micuta, prea micuta
2.5. adauga si SAFE (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 10:48)
tot pe acolo e si ea
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 10:41)
Interesant ca Bento se indatoreaza pe termen lung cand dobanzile sunt mari, intr-un semestru cu profit pe hartie asa de mare si totodata are un cashflow atat de slab.Cheltuielile cu salariile sar de 3 ori la numar salariati doar 65% mai mare.Cu aproape 10 milioane lei pe semestru salarii e clar cum e asa debil cashflow,cand ai multe venituri pe hartie-proiect cu fonduri nerambursabile.
Practic in piata unii mizeaza mult pe o companie cu profitabilitate mult peste a competitiei,temporara si desigur fara translatie in cash generat.O buna parte din 2024 Bento va arata tot asa bine la anumite aspecte iar prapastia dintre ce e pe hartie si ce va fi in conturi va fi tot mai mare.Iar atunci...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 11:37)
la ziua investitorului foarte dubios,desi promiteau profituri fabuloase in continuare,le facea vadita placere sa creeze mari asteptari,totusi cand au fost intrebati de ce dau actionarilor au raspuns la misto,din coltul gurii,ca mai tarziu sa insiste ca investitorii sa spere numai la specula,la cresterea cotatiei,ca ei sunt companiede mare crestere
ba chiar tipul din dreapta szuzanei se umfla ca un curcan si sfatuia el cum trebuie sa gandeasca investitorii,jurai ca-i de la BNET,pana la urma zicea cineva ca-i trimisul familiei Bodea de la Adrem ca sa-i tina pe baieti sub observatie-la Adrem e ocupatie de baza,din serviciu nu se iese
mai rar asemenea aroganta si de rau augur pentru o firma practic fara istoric pe bvb,care pana una alta nu a pravalit bunastare in capul actionarilor,are acelais grafic temporar cum aveau SAFE,NRF,AG,MAM si alte stele cazatoare
4.1. esti hater dezinformat (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 11:54)
urla ciuda-n tine si asta te face sa critici mintind, adica au repetat neincetat a estimarile lor sunt pesimite si tu spui a vor sa creeze mari axsteptari, iar faptul ca ataci la persoana oameni tineri care fau reusit sa performeze cu facerea lor lor te descalifica total, esti doar un hater nesimtit si invidios
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 13:17)
Deci așa fac ei?
4.3. gresesti grav (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 14:03)
La bento cresterea este bazata pe rezultate, pe fundamente, ai un PER sub 10 la o compani din IT cu rata de crestere de peste 50% pe an, la celelalte poate te referi la estimari
5. ar putea ajunge la peste 20 lei ?
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 12:01)
o companie cu o crestere cum are Bento, au vorbit si de vanzarea produsului in strainatate, cred ca merita o evaluare mult mai ridicata, adica chiar si 300 de milioane ar fi putin daca profitul creste si in anul 2024.
5.1. sa vedem 2024 (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 13:17)
daca mentin ritmul poate creste si mai mult
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 16:31)
la 300 de milioane ar fi 30 de lei actiunea nu 20, sa speram ca ajungem acolo
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 15:41)
Amuzanta analiza la capitolul SWOT
In tabelul lor Ebit margin TTM 34,22%
totusi asta nu le aprinde niciun beculet
mai pot da vreun exemplu de IT sau altceva cu asa margin resilient pe termen mediu?
asa cu dansat una-doua veri nu merge sa te arunci la calculat PER
timpul ne-a aratat asta la toate,dar toate campioanele high margin listate in ultimii ani
6.1. ti-a scapat ceva (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 16:13)
nu ai luat in calcul cresterea vanzarilor mai ales ca au anuntat ca produsele lor vor intra si pe pietele externe in curand
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 22:04)
A depasit h20 la per? Sau urmeaza?
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2023, 22:10)
Si hunt mergea f bine odata, si norofert,
. Atentie cu stelele cazatoare si firmele de apartament