TradeVille: Arctic Stream continuă să livreze rezultate de excepţie

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 mai 2023

TradeVille: Arctic Stream continuă să livreze rezultate de excepţie

Arctic Stream încheie în forţă primul trimestru al anului în curs, cu o cifră de afaceri şi un profit net de peste 2,5 ori mai mari faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea se datorează atât contractelor semnificative încheiate în 2022, cât şi creşterii cu 10% a numărului de angajaţi, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT, are o prezenţă semnificativă în piaţa din România, concentrându-se pe tehnologiile recente oferite de producătorul Cisco Systems. Rolul unui integrator, după cum afirmă compania, este de a pune la dispoziţia utilizatorilor finali experţi proprii în operarea tehnologiilor unuia sau mai multor producători.

Arctic Stream operează prin două segmente de activitate:

- Revânzarea consultativă de soluţii IT - include tehnologii de la producători de talie mondială, cum ar fi: Cisco Systems, Dell, Palo Alto, Vmware, Veeam, Recorded Future şi Nutanix.

- Servicii profesionale - integrează, printre altele, servicii de evaluare a infrastructurii IT şi a posturii de securitate existente, consultanţă, management de proiect, proiectatea, integrarea şi dezvoltarea infrastructurii de date şi securitate IT, mentenanţă şi suport.

Dragoş Diaconu, directorul general al Arctic Stream şi, în acelaşi timp, fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei, cu o cotă de 67% din totalul acţiunilor, deţine o vastă experienţă în domeniul IT&C. Acesta a lucrat peste 15 ani în zona ingineriei sistemelor informatice, ocupând poziţii în cadrul unor companii de top, dintre care peste nouă ani i-a petrecut în cadrul companiei Cisco Systems, care deţine poziţia de lider global în comunicaţii şi soluţii de securitate a reţelelor.

IT&C - un sector în plină expansiune în România

România deţine a treia cea mai mare bază de specialişti IT&C din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Industriei Software (ANIS) - circa 1 din 55 de angajaţi români lucrează în această industrie, peste media de 1 din 62 de angajaţi din Europa Centrală şi de Est. Mai mult de atât, România a avut în perioada 2014-2019 una dintre cele mai accelerate rate de creştere a numărului de salariaţi din industrie (circa 11%), fiind depăşită doar de Polonia şi Bulgaria (+12%).

Industria IT&C în România a avut o pondere de 6,6% în Produsul Intern Brut naţional în 2022, contribuind cu 1,3% la creşterea economică din România în anul precedent, de 4,8%, pe fondul majorării volumului de activitate cu 20%, conform INS. La finalul anului 2022, piaţa locală de IT&C valora peste 9 miliarde euro. Comparativ cu trendul general al creşterii economice din România, segmentul IT&C are o rată anuală de creştere de trei ori mai mare, de 15-17% pe an. Potrivit managerului general al Microsoft România, piaţa locală de IT&C este aşteptată să ajungă în 2025 la 10% din PIB.

Un profit net de 2,5 ori mai mare faţă de primul trimestru al anului trecut

Arctic Stream a încheiat primul trimestru al anului 2023 cu o creştere de 173% a veniturilor din exploatare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în valoare de 29,4 milioane lei, ceea ce implică o creştere de peste şase ori faţă de veniturile din exploatare înregistrate în primele gtrei lui din 2021. Creşterea a fost susţinută în principal de mărirea echipei de angajaţi cu 10%, care a facilitat pe de o parte atragerea şi reţinerea de clienţi noi, iar pe de altă parte a generat o sporire a capacităţii de implementare a proiectelor complexe încheiate anul trecut şi în anul în curs. Totodată, contractele semnificative încheiate de companie în 2022 au adus contribuţii semnificative la creşterea veniturilor din acest prim trimestru.

Creşterea de 172% a cheltuielilor de exploatare se explică atât prin creşterea volumului de afaceri din primul trimestru, în corespondenţă cu veniturile, dar şi prin creşterea cu 70% a costurilor cu personalul. Însă, în ciuda creşterii importante înregistrată de cheltuielile de exploatare, profitul operaţional s-a majorat cu 190% faţă de primul trimestru din 2022, ajungând la 2,8 milioane lei, pe fondul maturizării proceselor operaţionale, fapt care a condus la o eficientizare a costurilor şi a gestionării proiectelor. Astfel, compania a reuşit să realizeze deja 28% din profitul operaţional estimat prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru întregul an 2023.

Rezultatul financiar a fost influenţat negativ de fluctuaţiile cursului de schimb USD/RON, care au generat o pierdere de 203,752 lei în primul trimestru din 2023 faţă de aceeaşi perioadpă a lui 2022. Cu toate acestea, Arctic Stream a încheiat trimestrul cu un profit net de 2,2 milioane lei, în creştere cu 146% faţă de cel din intervalul similar al anului trecut.

TradeVille: Arctic Stream continuă să livreze rezultate de excepţie

Perspective

Pentru 2023, Arctic Stream îşi propune să continue atât eforturile de eficientizare a operaţiunilor şi de îmbunătăţire a expertizei tehnice, cât şi planurile de extindere a echipei sale (în prezent formată din 27 de angajaţi), pentru a putea veni în întâmpinarea unor proiecte mai mari şi mai complexe care să se reflecte în rezultatele financiare ale companiei.

În ceea ce priveşte performanţă financiară, Arctic Stream şi-a bugetat o creştere cu 25% a veniturilor din exploatare, comparativ cu 2022, care sunt estimate să ajungă la 102,5 milioane lei şi un profit net de 8,5 milioane lei, în creştere cu 26% faţă de anul precedent.

Evoluţia preţului acţiunilor Arctic Stream

De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Arctic Stream a înregistrat o creştere de 19,61%, depăşind de 2,4 ori performanţa indicelui BETAeRO din care face parte (+8,31%), raportat la preţurile de închidere din 17 mai 2023. Arctic Stream a reuşit să înregistreze o performanţă superioară faţă de alţi jucători din industrie listaţi la BVB, precum Softbinator Technologies (-2,99%), Bittnet Systems (+0,17%), Safetech Innovations (+12,14%) şi Life Is Hard (-3,61%), fiind însă depăşit de Ascendia (+30,28%), Arobs Transilvania Software (+19,93%) şi 2B Intelligent Soft (+55,56%).

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei

Oportunităţi

-Un portofoliu diversificat de clienţi: Clienţii Arctic Stream sunt jucători semnificativi din retail, energie, utilităţi, precum şi din sectorul public. În ultimul an, compania a reuşit extinderea portofoliului de clienţi şi în domeniul de software development, financiar şi industrial.

- Trei contracte semnificative semnate în primul trimestru: De la începutul anului, Arctic Stream a anunţat semnarea a trei contracte semnificative, a căror valoare individuală depăşeşte 10% din cifra de afaceri realizată de companie în anul fiscal anterior. Durata contractelor variază între 9 şi 11 luni, având că beneficiari doi clienţi din sectorul public şi un client din sectorul privat.

- Program de răscumpărare acţiuni: Arctic Stream a demarat, începând cu dată de 03.06.2022, un program de răscumpărare de acţiuni, cu o durata maximă de 18 luni, prin care compania îşi propune să răscumpere un număr maxim de 100,000 de acţiuni. Până în prezent, Arctic Stream a răscumpărat 44,426 de acţiuni.

- Dividend cu un randament de 4,1% pentru actionarii Arctic Stream: Arctic Stream a aprobat distribuirea de dividende din profitul anului 2022, în valoare de 4,1 milioane lei, însemnând o rată de distribuire de aproape 62%. Valoarea dividendului brut/acţiune este de 1 leu/acţiune, având un randament de 4,1%, raportat la preţul de închidere din 17.05.2023. Data de înregistrare pentru acordarea dividendelor este 25.05.2023, iar data plăţii - 07.06.2023.

Riscuri

- Riscul asociat crizei de semiconductori: În urma pandemiei generate de virusul Covid-19, industria IT s-a confruntat cu o criză de semiconductori, ca rezultat al capacităţii insuficiente a producătorilor de cipuri de a face faţă cererii crescute. Astfel, pe fondul unei potenţiale întârzieri de livrare a echipamentelor, compania este predispusă riscului de nefinalizare a proiectelor în timpul stabilit în contract şi, implicit, penalităţilor contractuale de întârziere.

- Riscul valutar: Contractele încheiate de companie cu cei mai mari furnizori de tehnologie sunt în dolar (cu mici excepţii şi în euro). Prin urmare, paritatea leu/dolar poate duce la marje de profit mai mici. Pentru a diminua acest risc, o parte din lichiditatea Arctic Stream se află în USD.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt raportul companiei, BVB, Economedia.ro, Economica.net, INS.

TradeVille: Arctic Stream continuă să livreze rezultate de excepţie

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 10 milioane profit net si dividend 2/actiune la anul vedem?

    1. Daca ai viziune

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb