TradeVille - AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. - Drumul spre piaţa principală trece prin M&A

Piaţa de Capital / 2 iunie 2023

TradeVille - AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. - Drumul spre piaţa principală trece prin M&A

Arobs încheie primul trimestru al anului 2023 cu o cifra de afaceri de peste două ori mai mare comparativ cu T1 2022, dar cu un profit net în scădere cu 16%, că rezultat al majorării cheltuielilor operaţionale cu 164%, pe fondul expansiunii accelerate prin M&A, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.

Despre companie

Arobs Transilvania Software, înfiinţată în 1998, este cea mai mare companie de tehnologie listată la BVB după capitalizarea bursieră (aproape 900 mil. RON) şi, totodată, cea mai tranzacţionată companie de pe piaţă AeRO. Arobs are că obiect de activitate dezvoltarea de software la comandă, acoperind o plajă largă de domenii, printre care automotive, aerospaţial, medical, maritim, IoT, turism, studii clinice, soluţii enterprise şi FinTech.

Compania este prezenţa în 11 oraşe din România şi în 9 oraşe din străînătate, având o echipa de peste 1,200 de angajaţi. În noiembrie 2022, Arobs a fost desemnată de către Deloitte România că "Best Managed Company", iar în iulie 2022, a primit premiul pentru "Furnizorul anului 2021 la categoria Engineering Services" din partea Continental. Totodată, la evenimentul BVB Awards organizat de BVB, Arobs a fost premiantă categoriei ,,Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţă AeRO în 2022".

Voicu Oprean, directorul general al Aerobs şi, în acelaşi timp, fondatorul şi acţionarul principal al companiei, cu o cota de peste 63% din totalul acţiunilor, deţine o vastă experienţă în domeniul IT, fiind absolvent a Harvard, London Business Shool şi a Universităţii de Ştiinţe Economice din Viena.

Sursă: raport companie, BVB

IT&C - un sector în plină expansiune în România

România deţine a treia cea mai mare baza de specialişti IT&C din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Industriei Software (ANIS) - circa 1 din 55 de angajaţi români lucrează în această industrie, peste media de 1 din 62 de angajaţi din Europa Centrală şi de Est. Mai mult de atât, România a avut în perioada 2014-2019 una dintre cele mai accelerate rate de creştere a numărului de salariaţi din industrie (circa 11%), fiind depăşită doar de Polonia şi Bulgaria (+12%).

Industria IT&C în România a avut o pondere de 6.6% în Produsul Intern Brut naţional în 2022, contribuind cu 1.3% la creşterea economică din România în anul precedent, de 4.8%, pe fondul majorării volumului de activitate cu 20%, conform INS. La finalul anului 2022, piaţă locală de IT&C valora peste 9 mld. EUR. Comparativ cu trendul general al creşterii economice din România, segmentul IT&C are o rată anuală de creştere de 3 ori mai mare, de 15-17% pe an. Potrivit managerului general al Microsoft România, piaţă locală de IT&C este aşteptată să ajungă în 2025 la 10% din PIB.

Rezultate financiare T1 2023

Arobs încheie primul trimestru al anului 2023 cu o cifra de afaceri la nivel consolidat de 131.3 mil. RON, în creştere cu 113% faţă de T1 2022 şi cu 25% peste nivelul bugetat pentru această perioada. Creşterea s-a datorat, atât segmentului de servicii software (+85% vs T1 2022), cât şi celui de produse software (+26%).

Un aport semnificativ la creşterea din primul trimestru a fost adus de noile societăţi achiziţionate de e (Berg Computers, AROBS Development&Engineering, grupul Nordlogic), pecum şi a subsidiarelor înfiinţate (AROBS Systems), în perioada aprilie 2022 - martie 2023. Înfiinţarea AROBS Systems s-a materializat într-un nou segment de business: sisteme integrate, care a generat o cifra de afaceri de 27 mil. RON, depăşind de aproape 3 ori valoarea bugetată de companie. Această depăşire a aşteptărilor s-a datorat livrării şi facturării integrale în T1 2023 a proiectelor care se aflau în curs la începutul anului 2023, deşi finalizarea lor a fost estimată atât pentru T1, cât şi pentru T2 2023.

Cheltuielile de exploatare au crescut mai accelerat decât veniturile din exploatare (+164% vs +113%), ajungând la 115.9 mil. RON, faţă de 43.8 mil. RON înregistrate în T1 2022. Cele mai mari cheltuieli au fost generate de costurile cu salariaţii, care au fost în creştere cu 144% că urmare a activităţilor de M&A. Totodată, o creştere importantă au înregistrat-o cheltuielile cu mărfurile (+825%), generată de costurile echipamentelor şi a soluţiilor informatice livrate că parte a vânzărilor de sisteme integrate.

Prin urmare, EBITDA a înregistrat o valoare de 22.8 mil. RON, fiind în creştere cu 9% faţă de T1 2022 şi cu 23% peste valoarea bugetată. Rezultatul brut înregistrat la finalul trimestrului a fost de 17 mil. RON, cu o marja de 13%. Scăderea înregistrată la nivel de profit net consolidat, comparativ cu T1 2022, de -16%, a fost determinată de cheltuielile operaţionale în creştere, că urmare a expansiunii accelerate prin M&A, proces aflat încă în plină desfăşurare.

Rezultate financiare T1 2023 vs T1 2022 (RON)

TradeVille - AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. - Drumul spre piaţa principală trece prin M&A

Perspective

Arobs a avut un început de an dinamic datorită tranzacţiilor din zona M&A, care reprezintă un pilon esenţial în strategia de dezvoltare a companiei. Rezultatele acestor achizii sunt aşteptate să se reflecte în performanţele companiei în trimestrele următoare.

Compania şi-a bugetat pentru anul 2023, o cifra de afaceri netă de 421.3 mil. RON şi un profit net de 63.5 mil. RON, cu o marja de 14.85%. Prin comparaţie, în 2022, Arobs a înregistrat o cifra de afaceri de 301 mil. RON şi un profit net de 43.2 mil. RON, cu o marja de 14%.

Sursă: raport companie

Evoluţia preţului acţiunilor Arobs

De la începutul anului până în prezent, preţul acţiunilor Arobs a înregistrat o creştere de 18.82%, depăşind de 2.6 ori performanţă indicelui BETAeRO din care face parte (7.34%), raportat la preţurile de închidere din 30 mai 2023. Arobs a reuşit să înregistreze o performanţă superioară faţă de alţi jucători din industrie listaţi la BVB, precum Softbinator Technologies (-7.49%), Bittnet Systems (+0.17%), Life Is Hard (+1.2%%) şi Safetech Innovations (+8.57%), fiind însă, depăşit de Arctic Stream (+22.55%), Ascendia (+27.82%) şi 2B Intelligent Soft (+54.39%).

Sursă: BVB

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Arobs

Oportunităţi

Parteneriate puternice, pe termen lung, cu peste 11,000 de companii atât din România, cât şi din străînătate, având contracte cu companii din 14 ţări din Europa, Asia şi America.

Arobs se pregăteşte să treacă pe Piaţă Principala în a două jumătate a anului 2023.

Riscuri

Riscul asociat cu persoanele cheie: activitatea companiei necesită cunoştinţe la nivel avansat şi specializare specifică, depinzând de recrutarea şi păstrarea personalului din conducere, a angajaţilor şi a colaboratorilor calificaţi.

Riscul reputaţional: capacitatea companiei de a-şi extinde portofoliul, în vederea dezvoltării activităţii, ţine de recunoaşterea brandului societăţii şi de promovarea produselor pe pieţele ţinte.

Riscul de preţ: este riscul că preţul de piaţă al produselor şi serviciilor vandure de companie să oscileze astfel încât contractele existente să devină nerentabile. Arobs monitorizează atent preţurile pieţei, iar, în anumite circumstanţe, se poate retrage din contractele care riscă să devină nefavorabile.

Riscul de lichiditate: include riscul generat de posibilitatea nerecuperarii creanţelor. Prin specificul activităţii, Arobs menţine un nivel al creanţelor şi al datoriilor care să permită desfăşurarea optimă a activităţii.

Sursa: raport companie

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. marja profit net minus 50%.

    o asteptam mai jos se stie. 

    1. Cat de jos?

      52 weeks low0.7900 

      Sub 0.79? 

    Imediat după rezultate am mai cumpărat , până la listarea pe BVB mă aștept să se dubleze prețul

    1. Ca Fondurile sunt niste papagali pe care ii facem noi, smecherii adevarati de pe aeRO, nu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb