TRADEVILLE: Câştiguri de peste 20% pentru investitorii din energie

A.C.
Piaţa de Capital / 27 februarie 2014

Dividendele pe 2013 aduc venituri sporite investitorilor din câteva companii producătoare de energie şi nu numai, potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville.

Conform acesteia, câteva companii, în special din sectorul energetic, ar putea aduce investitorilor randamente bune în raport cu dobânzile bancare, iar coroborat cu potenţialul de creştere, câştigul anual agregat în aceste titluri s-ar putea ridica la 20%-35%, conform Reuters.

Nuclearelectrica (SNN) şi Transgaz (TGN) ar putea aduce cele mai mari câştiguri anuale, de circa 35%. Deşi Nuclearelectrica a avut un profit net de 456 milioane lei, cel mai mare din istoria companiei, în contextul liberalizării pieţei energiei, acţiunile companiei de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au suferit cea mai mare scădere de la începutul anului, de aproape 20%. Astfel, pe lângă dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, acţiunile SNN ar putea avansa cu 22,2% faţă de cotaţia din prezent, conform preţului-ţintă estimat de analiştii Tradeville (11 lei/acţiune), reprezentând un câştig agregat de 37%. Pe lângă aceasta, consensul Reuters pentru SNN este de 14 lei/acţiune.

În ciuda unui provizion de 110 milioane lei, constituit pentru eşecul proiectului Nabucco, TGN a obţinut un profit net peste cel programat, profit care, distribuit în proporţie de 85%, conform legii, ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%. Pe lângă aceasta, acţiunile companiei au un potenţial de creştere de 22,3% în următoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament anual cumulat de 35%.

De asemenea, OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL), ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%. OMV Petrom a cumulat un profit de circa 1,1 miliarde euro, în creştere cu 22% faţă de 2012, iar TEL a obţinut un rezultat net în urcare cu 370%. Astfel, pe baza unui dividend brut estimat la 0,03 lei/acţiune pentru SNP, respectiv la 1,87 lei/acţiune pentru TEL, randamentul dividendului este estimat la 6,6%, respectiv 11,7%. În plus, investitorii ar putea beneficia de 18% din avansul cotaţiei SNP şi 8,1% din creşterea acţiunilor TEL, conform preţurilor-ţintă Reuters, de 0,54 lei la SNP, respectiv de 17,28 lei la TEL.

Un câştig anual brut de peste 20% ar putea aduce şi plasamentul în Fondul Proprietatea (FP), din trei direcţii: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/acţiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) şi potenţialul de creştere conform Reuters (9,8%), mai arată comunicatul.

SIF Moldova (SIF2) ar putea plăti un dividend (estimat la 0,123 lei de analiştii Tradeville) care să genereze un randament brut de 8,7% faţă de preţul actual. Potenţialul de creştere în următoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei/acţiune, consensul Reuters), în ciuda profitului net anunţat, în scădere cu 33%.

Printre aceste companii, acţiunile VISA au crescut cu 12,7%, până la 256 dolari/acţiune, la care se adaugă un randament brut al dividendului de 1,6%.

În ciuda profitului în scădere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

Georgiana Androne, analist financial Tradeville, este citată în comunicat: "O situaţie similară întâlnim şi în sectorul fondurilor de investiţii, unde SIF-urile, în ciuda unor scăderi ale rezultatului net faţă de 2012, vor rămâne buni plătitori de dividende, în tradiţia anilor trecuţi, oferind cel puţin 50-70% din profituri. Practic, dividendele acţiunilor blue-chip (acţiunile considerate cele mai profitabile de pe piaţă) reprezintă şi în 2014 o alternativă atractivă la plasamentele în sistemul bancar".

Printre aceste dividende se regăsesc titlurile Daimler (DAI) şi Antibiotice (ATB), investiţii ce ar putea aduce un câştig cumulat de circa 10%-11%, compus dintr-un randament al dividendului de aproximativ 3,3%-3,4% şi un potenţial de creştere în jurul a 6,7%-7,2%, potrivit comunicatului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Despre BCR, nimic, nimic? 

    era bine exprimarea unei atitudini fata de secretomania firmelor (unora) in publicarea dividendelor propuse iar in cazul sif o banuiala de concertare ,ceace deruteaza investitorii,in rest sanatate va doresc

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb