TradeVille: Cifră de afaceri şi profit în scădere pentru Grup Şerban Holding

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2023

TradeVille: Cifră de afaceri şi profit în scădere pentru Grup Şerban Holding

Grup Şerban Holding SA şi-a redus cu 3% cifra de afaceri în primele şase luni ale anului curent, comparativ cu acelaşi interval din 2022, în timp ce profitul net a scăzut cu 10%. Reorganizarea fermei avicole, dar şi scăderea volumelor de produse de panificaţie comercializate prin intermediul retailerilor au fost printre principalele motive care au stat la baza acestor scăderi. Cu toate acestea, Grup Şerban şi-a îmbunătăţit marja EBITDA în toate cele patru companii, reuşind o eficientizare a activităţii. Ca urmare a rezultatelor obţinute, conducerea companiei a decis revizuirea în jos a profitului net bugetat pentru anul în curs, de la 40 de milioane de lei până la 20 de milioane de lei, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Grup Şerban Holding reprezintă un grup de firme cu capital românesc, având următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ cu cereale, creşterea păsărilor, morărit şi panificaţie, patiserie-cofetărie, alimentaţie publică (lanţ propriu de magazine - Băcăniile Şerban), distribuţie şi transport.

Din cadrul Grupului fac parte următoarele companii:

- Interagroaliment SRL (IAA) - cultivarea şi comercializarea de cereale, plante oleaginoase şi legume pe o suprafaţă de peste 10.500 de ha, deţinând spaţii de depozitare de peste 162.000 tone;

- Ferma Avicola Şerban SRL (FAS) - creşterea păsărilor şi comercializarea cărnii de pasăre;

- Şerban Distribuţie SRL (SD) - servicii de transport şi lucrări agricole către companiile din Grup;

- Fabrica de Pâine Şerban (FPS) - fabricarea pâinii, prăjiturilor şi a produselor de patiserie.

La data de 30.06.2023, Şerban Lucian Nicolae, fondatorul şi directorul general al Grup Şerban, deţinea 95,82% din capitalul social, în timp ce persoanele fizice aveau 3,79% din drepturile de vot, iar cele juridice - 0,38%.

USDA: Producţia culturilor de toamnă din 2023 - posibil să se situeze peste cea din anul anterior

Conform datelor United States Department of Agriculture (USDA), vremea din prima jumătate a anului, caracterizată de ploi consistente în Europa Centrală şi de Sud-Est, arată că recolta de răpiţă în această regiune a fost una peste medie. Mai exact, USDA estimează o producţie record pentru România, de 2,2 milioane de tone de răpiţă, mai mult faţă de nivelul maxim de 1,6 milioane de tone atins în 2017. Suprafaţa cultivată de răpiţă se află pe un trend ascedent în România, estimându-se că în 2023 se va recolta de pe 603.000 ha (+31% faţă de 2022).

În ceea ce priveşte cultura de grâu, conform USDA, recoltarea s-a finalizat în luna iulie, în mare parte din Europa, obţinându-se randamente peste medie în ţările cu producţie ridicată precum Franţa, Germania sau România. În acest sens, pentru România se estimează o recoltă care depăşeşte 10 milioane de tone, peste nivelul de 9,2 milioane de tone înregistrat în 2022, însă sub producţia din 2021 (an record) de 11,3 milioane de tone.

Cu toate acestea, USDA preconizează că producţia de porumb la nivelul UE va fi sub estimările din prima jumătate a anului din pricina secetei şi arşiţei din luna iulie. Astfel, se preconizează că producţia se va ridică la 59,7 milioane tone metrice (mmt), în creştere cu 14% faţă de anul trecut, când producţia a fost foarte scăzută.

În anul 2022, producţia de cereale din România a fost cu 50% mai mică decât cea înregistrată în 2021. Această scădere se poate explica şi prin faptul că 2021 a fost un an record, în care România a fost singura ţară din lume care a primit calificativul "excepţional" la toate recoltele agricole. Astfel, în 2022, s-au recoltat doar 19,18 milioane de tone, din care 12,6 milioane de tone au mers către export, conform INS. Cu toate acestea, fermierii susţin că o parte din această cifră este reprezentată de producţia ucraineană amestecată cu cea din România, etichetată că fiind de provenienţă românească. În acest sens, la începutul lunii mai 2023 a intrat în vigoare interdicţia importurilor de cereale şi plante oleaginoase din Ucraina, fiind valabilă până la data de 15.09.2023.

Cifrele consolidate ale Grup Şerban sunt în scădere, însă marjele operaţionale au crescut

În prima jumătate a anului, la nivel consolidat, cifra de afaceri a Grup Şerban s-a diminuat cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 234 de milioane de lei. Principala cauză a scăderii cifrei de afaceri a fost schimbarea liniei de business a fermei avicole, care din creşterea puilor şi producerea de furaje concentrate pentru consumul acestora s-a transformat într-o linie de business imobiliar prin închirierea halelor de producţie şi producerea de furaje concentrate pentru vânzare către terţi. Astfel, activitatea fermei avicole s-a redus cu 42%, ajungând la o cifră de afaceri de 34,5 milioane de lei. De asemenea, compania de producţie şi comercializare a produselor de panificaţie a înregistrat o scădere cu 9% a cifrei de afaceri, ca urmare a scăderii volumelor comercializate prin intermediul retailerilor şi a actualizării preţurilor din contractele cu aceştia. Totuşi, Interagroaliment, compania din Grup care cultivă şi comercializează cereale, plante oleaginoase şi legume, şi-a majorat veniturile din exploatare cu 5%, până la 207,4 milioane de lei, ca urmare a valorificării stocurilor din producţia proprie, dar şi a mărfurilor achiziţionate din producţia anului agricol anterior, beneficiind de existenţa unor capacităţi de stocare de peste 162.000 de tone.

De remarcat că, la nivel operaţional, toate cele patru companii din Grup şi-au îmbunătăţit marja EBITDA în comparaţie cu perioada similară anului tecut, rezultând faptul că activitatea a fost eficientizată.

Diminuarea profitului net al perioadei cu 10%, până la 6,2 milioane de lei, vine şi ca urmare a rezultatului financiar în scădere, cheltuielile cu dobânzile aproape dublându-se faţă de perioada similară a anului trecut (9,3 milioane de lei faţă de 4,9 milioane de lei).

În ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023, conducerea companiei şi-a setat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 568 de milioane de lei şi un profit net de 40,1 milioane de lei. În primul semestru din 2023, compania a atins 44% din cifra de afaceri propusă şi numai 15,4% din profitul net bugetat. În urma rezultatelor obţinute, conducerea companiei a hotărât revizuirea bugetului în ceea ce priveşte profitul net, diminuându-şi ţinta la 20 milioane de lei.

Preţurile în scădere ale produselor agricole dau bătăi de cap fermierilor

În prima jumătate a anului curent, odată cu ieftinirea preţului gazelor naturale şi al altor materii prime, piaţa inputurilor agricole a fost influenţată de scăderi de preţ, readucând lanţurile de aprovizionare la normal. În acest sens, producătorii locali şi regionali de inputuri şi-au redeschis treptat liniile de producţie, după ce acestea au fost închise multe luni din 2022. Astfel, problemele apărute în lanţurile de aprovizionare şi penuriile din piaţă s-au redus drastic în prima jumătate din 2023, reducând preţurile produselor de nutriţie şi ale celor de protecţie a culturilor, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Concomitent, preţurile s-au redus şi pe piaţa produselor agricole, preţul grâului sau porumbului revenind în jurul nivelurilor observate în decembrie 2021, în timp ce pentru răpiţă, orz şi floarea-soarelui s-au înregistrat scăderi chiar şi sub acest prag. Asfel, fermierii au avut parte de un context nefavorabil, înfiinţându-şi culturile în a doua parte a lui 2022, la preţuri net superioare celor din 2023 şi fiind nevoiţi să vândă în a doua jumătate din 2023 la preţuri mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Perspective de dezvoltare pentru Grup

Conducerea companiei urmăreşte să se dezvolte pe trei mari direcţii pe parcursul următorilor ani:

- Dezvoltarea de capacităţi de depozitare în condiţii şi umiditate controlată - îşi propune dezvoltarea unui depozit frigorific pentru legume în vrac şi box cu o capacitate de până la 15.000 de tone.

- Continuarea practicilor de agricultură regenerativă - conversia, până la finalul anului, a unei suprafeţe de 7.500 de hectare în sistem no-till (fără perturbare a solului).

- Dezvoltarea sistemului de irigaţii - compania îşi propune ca până la sfârşitul anului curent să atingă 1.600 ha irigate (faţă de 1.200 ha la începutul anului), urmând ca până la finalul lui 2024 suprafaţa irigată să ajungă la 3.000 ha.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Grup Şerban

Oportunităţi

- Un model de business rezilient: la nivel consolidat, Grup Şerban a avut afaceri în creştere în perioada 2020-2022, având, de asemenea, un grad de îndatorare relativ redus, dar şi disponibilităţi cash.

- Implicarea operaţională a fondatorului afacerii: Nicolae Şerban este implicat activ în activitatea operaţională, fiind atât directorul general al Grup Şerban Holding, precum şi Preşedintele Consiliului de Administraţie.

- Parteneriate cu companii de top: Grup Şerban este furnizor pentru mai multe branduri cunoscute, precum Cargill, PepsiCo, Intersnack, Agricola Internaţional, Fermador, Nutriva, ADM, Vittera.

Riscuri

- Lichiditatea scăzută a acţiunii: având un free float de sub 5%, lichiditatea acţiunilor GSH este una scăzută;

- Concentrarea tuturor afacerilor în aceeaşi regiune: Grupul îşi desfăşoară activitatea, preponderent, în judeţul Bacău.

TradeVille: Cifră de afaceri şi profit în scădere pentru Grup Şerban Holding

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, economica.net, USDA, agro-tv.ro, INS, forbes.ro, agrointel.ro.

-----------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. și grup Șerban este interesanta, dar au am cumpărat la Agroland ca este mai ieftina evaluarea și afacerea mai simpla cu profit în creștere

    1. mai bine lui CHRD, Mugurel e pus pe fapte mari

      am AG la 1.1 si HAI la 1.36, ajung astea doua

    conform bvb, azi 04.10.2023, GSH are PER de 4418.

    Patru mii patru sute etc... 

    ceva pute urat cu firma asta

    1. trebuie sa iei profitul consolidat, grup serban e compus din mai multe firme ca si la medlife

      Esti in eroare. Per ul e cam 25 anualizat.

    bucataru, serviti va rog!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb