TradeVille: Conpet aşteaptă profituri în scădere

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie

Sursa foto: facebook/CONPET SA

Sursa foto: facebook/CONPET SA

Conpet SA Ploieşti a raportat un profit mai mic pentru 2023, faţă de 2022, în contextul reducerii cantităţilor de combustibil transportate anul trecut, în timp ce bugetează o continuare a trendului de scădere a rezultatului net şi în 2024, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Conpet este o societate care operează în segmentul de transport ţiţei, fiind operatorul Sistemului Naţional de Transport al petrolului prin conducte. Activitatea de bază a companiei este transportul de ţiţei, gaze bogate, etan şi condensat prin conducte şi cisterne feroviare, în vederea aprovizionării rafinăriilor din România cu ţiţei intern, de import şi derivaţi ai acestuia. Compania operează o reţea de conducte cu o lungime de 3.800 km, care acoperă 24 de judeţe din România. Conform reglementărilor de stat, societatea deţine monopol pe transportul de ţiţei în România, unde OMV Petrom se numără printre principalii săi clienţi. Compania este deţinută majoritar de către statul român, care controlează circa 58,7% din capitalul social, restul de peste 41% fiind în proprietatea persoanelor juridice (23,4%) şi a celor fizice (17,8%). Printre principalii investitori instituţionali se numără ICM Investment Management (15,7%), Evergent Investments (1,3%) şi Raiffeisen Asset Management (1,02%).

În prezent, compania este condusă de Dorin Tudora, în funcţia de CEO, al cărui mandat este în vigoare până în 2027. Domnia sa a ocupat mai multe funcţii în cadrul comaniei de-a lungul timpului, fiind director general în perioada 2010 - 2012.

Creştere modestă a cifrei de afaceri

Conpet a raportat cifrele preliminare pentru 2023, unde a ilustrat o creştere modestă a cifrei de afaceri, care a însumat 485,1 milioane de lei la sfârşitul anului (+2,7% faţă de 2022), în contextul în care cantităţile de combustibil transportate în baza tarifelor reglementate au fost cu 14,4% mai mici. Majoritatea cifrei de afaceri (99,5%) este generată de veniturile din transport, care au avut o creştere de 1,8% în cursul anului.

OMV Petrom a rămas cel mai important client al companiei, cu o pondere de 78,2% în cifra de afaceri, în timp ce Petrotel Lukoil, una dintre cele mai mari rafinării de petrol din România, a furnizat 21,5% din cifra de afaceri.

În condiţiile unor creşteri cu 3,7% a cheltuielilor din exploatare, societatea a reuşit obţinerea unui profit operaţional în sumă de 64,3 milioane de lei (+2,5% faţă de 2022), în timp ce indicatorul EBITDA a fost ceva mai dinamic, cu o creştere de 9,2% şi o valoare de 126,5 milioane de lei.

Printre elementele care au influenţat cel mai mult cheltuielile operaţionale se numără cheltuielile cu prestaţiile externe (127,4 milioane de lei; +11,5%), cheltuielile cu personalul (194,4 milioane de lei; +7,4%) şi cheltuielile cu ajustările de valoare a imobilizărilor (62,2 milioane de lei; +17,1%). O scădere semnificativă a fost înregistrată la cheltuielile cu energie şi apă (18,3 milioane de lei; -45,7%).

Cu toate acestea, Conpet a obţinut un profit net mai mic cu 2,3%, ca urmare a diminuării profitului financiar în 2023 din cauza dobânzilor mai mici, acesta însumând 60,2 milioane de lei.

Tarifele de transport aplicate de către societate în 2023 au fost cu 11,8% mai sus faţă de 2022 pe subsistemul ţară şi cu 12,3% pe subsistemul import.

Estimări pentru 2024: tarife mai mari, câştig mai puţin

La sfârşitul anului 2023, ANRM a aprobat noi tarife de transport, menite să satisfacă nevoile Conpet pentru activitatea din anul curent, acestea fiind cu circa 8,5% mai mari faţă de anul 2023 pe subsistemul ţară şi cu aproximativ 57,6% mai mari pe subsistemul import.

Pe partea financiară, societatea estimează rezultate mixte, asemănătoare cu situaţia anuală pentru 2023, cu venituri în creştere şi profit net în scădere. Printre principalele cauze ale acestor aşteptări se numără limitările generate de specificul activităţii companiei, şi anume faptul că operează cu un număr restrâns de clienţi care au deja o producţie la capacitate apropiată de maxim, ceea ce determină o creştere a cheltuielilor într-un ritm mai rapid decât cea a veniturilor. Astfel, Conpet a estimat că pentru anul curent va obţine venituri operaţionale de 540,4 milioane de lei, mai mari cu 8,2% faţă de 2023, în timp ce creşterea cheltuielilor operaţionale este prognozată la 11,9%. Rezultatul operaţional este estimat la 48,1 milioane de lei (-20,8% faţă de 2023), în timp ce rezultatul net este aşteptat să atingă un nivel de 40,9 milioane de lei, mai mic cu 28,5% faţă de 2023.

Conform BVC pe anul curent, societatea estimează că va plăti către acţionari, în cursul anului 2024, un dividend în sumă de 51,1 milioane de lei, care se traduce într-un dividend brut pe acţiune de 5,8957 lei. Raportat la preţul de închidere de marţi, randamentul dividendului se ridică la 6,9%. Totuşi, este probabil ca în acest an compania să fie forţată de către stat să aplice o rată de distribuţie de 90%, o propunere în acest sens fiind deja înaintată spre aprobare, notează TradeVille.

Conpet, în urcare la BVB

În ultimele 12 luni, Conpet a avut o evoluţie pozitivă la BVB, marcând o creştere de 13,5%, în timp ce, de la începtul anului şi până acum, compania a marcat un avans de 4,65%. Astfel, transportatorul de ţiţei s-a situat sub piaţa principală, reprezentată de indicele BET, care în ultimele 12 luni a crescut cu 31,5%, în timp ce, de la începutul anului, acesta a atins un prag de puţin peste 5,6%. Indicele pieţei de energie, BET-NG, a avut o dinamică de +22,2% în ultimele 12 luni, în timp ce, în 2024, a înregistrat o creştere de 4%.

Comparativ cu restul companiilor din domeniul energetic, în cursul anului curent, acţiunea COTE se află la jumătatea clasamentului fiind depăşită de PRSN (+52.8%), PTR (+10.7%), SNP (+10.5%) şi EL (+6.1%).

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Conpet

Oportunităţi

- Poziţionarea în piaţă: Compania deţine monopol asupra transportului de ţiţei din România, ceea ce îi oferă stabilitate şi predictibilitate în timp.

- Remunerarea acţionarilor: Conform legii, Conpet este obligată să repartizeze 50% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit prin dividende, iar în 2024 potrivit legii bugetului de stat deja trimis spre aprobare, companiile cu capital majoritar de stat vor distribui 90% din profit în formă de dividende.

Riscuri

- Concentrarea clienţilor: Business-ul Compet este dependent de trei clienţi mari (OMV Petrom, Petrotel Lukoil şi Rompetrol), ceea ce o face o societate mai riscantă, dar şi dependentă de politicile comerciale ale clienţilor săi.

- Instabilitatea mediului politic şi fiscal: România prezintă un risc ridicat în ceea ce ţine de mediul politic şi fiscal, care au avut tendinţa în trecut de a implementa schimbări semnificative şi rapide în legislaţie, ceea ce ridică un risc suplimentar în funcţionarea companiei, care este controlată majoritar de către stat.

- Dependenţă de tarifele prestabilite: Majoritatea veniturilor pe care le generează compania vin din activitatea în baza serviciilor cu tarif reglementat, ceea ce pune în dificultate societatea de a profita de oportunităţile pieţei.

- Evaluarea companiei: Conpet (COTE) are un P/E de 12,3x, situat mai sus faţă de mediana sectorului în România, care atinge un nivel de 9,9x.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: conpet.ro, raport companie, BVC 2024, BVB, Infront.

------------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. N-are rost să le citești BVC ul ! Bagă profit f mic,apoi evident îl depășesc, apoi se premiază !În schimb sunt numiți politic,nu fac restructurări doar la nivelul amantelor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb