TradeVille: DN Agrar Group continuă să crească

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 aprilie 2024

TradeVille: DN Agrar Group continuă să crească

Conducerea DN Agrar a publicat, recent, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs. În acest sens, în baza unor preţuri în creştere ale laptelui pe pieţele internaţionale, precum şi a majorării cantităţii livrate, compania estimează un profit net în urcare cu 33% faţă de 2023 şi, mai degrabă, o stagnare a cifrei de afaceri la 153 milioane de lei (+2% faţă de 2023). Faţă de capitalizarea de marţi şi în baza profitului net bugetat, multiplul P/E s-ar ridica la 8,3, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

DN Agrar activează în domeniul agricol, iar veniturile sale provin, preponderent, din activitatea de producere şi vânzare a laptelui crud, compania deţinând un şeptel de peste 14.000 de vaci de lapte şi tineret bovin. DN Agrar este lider de piaţă în România la producţia de lapte crud de vacă, cu o producţie anuală de aproximativ 55 milioane de litri. Grupul reuneşte patru ferme importante, şi anume: Prodlact (creşterea bovinelor de lapte), Cut, Lacto Agrar şi Apold (producţia laptelui de vacă). Principalul client al companiei pentru laptele colectat este Lactalis (Albalact, Covalact, Dorna Lactate etc.), unul dintre cei mai mari procesatori de lapte la nivel mondial.

Compania desfăşoară, în plan secundar, şi activitatea de producţie a cerealelor şi furajelor, culturile ocupând circa 7.200 de hectare. De asemenea, în 2024, compania va pune în funcţiune şi fabrica de compost din cadrul fermei Apold, acordând, astfel, o atenţie deosebită agriculturii circulare.

La 31.12.2023, firma era controlată de către AM Advies BV (cu 74,09% din drepturile de vot), deţinută 100% de către Beheermaatschappij De Boer Koekange BV, societate a cărui beneficiar real este Jan G. de Boer. Restul de 25,91% revine acţionarilor persoane fizice şi juridice, reprezentând free float-ul companiei.

Preţul laptelui crud - 46,73 euro/100 kg la nivel european, în ianuarie 2024

Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, preţul mediu al laptelui crud de vacă oferit producătorilor (sau preţul la poarta fermei) în 2023, la nivelul Uniunii Europene, s-a situat la 47 de euro/100 kg, fiind sub nivelul mediu de 50,2 euro/100 kg înregistrat în 2022. În ianuarie 2024, preţul la nivelul UE s-a situat la 46,73 euro/100 kg, continuându-şi stabilizarea înregistrată în a doua parte a anului 2023.

În România, preţul mediu al laptelui crud colectat de la producători s-a situat, în ianuarie 2024, la 45,83 euro/100kg, la nivelul mediei europene. Preţul oferit producătorilor din România se află pe un trend ascendent încă din luna mai a anului 2023, atunci când a intrat în vigoare hotărârea de guvern care prevedea plafonarea preţurilor laptelui, rezultând într-un preţ de numai 35,14 euro/100 kg (-27% faţă de luna precedentă şi -17% faţă de aceeaşi lună a anului trecut).

Conducerea DN Agrar preconizează un profit net cu 33% mai mare

În 2023, DN Agrar a înregistrat, la nivel consolidat, venituri din exploatare de 234,7 milioane de lei (+14,3% faţă de 2022) şi un profit net în valoare de 22,7 milioane de lei (+62,6%), în condiţiile în care preţul mediu al laptelui s-a situat la un nivel inferior faţă de anul anterior (-6,4% la nivel european).

TradeVille: DN Agrar Group continuă să crească

Pentru anul 2024, compania a luat în calcul creşterea preţului laptelui pe pieţele internaţionale, majorarea cantităţii livrate, precum şi diminuarea uşoară a subvenţiilor primite. În acest sens, conducerea companiei estimează că în 2024, la nivel consolidat, cifra de afaceri va atinge 153 milioane de lei (+2% faţă de 2023), în timp ce profitul net se va ridica la 30 de milioane de lei (+33%). În baza capitalizării companiei de la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din 02.04.2024, multiplul P/E, raportat la profitul estimat de companie, s-ar ridica la 8,3, în timp ce P/S s-ar situa la 1,04, în baza veniturilor din exploatare bugetate, în valoare de 238 milioane de lei.

Dublare a activităţii până în 2027

Pentru următorii patru ani, mai precis în intervalul 2024-2027, conducerea companiei a pregătit patru scenarii diferite privind evoluţia cifrei de afaceri, a EBITDA şi a profitului net. În acest sens, toate scenariile au la bază preţul laptelui, primul dintre acestea preconizând un preţ al laptelui la nivelul cel mai scăzut al anului 2023, în timp ce al doilea scenariu preia preţul mediu din luna noiembrie 2023. Celelalte două scenarii iau în considerare preţul mediu al anului 2023, respectiv un preţ peste nivelul mediu din ultimul an, dar semnificativ sub cel din primul trimestru. De menţionat că toate aceste scenarii iau în calcul finalizarea fermei Straja şi a fabricii de compost. În cazul scenariilor de mijloc (2 şi 3), care au probabilitatea cea mai mare de a deveni realitate conform managementului, DN Agrar îşi va dubla cifra de afaceri, EBITDA şi profitul net până în 2027, notează TradeVille

Proiecte şi investiţii ambiţioase

Deşi a reuşit să implementeze un număr semnificativ de proiecte în ultimii ani, compania are în pregătire diverse lucrări. Acestea includ:

Analizarea diverselor opţiuni în vederea începerii producţiei de bio-gaz, precum şi pentru agricultura verticală.

✓Proiectul Straja - presupune construcţia unei noi ferme moderne ce va avea peste 5.000 de bovine şi două săli de muls, prima etapă din acest proiect fiind estimată să fie finalizată la sfârşitul anului curent.

✓Fabrica de compost - în prezent compania aşteaptă livrarea maşinii de compostare, preconizată pentru trimestrul al treilea din 2024. De menţionat că a fost finalizată construcţia pentru clădirea de compostare şi produsul rezultat va contribui la conservarea solului şi reducerea impactului asupra mediului.

✓Montarea de panouri solare în toate cele trei ferme de producţie de lapte - proiect derulat pe parcursul anului curent, urmând ca partea operaţională să înceapă în 2025. Proiectul era preconizat să se deruleze în 2023, însă adoptarea cu întârziere a PNRR de către Guvernul României a decalat calendarul proiectului.

✓Instalarea roboţilor de muls în fermele Cut şi Lacto Agrar - aceştia urmează să fie instalaţi în luna aprilie, urmând să ajute la pre-curăţarea şi stimularea ugerului şi a mulsului.

Preţul acţiunii DN - în urcare

De la începutul anului, cotaţia acţiunii DN s-a apreciat cu 21,9%, continuând evoluţia remarcabilă din ultimul an, de 116%. Spre comparaţie, de la începutul anului, în baza preţurilor de închidere din 06.03.2024, indicele BETAeRO, din care compania face parte, s-a apreciat cu 9,6%, în timp ce indicele BET a avut o evoluţie similară, de 10,8%.

La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de marţi, preţul acţiunii DN se afla la 1,56 lei, în timp ce media mobilă simplă de 200 de zile se situa la 1,13 lei, iar cea de 50 de zile era la 1,53 lei. Oscilatorul RSI se situa la 49,48, arătând faptul că, în momentul de faţă, acţiunea este într-o zona neutră.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în DN Agrar

Oportunităţi

-Ferma Straja: Noul proiect al companiei va reprezenta principalul motor de creştere pentru următorii ani. În acest sens, implementarea proiectului va dura aproximativ trei ani, urmând să devină parţial operaţional începând cu al treilea trimestru din 2024, cu 600 de vaci. La finalul anului 2027, ferma va avea capacitatea de 5.000 de bovine. La capacitate maximă, ferma va creşte cu 40% efectivul total de bovine al grupului.

-Loc suficient pentru creştere: Înlocuirea laptelui importat din ţările vecine cu cel produs în fermele din România. Peste jumătate din cererea de consum internă provine din producţie externă. În plus, România are cel mai fragmentat sector agricol şi zootehnic din Europa, care rezultă în randamente/animal inferioare celor din UE.

-O afacere de familie: Implicarea în activitatea operaţională a CEO-ului şi fondatorului DN Agrar, Jan G. de Boer, un profesionist cu experienţă internaţională în domeniul zootehnic. De asemenea, fiul acestuia, Peter de Boer este membru al Consiliului de Administraţie şi managerul relaţiei cu investitorii.

Riscuri

-Competiţie incorectă: Dezavantajul de a fi în competiţie cu ferme puternice din Ungaria şi Polonia, care beneficiază de subvenţii mai mari şi politici mai transparente din partea guvernelor celor două state.

-Preţ în scădere: Compania activează pe o piaţă competitivă, fiind expusă fluctuaţiilor de preţ, care în ultima perioadă este în scădere, comparativ cu vârful atins în 2022. Acest risc este parţial compensat de contractele avantajoase încheiate de companie cu clienţii săi (la preţul mediu la nivelul UE) şi de puterea sa de negociere, în calitate de cel mai mare producător de lapte crud de vacă din România.

-Creşterea consumului alternativelor vegetale: Conform celor mai recente studii, tendinţa către o viaţă sănătoasă este în creştere la nivelul ţării noastre, peste 36% dintre români consumând zilnic băuturi vegetale.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, Comisia Europeană, TradingView, Forbes, HotNews.

-----------------------------------------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, Comisia Europeană, TradingView, Forbes, HotNews.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Continuarea episodului anterior care se termina astfel: ... aceasta este o poveste probabil reala dintr-o tara cu siguranta trista care are o bursa AeROnautica de-a dreptul, in care fiecare pomanagiu isi primeste dreptul si fiecare amator lacom isi incaseaza teapa binemeritata.

    Dupa ce am tras de clopotelul prins la gatul motanilor incaltati care pusesera la cale toata manevra, s-au trezit unii din somn si au intrebat talharii daca e ceva adevarat. Acestia s-au jurat ca nu fura, ca e poveste inventata si, dupa o aparitie mediatica pe 7 Februarie a inceput descarcarea unor pachete in desaga celor fara educatie financiara elementara. 

    Pentru ca a iesit un grup infractional organizat, ceilalti s-au vazut nevoiti sa se replieze insa descarcarea continua si bietii olandezi se vad iarasi tepuiti in tara lui Tepes Voda. Ca sa faca gaura la covrig suficient de mare si pentru exit-ul celorlalti pradatori, s-au apucat unii sa spuna ca si-au marit pozitiile, doar-doar o sa apuce sa iasa din serparia in care s-au bagat cu lacomie. Nu-i vorba, ii ajuta si BRK de zor, ca doar de aia sunt market makeri, sa faca piata si s-o aranjeze, sa o coafeze si sa o fardeze. 

    Acum aflam ca 85% din profit vine din subventie si nu poti sa nu admiri graficul cu pretul laptelui pe ultimii zece ani: aproape ca s-a intors de unde a plecat insa Peter si taticu' n-au adunat doar zurgalai, clopotei si Corul Vanatorilor, ci au adunat si datorii iar alea incep sa apese. 

    Azi aflam ca dupa ce grupul solid de olandezi harnici n-au putut sa-si atinga tinta de 30.000 de capete dupa un deceniu pe plaiurile mioritice, cei doi bravi eroi ramasi in urma vor sa ajunga la 20.000 de capete in doar patru-cinci anisori si se jura ca etica protestanta a muncii lor este garantul reusitei viitoare. 

    Asa ca mai dau un aviz celor care cred ca vor scapa de aceasta pacoste si poate vor gasi un fraier mai mare decat ei: vedeti ce marja de profit are lapticul neprocesat, vedeti cate milioane de litri promit sa faca dupa ce toti o sa le uitati promisiunile, vedeti cate actiuni aveti in portofolii, priviti atenti nivelul taxarii viitoare, al inflatiei, al dobanzilor si costul prostiei romanesti. Dupa ce trageti linie o sa ajungeti la concluzia ca v-ati ales cu praful de pe toba si va sfatuiesc sa nu asteptati cinci ani pentru confirmare. 

    Si mai priviti cati investitori mici sunt in continuare captivi la Norofert, care nu de multa vreme si-a publicat numarul de actionari, si invatati o data si bine ca nici o goarna jerpelita nu reuseste sa cante decat precum un trombon: v-au trombonit, credulilor! 

    Iar acum priviti-l din nou pe lup in ochi si intrebati-l urmati ritualul ... 

    Scufiţa Roşie: 

    - Bunico, de ce ai ochii aşa mari? 

    - Bunico, de ce ai urechile aşa mari? 

    - Bunico, de ce ai dinţii aşa mari? 

    Bunica: 

    - Hai gata, că mă enervezi. Pune lupa aia pe masă şi cară-te la maică-ta! 

    1. si daca e adevarat tot ce ai zis si ce zici, cum se face ca mi-am dublat valoarea pe pozitia de pe actiunea asta?

      pentru ca era faza de PUMP iar acum este faza de DUMP

      a scazut de la 3 lei la 1.5 si nu stiu eu? daca urmaresti carnetelele de bid si ask o sa vezi ca sunt mai multi cumparatori dar tu continui sa debitezi pe aici de parca te-ar si lua cineva in seama

      Ai rostit adevarul gol goluț !!! Felicitari

      Sa vedeți de acum înainte câți bani vor trebui sa aducă investitorii la următoarele majorări de capital cu Cash. Acei bani aduși suplimentar vor primi in următorii 5 ani randamente net inferioare dobânzilor bancare ca sa nu mai spunem de titlurile de stat . 

    Preţ în scădere in ne lucru bun in România, 10 RON la raft e foarte mult pentru nivelul de trai din România!

    1. in ro multe produse alimentare sunt mai scumpe ca in restul UE ( motivul principal fiind lacomia retailerilor), Kaufland/carrefour au adaos de minim 30%

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb