Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a înregistrat un profit net record (istoric) în primele nouă luni ale anului curent, în creştere cu 42% faţă de perioada similară a anului anterior. În acest sens, compania a vândut cu 42% mai multă energie electrică faţă de primele nouă luni ale anului trecut, când seceta a afectat operaţiunile sale, majorându-şi veniturile cu 32%, până la 9,6 miliarde de lei, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, care activează în segmentul de producere şi furnizare a energiei electrice, pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, o mică parte provenind şi din segmentul de energie eoliană, societatea având în întreţinere 36 de turbine eoliene de 3 MW fiecare. Totodată, Hidroelectrica este compania cu cea mai mare capitalizare de piaţă de la BVB.
Fiind o companie de importanţă strategică, societatea are o cotă de piaţă medie în producerea de energie electrică de 29% în ultimii patru ani, fiind lider în România pe segmentul de furnizare energie electrică spre clienţii finali pe piaţa concurenţială.
Principalul acţionar al Hidroelectrica este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 80%, restul de 20% reprezentând free-float-ul societăţii, din care 3,6% este deţinut de persoane fizice şi 16,4% - de persoane juridice. Printre cei mai mari acţionari străini ai Hidroelectrica se regăsesc Vanguard (0,64%), Goldman Sachs Bank Europe (0,26%), Fidelity (0,17%) şi East Capital (0,10%). Expunerea acestor investori rămâne însă redusă, cei mai mari cinci dintre ei având, cumulat, o deţinere de 1,21% din capitalul social al Hidroelectrica.
• Sectorul de energie verde, în plină expansiune
Hidroelectrica face parte din grupul companiilor producătoare de energie care au un impact extrem de redus asupra creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest sens, compania este poziţionată pe un loc favorabil în condiţiile macro prezente, când se încearcă o tranziţie relativ rapidă spre decarbonizarea sectorului de energie, iar preţurile combustibililor fosili rămân peste media anilor anteriori.
În ultimii ani, Hidroelectrica a demarat un proces de diversificare a portofoliului său de producţie, migrând către surse de energie regenerabilă solară şi eoliană. În primăvara anului 2023, societatea a anunţat încheierea acordului cu Abu Dhabi Future Energy Company PJSC Masdar în scopul de a dezvolta proiecte de energie din surse regenerabile în România. Recent, preşedintele companiei, Bogdan Badea, a precizat că societatea are în vedere implementarea unui proiect de panouri fotovoltaice, alături de compania arabă Masdar, cu o putere instalată de 1.500 MW. Masdar este unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel global, cu proiecte realizate la nivel internaţional şi cu o experienţă de 16 ani în dezvoltarea şi construcţia de capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, având un portofoliu de 23 GW instalaţi. În prezent, Hidroelectrica are în portofoliu 108 MW de energie regenerabilă care provine din segmentul eolian.
Planurile companiei se aliniază cu trendul general din România în ceea ce priveşte segmentul de proiecte fotovoltaice şi eoliene, care a cunoscut o creştere exponenţială la nivel naţional în ultimii doi ani. Astfel, de la începutul anului 2022 şi până la mijlocul anului 2023, numărul de prosumatori a crescut de 5,6 ori, însumând peste 77.600 unităţi, în timp ce, comparat cu începutul anului 2023, a marcat o creştere de 93,3%.
Până la finalul anului curent, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) estimează că puterea totală instalată a prosumatorilor din România va creşte la 2.000 MW - dublu faţă de mijlocul anului curent, când puterea acestora a însumat 973 MW.
• Hidraulicitatea peste medie ridică profitul Hidroelectrica
Hidroelectrica a înregistrat venituri operaţionale de 9,6 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2023, în creştere cu 32% faţă de perioada similară a anului trecut. În acest sens, compania a vândut cu 42% mai multă energie electrică faţă de anul precedent, beneficiind de o hidraulicitate ridicată, peste media ultimilor ani, dar şi de dublarea numărului de clienţi faţă de primele nouă luni din 2022, de la 277.382 la 565.050.
Practic, această majorare s-a transpus în creşterea cu 123% a veniturilor realizate din activitatea de furnizare, ajungând până la 2,52 miliarde de lei. De asemenea, compania a făcut paşi importanţi în diminuarea gradului de neîncasare pe segmentul de furnizare, care fusese generat de întârzierea emiterii facturilor. Astfel, soldul creanţelor nefacturate a fost diminuat cu 659 de milioane de lei în perioada iulie-septembrie 2023, coborând până la 1,45 miliarde de lei, notează TradeVille.
Cheltuielile operaţionale ale perioadei s-au majorat cu 21,5%, la 3,6 miliarde de lei. În acest sens, cheltuiala cu transportul şi distribuţia de energie electrică a fost cea mai semnificativă, în valoare de 829 milioane de lei şi cu 152% peste nivelul perioadei similare a anului trecut. Astfel, EBITDA perioadei a fost de 6,58 miliarde de lei, în creştere cu 35% faţă de primele nouă luni din 2022, generându-se o marjă EBITDA de 69% (+2 puncte procentuale în ritm anual).
Implementarea mecanismului de achiziţie centralizată, prin intermediul căruia producătorii de energie electrică vând cantitatea de energie disponibilă către operatorul pieţei, OPCOM, la preţul fix de 450 lei/MWh a condus către diminuarea sumei plătite drept supraimpozit către statul român cu 57%, până la 221 de milioane de lei. În acest sens, profitul net al perioadei s-a majorat cu 42%, la 5,18 miliarde de lei, generând o marjă netă de 54% (+8% în ritm anual).
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Hidroelectrica
Oportunităţi
- Poziţia de lider pe piaţă - Hidroelectrica este cel mai mare furnizor de servicii de sistem din România, care sunt necesare pentru operarea reţelelor de transport şi de distribuţie;
- Costurile mici de producţie: în 2022, Hidroelectrica a înregistrat o marjă a profitului net de peste 47%;
- Capacitatea mare de producţie, mult peste media din sectorul de generare a energiei verzi: societatea are o putere netă de operare de aproape 6.400 MW;
- Durata mare de viaţă a facilităţilor de producţie, care este estimată, în medie, la 100 de ani, însă poate fi extinsă prin modernizări şi retehnologizări;
- Oportunităţi de dezvoltare pe viitor, generate de creşterea importanţei energiei verzi în Europa şi de preţurile nesustenabile ale energiei provenite din combustibili fosili;
Nivel ridicat al randamentului dividendului: în 2023, societatea a acordat un dividend cu un randament de circa 8%, iar pentru următorii ani urmăreşte să distribuie dividende cu randamente situate între 10% şi 12%.
Riscuri
- Dependenţă de condiţiile meteo, care au devenit în ultimii ani imprevizibile: în anul 2022, care a fost unul marcat de secetă şi debite mici ale apelor, Hidroelectrica a avut o producţie a electricităţii cu 20% mai mică faţă de 2021;
- Durata mare şi costurile extrem de ridicate a noilor investiţii, costul mediu de construcţie al unei hidrocentrale fiind de 1,9 milioane de euro per MW - mai mare decât în cazul instalaţiilor fotovoltaice, eoliene onshore sau termocentrale;
- Politizarea excesivă a managementului şi instabilitatea statului român în ceea ce priveşte mediul fiscal şi politic;
- Suprataxarea şi plafonarea preţurilor, care poate afecta semnificativ marjele de profit;
- Riscul de decapitalizare a companiei prin acordarea unor dividende excesive: în ultimii cinci ani, rata de distribuţie medie a dividendelor fost de 132,6%.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rapoarte Hidroelectrica, analiză Tradeville, hidroelectrica.ro, economica.net, focus-energetic.ro, bursa.ro, www.in.gov, esfccompany. com.
----------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.