Rezultatele financiare ale Norofert din primele nouă luni ale anului au fost afectate semnificativ de un cumul de factori nefavorabili pentru agricultura românească. În acest sens, compania a abordat o politică mai strictă de gestionare a riscurilor legate de creanţe, limitându-şi vânzările, lucru care a afectat veniturile şi profitul, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Norofert are ca principal obiect de activitate cercetarea, producţia şi comercializarea inputurilor ecologice şi convenţionale în fabrica sa de la Filipeştii de Pădure. Din 2022, Norofert este cel mai mare producător de îngrăşăminte de sol ecologice din România.
De asemenea, compania deţine alte două linii de business ce constau în cultivarea în regim ecologic a 1.000 ha de teren în zona Zimnicea, precum şi activitatea de trading cu cereale ecologice. Ferma de 1.000 ha de la Zimnicea reprezintă o bază pentru cercetare şi testare de produse, dar şi un instrument de promovare pentru bune practici în agricultura sustenabilă, în timp ce trading-ul cu cereale vine ca răspuns la problema lichidităţii şi de cash-flow, specifică afacerilor din acest sector.
La 30.06.2023, Vlad Popescu, fondatorul şi preşedintele Consiliului de Administraţie Norofert, deţinea 36,35% din capitalul social al companiei, în timp ce Ileana Popescu avea în proprietate 15,01%. Pe lista acţionarilor cu deţineri mai mari de 5% se află şi Marius Alexe, cunoscut investitor la BVB, care deţinea 12,21% din drepturile de vot Norofert. Restul de aproximativ 37% din capitalul social al companiei este deţinut de acţionarii persoane fizice (35,26%) şi juridice (1,15%).
• Producţii în creştere, preţuri în scădere
Conform datelor Ministerului Agriculturii, până la sfârşitul lunii septembrie, fermierii români au recoltat 99% din suprafeţele cultivate cu grâu, orz, orzoaică, ovăz şi rapiţă, producţiile fiind superioare anului trecut la toate culturile, mai puţin la orzoaică şi ovăz, unde s-a recoltat pe o suprafaţa mai mică. Astfel, s-au obţinut peste 10,9 milioane de tone de grâu, secară şi triticale, în creştere cu 22,6% faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte orzul, producţia recoltată s-a situat la 1,8 milioane de tone (+21,7% faţă de anul anterior), în timp ce producţia de rapiţă a fost de 1,9 milioane de tone (+72%). Comparativ cu perioada similară a anului trecut, suprafeţele recoltate au fost mai mari la grâu, secară şi triticale, rapiţă, orz de toamnă, orzoaică de primăvară şi mai mici la ovăz şi orzoaică de toamnă.
În prima jumătate a anului curent, odată cu ieftinirea gazelor naturale şi a altor materii prime, piaţa inputurilor agricole a fost influenţată de scăderi de preţ, readucând lanţurile de aprovizionare la normal. În acest sens, producătorii locali şi regionali de inputuri şi-au redeschis treptat liniile de producţie, după ce acestea au fost închise multe luni din 2022. Astfel, problemele apărute în lanţurile de aprovizionare şi penuriile din piaţă s-au redus drastic în prima jumătate din 2023, reducând preţurile produselor de nutriţie şi a celor de protecţie a culturilor comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Concomitent, preţurile s-au redus şi pe piaţa produselor agricole, preţul grâului sau al porumbului revenind în jurul nivelurilor observate în decembrie 2021, în timp ce pentru rapiţă, orz şi floarea-soarelui s-au înregistrat scăderi chiar şi sub acest prag. La această scădere de preţ au contribuit şi cantităţile record de grâu exportate prin porturile ruseşti, respectiv nivelul ridicat al aprovizionării.
• China poate stimula revenirea preţurilor
Conform informaţiilor Reuters, China s-a aprovizionat, în ultimele două luni, cu cantităţi însemnate de grâu din Franţa şi Australia, importurile urmând să depăşească precedentul record de 9,96 milioane de tone înregistrat în 2022. Deşi, conform statisticii oficiale de la Beijing, recolta de grâu a ţării a scăzut doar cu 0,9%, până la 134,5 milioane de tone, precipitaţiile abundente de dinaintea recoltării se preconizează că ar fi afectat 1/5 din producţia totală a ţării (circa 25 de milioane de tone), urmând ca această parte a recoltei să poată fi utilizată doar ca nutreţ pentru animale, notează TradeVille.
• Cumulul de factori nefavorabili din agricultură erodează marjele companiei
În primele nouă luni ale anului curent, Norofert a înregistrat, la nivel consolidat, venituri din exploatare în valoare de 38,4 milioane de lei, în scădere cu 33,5% faţă de perioada similară a anului anterior. Concomitent, cheltuielile de exploatare s-au redus cu 28,4%, la 33,7 milioane de lei, rezultând într-un profit operaţional de 4,6 milioane de lei (-56% faţă de primele nouă luni din 2022).
Astfel, seceta prelungită din acest an, scăderea preţurilor cerealelor, accentuată şi de situaţia importurilor din Ucraina, precum şi costurile mari de înfiinţare a precedentelor culturi (cele din 2022) au afectat semnificativ industria în care activează Norofert, punând presiune pe preţul inputurilor. De asemenea, inflaţia, care se situează, în continuare, la un nivel ridicat, reduce marjele companiei. În acest context, conducerea companiei a luat o serie de decizii care includ o politică mai strictă de gestionare a riscurilor legate de creanţe, limitându-şi vânzările, lucru care a afectat veniturile şi profitul. Cu toate acestea, compania a reuşit să obţină o rată de recuperare a creanţelor de peste 95%, depăşind semnificativ media pieţei.
Profitul net consolidat al perioadei s-a situat la 1,1 milioane de lei, în scădere cu 85,4% faţă de perioada similară a anului trecut, fiind impactat şi de pierderea fermei din Zimnicea, în valoare de 416.738 lei (comparativ cu un profit de 921.830 lei în primele nouă luni din 2022).
• Norofert - lider pe piaţa îngrăşămintelor organice
Conducerea companiei estimează că Norofert deţine o cotă de piaţă de aproximativ 30% în ceea ce priveşte produsele fitosanitare şi îngrăşămintele ecologice, estimată prin raportarea numărului de hectare de cultură ecologică pentru care necesarul de fitosanitare/îngrăşământ ecologic a fost acoperit de vânzările Norofert raportat la totalul de hectare de cultură agricolă pe care se aplică inputuri ecologice. Astfel, Norofert este lider de piaţă în ceea ce priveşte îngrăşămintele organice.
Cele mai recente date prelucrate, cele din 2021, relevă faptul că, în România erau, la acea vreme, 11.029 de operatori certificaţi ecologic. Astfel, suprafaţa certificată ecologică sau în conversie se situa între 520 şi 570 mii ha, adică aproximativ 4% din totalul terenurilor agricole ale României.
Acelaşi studiu evidenţiază faptul că dezvoltarea agriculturii ecologice din România a fost mereu strâns legată de sistemul de subvenţii. În 2021 s-a oferit o sumă totală de 92 milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de anul 2020. Luând în considerare noua politică agricolă comună 2023-2027 a UE, subvenţiile pentru agricultura ecologică vor creşte semnificativ, creând premisele pentru ca această piaţă să devină mai atractivă pentru agricultorii români.
În acest sens, în România se remarcă trei producători locali relevanţi de inputuri pentru agricultura ecologică: BHS Bio Innovation SRL, Romchim Protect SRL şi Norofert SA. Cu toate acestea, piaţa ţintă a Norofert este abordată şi de importuri şi distribuitori locali ale acestora, precum Naturevo SRL, Biochem SRL, Alcedo SRL, Agricover SA.
În ceea ce priveşte piaţa îngrăşămintelor convenţionale, Norofert are o recunoaştere mică, fiind o piaţă extrem de competitivă, formată atât din companii locale, cât şi internaţionale.
• Investiţiile continuă, în ciuda unui an dificil
Conducerea companiei a reiterat respectarea planului de investiţii propus la începutul anului, canalizându-şi resursele în trei mari direcţii:
- Implementarea unui sistem de irigaţii pe minimum 150 ha din cadrul fermei din Zimnicea;
- Finalizarea laboratorului de cercetare şi multiplicare bacterii, pe o suprafaţă de aproximativ 400 mp (compania are deja un laborator funcţional, fiind în curs realizarea celei de-a doua secţii a acestuia);
- Investiţie în capacitaţi de producţie pentru linia de îngrăşăminte lichide cu aplicare la sol, de ultimă generaţie, pentru agricultura convenţională.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Norofert
Oportunităţi
- Compania a început să distribuie dividende cash cu un an mai devreme faţă de planul iniţial. Astfel, noua politică de dividende va presupune o distribuire anuală şi o creştere constantă a valorii acestora.
- Inaugurarea liniei de producţie de îngrăşăminte solide organice oferă companiei un avantaj competitiv unic faţă de toţi ceilalţi jucători prezenţi în România, având în producţie proprie atât îngrăşăminte solide, cât şi lichide, oferind o gamă completă de propuse proprii.
- Posibilitatea de extindere în afara ţării, compania făcând paşi importanţi în această direcţie prin deschiderea unei filiale în SUA, dar şi a parteneriatelor de distribuţie din Republica Moldova şi Iordania.
- Nouă politică agricolă comună 2023-2027 a UE prevede subvenţii semnificative pentru agricultura ecologică, ceea ce creează premisele necesare creşterii numărului de ferme certificate ecologic din România.
- Norofert a obţinut cel mai înalt calificativ pentru comunicarea cu investitorii din partea ARIR, lucru dobândit de numai două din cele 31 de companii evaluate din indicele BET AeRO.
Riscuri
- Compania activează pe o piaţă cu multe provocări, în care termenele de plată sunt cuprinse între 270 şi 330 de zile.
- Compania are o cotă de piaţă nesemnificativă în ceea ce priveşte inputurile convenţionale, care deservesc marea parte a fermierilor din România. Competiţia pe această piaţă este una foarte ridicată.
- Dependenţa faţă de calitatea recoltelor fermierilor, care în cazul unui an foarte slab, ar putea să conducă către reduceri ale volumelor de inputuri utilizate pentru următoarea campanie sau chiar către imposibilitatea achitării datoriei comerciale faţă de Norofert.
- Percepţia preponderent negativă a investitorilor asupra Norofert.
Sursele menţionate de TradeVille. în acest raport sunt: rapoarte companie, BVB, raport semestrial Agricover, agrointel.ro, economica.net, bursa.ro, Reuters, agro-tv.ro, agrobiznes.ro, risco.ro, Consiliul Uniunii Europene.
-----------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 09:38)
Amuzanta tare 'analiza'.
Oportunitati=ARIR nota maxima
Riscuri=Investitorii nu dau nota de trecere,repetentie pe vecie
Investitorii au deschis ochii,e drept ca unii mult dupa ce primeau ciocane in cap.Au observat ca raportarile firmei prezinta incredere zero.
ARIR a bifat toate criteriile guvernantei corporative,transparentei,a dat 10!
Din cele de mai sus se desprinde clar concluzia despre unde se situeaza birocratia parerologica a ARIR in raport cu observatiile pragmatice ale investitorilor.
1.1. cine sunt membri cotizanti? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 15:21)
cum sa nu dea nota de trecere ARIR la membri cotizanti ai asociatiei ARIR?
ARIR este o asociatie care traieste din banii mebrilor cotizanti.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:24)
NRF nu e membru deci nu se aplica
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 09:54)
asa au prezentat astia a lui siminel tabele semnate si la toate gherlele de plasamente,si acolo risks erau trecute la misto
pai daca linia aia de profit net e asa buna toti anii de ce nu bubuie actiunea......aha,uitam sa scriem ca in fiecare aprilie la aga si audit se da de lete la linie si se baga gunoiul in rezultatul reportat.....si ce marje avem,o frumusete....alta linie parafraza eminescu'azi o vedem si nu e'
3. achizitii la reducere
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 10:40)
am cumparat cateva ieri la NRF sa mai scad pretul de anul trecut, am luat si la cei de la Chromosome CHRD care cred ca vor creste si mai mult daca le iese pasenta cu reteaua de socializare Homeland si inca ceva la h2o de siguranta
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Pelicanu în data de 09.11.2023, 12:22)
Google a inchis cel puti 2 retele sociale. Na, ei nu l-au avut pe Mugurel, care sigur o sa il rupa pe Zuckerberg
3.2. mai au si alte afaceri (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 13:10)
fac inclusiv ingrasaminte
dar pe mine m-a atras treaba asta cu Homeland
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de pelicanul în data de 09.11.2023, 14:16)
face de toate, omul e multilateral dezvoltat. Acum de ce nu anunta cum sta pe profit cum au anuntat HAI si NRF? Probabil ca lui ii merge foarte bine, nu raporteaza la T3, va anunta in martie 2024, ca va respecta, ca actionari
3.4. a anuntat profit (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 15:26)
rezultatele sunt bune, au dat profit in august
3.5. nu fiti naivi. (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 15:30)
ce zice auditul?
e tot ce conteaza in cazul de fata.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Pelicanu în data de 09.11.2023, 16:35)
si NRF avea profit mare la 6 luni
si HAI statea bine la 6 luni
Cat de naiv pot sa fii?
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 09.11.2023, 20:39)
am luat CHRD in plasamentul privat si l-am urmarit cam 1 an. ia-ti gandul ca va face ceva cu orice. au anuntat cu surle si trambite agrobazar, tortoise, spellbox si acum homeland si, bineinteles, vestitul joc casual care va aduce jdemiliarde de eur. niciuna nu a produs ceva palpabil. este vrajeala tot, ei nu vand borhoturi si cam atat pot sa faca. sefu' al mare a terminat liceul si dupa vreo 10 ani a facut 3 ani de... psihologie. consiliaza psihologic culturile de oleaginoase. de cand s-au listat mai mult de 1 mn de lei pe an profit nu au reusit sa faca si in prospectul din PP in anul 3 trebuiau deja sa fie la 10 milioane daca imi aduc aminte bine. si, la contabilitatea de 3 lei pe care o au, nu arata macar ca NRF pierderile din anii precedenti ("erori contabile"). modelul de business trebuie sa fie asemanator, daca te uiti pe agrobazar, de 3 ani de zile nu a aparut aproape nimic nou, deci vanzarile nu se fac pe platforma aia, orice ar zice ei. ai vazut vreo poza cu "fabrica"? cum arata, care este fluxul de productie, ce utilaje exista? macar O SINGURA poza? iti spun eu: nu. dar ai vazut prospect de MCS. poate omul nu e tepar, dar mie mi-a devenit clar ca business-ul asta este departe de ceea ce a fost marketat. este "just another bullshit"
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 21:13)
Sper ca stiti ca Ionel sau cum il cheama a fost chiar ceva manager la NRF cand s-a listat. Si s-a prins ca daca merge schema de ce sa n-o faca singur.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 09.11.2023, 21:41)
da, stiu. desi nu sunt un visator de felul meu, m-a captivat povestea spusa la CHRD. m-am trezit repede la realitate si, spre norocul meu, am reusit sa scap de actiuni la ~31 pe o cerere nesperata, acum cred ca mai mult de un an. la o evaluare de 5 milioane, poate as reintra, dar altfel nu. Ionel are idei, dar sunt nastrusnice, el incearca sa creeze un ecosistem cu 1 mn de EUR in conditiile in care competitia este acerba. nu o sa iasa nimic de aici, parerea mea
3.10. Mugurel Ionel a fost director la Norofert (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 21:47)
din cate cunosc Mugurel Ionel s-a ocupat de productie la Norofert, a fost in spatele la tot ce s-a creat, chiar inainte de Norofert a ocupat functii de director de vanzari in mai multe companii din agribusiness, omul are experienta vasta, iar asta cu facultatea neterminata sau facuta mai tarziu nu se sustine , multi miliardari ai lumii nu au terminata facultatea sau nu au facut deloc
3.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.10)
(mesaj trimis de Warren Buffett în data de 09.11.2023, 21:53)
da? vezi ce se intampla la NRF si o sa iti dai seama ce se va intampla la CHRD. daca nu intelegi ce se intampla la NRF, eu zic sa stai in banca ta. acolo este un carcalete de te doare capul. este pur si simplu o minciuna rostogolita de la an la an. in anul curent, anunta profituri mirobolante, dar sterg din anii precedenti "profituri" inbracandu-le in "corectare de erori contabile"
3.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.10)
(mesaj trimis de pelicanul în data de 09.11.2023, 21:54)
dar la IT cat se pricepe? CHRD face siteuri, jocuri, retele sociale, e companie de IT
3.13. nu intelegi tu (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 21:57)
Norofert in toti acesti au a investit si au o fabrica care produce ingrasaminte si o ferma agricola
3.14. da, esti paralel cu realitatea (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 21:59)
cearta-i si pe astia ca nu au terminat studiile
8 miliardari care nu au terminat niciodată facultatea
Ralph Lauren.
Jan Koum, fondator WhatsApp.
Mark Zuckerberg, fondator Facebook.
Ted Turner, fondator CNN.
David Geffen, co-fondator DreamWorks Animation.
Michael Dell, fondator Dell Computer.
Larry Ellison, fondator Oracle.
Bill Gates, fondator Microsoft.
3.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:00)
si ce profit real produce? nu ce declara ei. real. adica profitul minus "erorile contabile" din anul precedent. cam cat este profitul real? asa, dupa tine
3.16. documenteaza--te inainte (răspuns la opinia nr. 3.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:00)
Chromosome Dynamics este o companie completă de consultanță și R&D (dezvoltare și cercetare în agribusiness - IT și AI) în conformitate cu standardele internaționale, cu capital integral românesc și urmărește atât dezvoltarea portofoliilor de produse pentru partenerii săi cât și punerea la dispoziție a serviciilor de consultanță în domeniul agribusiness-ului.
3.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:01)
a aprut Ionel la fileu ;)
3.18. confunzi lucrurile (răspuns la opinia nr. 3.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:02)
profitul este profit, nu a fost anulat
doar a acoperit niste eroari contabile
ffirma a crescut intre timp
3.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:02)
ma lasi? chiar asa? ce R&D face prietene? ce patente are? unde sunt inregistrate etc.?
3.20. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.18)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:04)
daca te-ai pricepe cat de cat la contabilitate, ai intelege ca o retratare pentru "erori contabile" pe anii. precedenti iti afecteaza profitul cumulat. pentru tine: declar anul asta profit de 100 si bag la anul ajustari de 95. cat e profitul real? hai sa te ajut: 100-95 = ?
3.21. eu citesc rapoartele NRF (răspuns la opinia nr. 3.20)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:08)
citeste si tu si vezi ca este profit in 2020, 2021, 2022
ce a aparut cu eroarile nu anuleaza profitul
mai invata
3.22. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.21)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:10)
eu am invatat la timpul meu. si asta ma ajuta sa nu pierd bani azi. tu o sa inveti pe buzunarul tau, asa cum am facut-o si eu acum 20 de ani ;)
3.23. cauta ingrasaminte CHRD (răspuns la opinia nr. 3.19)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:19)
gasesti zeci de produse pe care le face chromosome, inclusiv pe emag se vand iar clientii sunt foarte multumiti
3.24. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.23)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:24)
exact. de ce vinde CHRD pe emag cand are "marketplace"? cat vinde? ce vinde? care este strategia de vanzare? ne-a inebunuit cu agrobazar. cat se vinde pe agrobazar? cat se vinde de fapt pentru ca exista un numar de telefon acolo si suna toti acolo? din veniturile alea din "consultanta" cat se duc la terti? (vezi dronele). in final, cand tragi linie, de aproape 3 ani, CAT ramane in buzunaul CHRD?
3.25. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:31)
Unii iti spun ca nu ai 10 ani de bursa, tu nu ai 10 ani in toate sensurile la ce infantilisme produci.
3.26. scrie tot in rapoarte (răspuns la opinia nr. 3.24)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:36)
de ce nu le citesti ? scrie cat se vinde prin agrobazar, cat prin distribuitori, cat consultanta
aU construit ceva destept acolo, toate proiectele au un sens
3.27. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:38)
unul s-a retras din fotbal de la Unirea Recolta si altii de la Bayern Munchen, fiecare pe unde i-a prins fandacsia
3.28. da pe site NOROFERT (răspuns la opinia nr. 3.25)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:39)
acolo vezi ce s-a construit in 3 ani de cand sunt listati
nu te mai da rotund
3.29. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.24)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:41)
Pai aflam vesti dupa mai bine de juma de an de la semestriale pana atunci singura sansa sa citim prin Bloomberg ca nou miliardar
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 13:25)
aveti voi informatii cum ca a crescut subventia la culturile ecologice din 2023?
ca n-am gasit concret nimic. si nici nu ni s-a spus cv de la apia.
scaderea de profit e ok, bine macar ca au profit, holde agri a bagat o estimare, de la 5 mil profit anul trecut la -30 mil anul asta. asta da lovitura.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 16:37)
nu s-a marit nimic va spun sigur. articolul e optimistg. sunt aceleasi subventii ca-n 2019. doar infaltia a crescut.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 15:14)
Si ce daca nu au investitorii incredere? Poa sa puna imtrebari pe tipul cititorii intreaba Radio Erevan raspunde. Asa cum a raspuns SAFE azi in comunicat intrebarilor privind rezultatul consolidat'in UK nu merge ca life is hard, nu mai sunati ca iesim noi din cand in cand cu un comunicat din asta. Si dupa ce se termina anul poate revizuim si bugetul, sau poate ca nu. S-auzim de bine'
Altfel erau numai cu transparenta in gura, dar au vandut actiuni de niste milioane de euro si gata luna de miere.
Better sorry than SAFE.
6. asta da.
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 15:28)
si cand te gandesti ca in 2021 florinel comanel pe grupul lui indemna investitorii sa cumpere NRF la 12 lei/actiune.
6.1. a plecat in Italia (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 16:02)
asa au vorbit pe un grup de Coman, ca s-ar fi mutat in Italia
v-a parasit
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 16:03)
dada, tin minte
aia pe iff la fel, era festival, era votata companie de incredere la juma de an dupa ce le daduse auditul gaura in obraz
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 15:34)
cand isi va reveni pretul cerelelor, va creste si capacitatea fermierilor de a cumpara si plati marfa NRF, dar pana atunci va fi greu ...
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 16:42)
Dl.MMA membru board NRF si actionar semnificativ a declarat intr-un recent interviu ca vor fi companii care intra in insolventa dintre cele listate in ultimii ani pe AERO.Nu a spus la care se refera insa cred ca dintre cele cu grad de indatorare foarte mare, fara cash si cu creante mari de incasat de la clienti cu grave probleme ,despre care publicul afla prea tarziu in ce stadiu de afla...
7.2. bate campii (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 16:55)
nu este pe aero nici o companie in pericol cum spune el
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 17:57)
HAI are pierdere estimata de 30 mil anul asta , la o evaluare totala de 100 mil. dc mai prind un an din asta nu vad cum ar putea supravietui.
reit nu va fi in faliment, dar le-a plecat unicul client deci venituri 0 momentan
vifrana, cei ce vand bob cu bob la lidl, sunt pe pierdere de ani de zile, pretul vinului e tot cel din 2019, costuri crescute=mai multe pierderi. pana cand rezisti asa?
fIrebyte games pierdere cca 1 mil lei pn acum
deci sunt unele in pericol de insolventa. nu m-am uitat la toate. poate mai sunt si altele.
7.4. viv la Vivre..... (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 18:19)
Vivre a intrat in insolventa si e la un pas de faliment si cand te gandesti ca au emis obligatiuni care se zice ca sunt cu risc mai scazut decat actiunile.
doar 44 de companii sunt in lista de monitorizare publicata pe bvb la ora asta asadar unele sunt aproape de faliment ex. DAFR.
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de Pelicanu în data de 09.11.2023, 19:15)
sa nu uitam de
CAB care nu au facut profit niciodata,
CHRD are datorii la furnizori, are an greu ca e in agricutulra dar baga banii in jocuri, retele sociale
7.6. sunt normale datoriile (răspuns la opinia nr. 7.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:21)
toate firmele au datorii la furnizori, la fel si creante
daca nu ai inseamna ca nu produci si nu vinzi
7.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:50)
si toate au datoriile mai exigibile si certe decat creantele daca pricepi pe undeva
7.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.7)
(mesaj trimis de Pelicanu în data de 09.11.2023, 22:51)
Mugurel, platile intarziate la furnizori care se vad in bilantul tau la 6 luni. La 9 luni nu ne zici nimic?
7.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:55)
nu e ala doar cu prenume, e un deraiat de la pompe funebre(pentru actionari) de la cornerstonul polonezului care a'revolutionat: bvb ca_ceo
7.10. Legea e proastaaaa (răspuns la opinia nr. 7.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 23:08)
te obliga sa treci la restanta o neplata dupa 30 zile chiar daca esti inteles cu furnizorul :)))
nici macar statul nu respecta acest termen la plati
8. CHRD & 2P
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 22:48)
AU OAMENII MULTE IDEI SI LE PUN IN PRACTICA
INVESTESC IN SUA PE TEHNOLOGIE DAR LA BVB AM ALES CHRD SI 2P
SPOR LA INVESTIT DUPA PROFILUL FIECARUIA !
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 23:26)
Administratorii NRF o sa aiba probleme juridice serioase.Au creante reclasificate de instanta la firma in insolventa pe care nu le au provizionat cum cere imperativ legea, in legatura cu societatea Eco Green care e redenumita Norofert Organics pe care au scos-o fictiv din perimetru pretinzand in raport curent ca o sa incaseze si creantele de la ea. Bineinteles ca imediat a fost bagata in insolventa si adio bani ca firma aia e o conserva goala. Sa citim ce scrie auditul altfel aflam din salile Tribunalului despre administratorii care incalca legea contabilitatii. De retinut ca au scris ca firma asta era condamnata la plata unei sume foarte mari abia dupa ce aparuse pe multe forumuri iar ei se faceau ca ploua. Si apoi au zis ca se spala pe maini ca vand firma. O sa vada ei ce maini currate au prin dosare.
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2023, 23:52)
La cum le tot incrucisezi si ce interpretari folosesti e clar ca nu intelegi prea mult din domeniul juridic. Asa ca nu mai dezinforma.