TradeVille: OMV Petrom - rezultatele din 2023 par mai mici, dar rămân peste media ultimilor cinci ani

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie

Sursa foto: www.omvpetrom.com.

Sursa foto: www.omvpetrom.com.

OMV Petrom SA a anunţat recent rezultatele preliminare din 2023, care au fost aproape de estimările analiştilor şi a propus un dividend de bază cu 10% mai mare faţă de cel de anul trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane barili echivalent petrol (bep) în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţionariatul OMV Petrom este majoritar austriac, OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - care deţine 50,1% din acţiuni, iar 6,4% sunt controlate de alţi acţionari străini. Acţionariatul român are o pondere de peste 45% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de stat, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,3%, iar restul de 24,75% sunt deţinute de fondurile de pensii din România şi de circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi. De menţionat că OMV Petrom se numără printre companiile cele mai populare în rândul investitorilor de retail de la BVB.

Europenii sub presiune, iar SUA profită

Efectele atacurilor rebelilor din Yemen în Marea Roşie încep să se resimtă în Europa, în contextul în care companiile nu mai sunt atât de disponibile să folosească Canalul Suez pentru transportul de ţiţei. Astfel, costurile cu transportul de ţiţei din Orientul Mijlociu spre Europa ar putea creşte cu 80%, întrucât pentru evitarea Mării Roşii, navele de transport trebuie să înconjoare continentul african, ceea ce măreşte timpul de transport cu circa două săptămâni, iar costurile cresc cu 5,7 milioane de dolari.

Cu toate acestea, situaţia este una benefică pentru rafinăriile din SUA, care pot trimite produse petroliere în Europa pentru a le înlocui pe cele din Orientul Mijlociu, la fel cum SUA au procedat cu gazele naturale după invazia Rusiei în Ucraina.

OMV Petrom - venituri consolidate în scădere

Consolidarea pieţei petroliere şi o volatilitate mai mică a preţului ţiţeiului sunt factorii care au creat aşteptări în scădere pentru companiile petroliere în anul 2023, comparativ cu 2022, OMV Petrom nefiind o excepţie. Analiştii de la S&P Global Market Intelligence au estimat venituri din vânzări în sumă de 39,5 miliarde de lei (+1,8 faţă de 2023 preliminar ; -35,6% faţă de 2022), în timp ce previziunile pentru rezultaul net s-au situat la 3,9 miliarde de lei (-2.7 faţă de preliminar 2023 ; -62% faţă de 2022).

Previziunile s-au adeverit în cea mai mare parte, anul 2023 aducând, pentru cel mai mare producător de ţiţei din România, venituri consolidate din vânzări în valoare de 38,8 miliarde de lei, în scădere cu 36,7% faţă de 2022, în timp ce veniturile totale din exploatare au înregistrat o dinamică negativă de 37,1%. Scăderea a fost influenţată în mare parte de preţurile mai mici ale produselor petroliere faţă de 2022, an în care s-au bătut recorduri în ceea ce priveşte volatilitatrea ţiţeiului pe bursele internaţionale, în timp ce pe partea de energie electrică volumele de vânzări au scăzut.

Vânzările din segemntul de Marketing&Rafinare au reprezentat circa 69% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce segmentul de Gaze&Energie a avut o pondere de 30%.

Astfel, pe fondul unei scăderi a cheltuielilor de exploatare cu 37%, rezultatul operaţional consolidat pentru tot anul 2023 a însumat 31,9 miliarde de lei, mai mic cu 37% faţă de 2022, în mare parte din cauza marjelor de rafinare mai slabe şi din cauza unei rate de utilizare mai reduse a rafinăriei şi centralei electrice, care au intrat în prima jumătate a anului trecut într-un proces de mentenanţă prelungită, timp în care au fost închise.

Dobânzile mai mari la depozitele bancare din 2023 au avut un cuvânt greu de spus asupra rezultatului financiar al companiei, care a însumat, în 2023, un câştig de 263,2 milioane de lei - de peste 15 ori mai mare faţă de 2022.

Astfel, SNP a obţinut în 2023 un profit net preliminar consolidat în sumă de puţin peste 4 miliarde de lei, cu 60,9% mai mic faţă de 2022. Scăderea era, în general, prevăzută de piaţă, notează TradeVille

Marja EBITDA în cursul anului a fost de 27,8%, similară cu cea înregistrată în 2022, în timp ce marja operaţională a însumat 19,5% (-0,2 pp faţă de 2022). Marja profitului net a fost de 10,4% (-6,4 pp).

Chiar dacă scăderile din situaţiile financiare ale producătorului de petrol au fost semnificative în 2023, acestea puteau fi anticipate, având în vedere că preţul ţiţeiului s-a stabilizat în mare parte în cursul anului trecut, după ce în 2022 a avut o volatilitate mărită, pe când în cursul anului 2023 media acestuia a fost de 82,6 dolari/baril (-18,4% faţă de 2022).

Comparând însă rezultatele companiei de anul trecut, cu media ultimilor cinci ani, şi anume perioada 2018 - 2022, putem observa că 2023 rămâne un an bun pentru companie, veniturile operaţionale fiind cu 53,1% mai mari faţă de medie, în timp ce rezultatul net a depăşit media cu 10,9%.

Maja profitului net în 2023 s-a situat puţin sub media ultimilor cinci ani.

În 2024 continuă investiţiile

Anul 2024 va fi o perioadă în care compania va continua activ procesul de investiţii în proiectul Neptun Deep, care ar trebui să-şi înceapă producţia în 2027. Până în prezent, au fost atribuite peste 80% din acordurile de execuţie, printre companiile care au fost implicate în instalarea platformelor numărându-se Transocean Barents, Halliburton Romanis şi Sapiem, valoarea contractelor ridicându-se la circa două miliarde de euro.

În ceea ce ţine de partea operaţională, se estimează că preţul ţiţeiului Brent va avea o medie de 80 dolari/baril în 2024, cu 3,2% mai mică faţă de 2023 şi cu 21% mai mică comparativ cu 2022. Marja de rafinare, care arată nivelul de profit pe care îl obţine compania din rafinarea unui baril de petrol, este estimată în 2024 la 10 dolari/baril, faţă de 14 dolari/baril în 2023, în timp ce cererea de produse petroliere, de gaze şi de electricitate la nivel naţional este aşteptată să crească.

Compania nu scapă nici în acest an de suprataxare, fiind nevoită să plătească câte 350 de lei pentru fiecare tonă de ţiţei procesat în 2023, scadenţa de plată fiind în vara anului 2024, iar suma se ridică la 1,24 miliarde de lei. De asemenea, de la începutul anului 2024 s-a introdus o nouă taxă pe cifra de afaceri, aceasta fiind de 0,5% şi va avea un impact anual la sub 250 de milioane de lei.

Compania vină însă şi cu veşti bune pentru acţionari, care vor fi recompensaţi şi în acest an cu un dividend de bază cu 10% mai mare faţă de cel de anul trecut, fiind respectată politica de dividende a OMV Petrom, care şi-a propus creşterea dividendului de bază în fiecare an cu o rată situată în intervalul de 5% şi 10%. Astfel, dividendul brut pe acţiune care urmează să fie aprobat în AGA anuală şi plătit acţionarilor în acest an se ridică la 0,0413 lei/acţiune.

TradeVille: OMV Petrom - rezultatele din 2023 par mai mici, dar rămân peste media ultimilor cinci ani

Dividendul brut a fost în concordanţă cu estimările TradeVille pentru dividendele ce vor fi platite în anul 2024, raportul fiind disponibil pe acest link. Totodată, compania ia în calcul şi plata unui dividend special pe parcursul acestui an.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom

Oportunităţi

- Statut: cea mai mare companie de Oil&Gas din România, are o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est.

- Deep: implementarea proiectului Neptun Deep - cel mai mare proiect de gaze naturale din zona Mării Negre, pentru care societatea a luat decizia finală de investiţie în vara anului trecut şi a acordat contracte de începere a forajelor în valoare de circa două miliarde de lei în 2023.

- Diversificare: OMV Petrom a anunţat recent cumpărarea unei companii care deţine cea mai mare reţea de încărcare pentru vehiculele electrice din România şi jumătate dintr-un dezvoltator de regenerabile cu un proiect de 1 GW. Astfel, compania se extinde cu mult peste business-ul tradiţional al combustibililor fosili.

- Dividend: nivel bun al dividendului - societatea îşi respectă politica de dividend, mărind şi în acest an cu 10% dividendul de bază.

- Analiştii au recomandări favorabile - preţul ţintă estimat este acum de 0,626 lei/acţiune, cu 7,9% mai sus faţă de preţul de închidere din 12 ianuarie 2024. Astfel, dintre cele 11 analize efectuate pentru companie, şase recomandă "cumpărare", iar cinci dau recomandare de "păstrează".

Riscuri

- Politica: sistem fiscal şi politic instabil în România, guvernul introducând în 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei. Totodată, aceste politici fiscale continuă şi în 2024.

- Limitări: dificultatea de a se extinde, având în vedere că operează doar la nivel naţional.

Sursele menţionate de TradeVilleîn acest raport sunt: comunicat şi rapoarte companie, reuters.com, marketscreener.com, BVB, Infront, OMV Petrom, Tradeville, CAPEX, Primanwes.

--------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu au decât sa plateasca taxa de pasaj daca vor sa tranziteze linistiti. Yemenitii ar fi poate de acord sa accepte tranzactia.

    1. Deaia a scazut petrolul Brent de la 84 la 77$?

      Aproape 10%... 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb