TradeVille: Randamente bune pentru companiile europene de la BVB, în 2023

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie

TradeVille: Randamente bune pentru companiile europene de la BVB, în 2023

Nu doar piaţa autohtonă a performat bine în 2023, dar şi Europa a venit cu randamente pe măsura aşteptărilor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille Acesta prezintă topul companiilor europene listate la Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), unele dintre care au încheiat anul 2023 cu o creştere de peste 40%.

STOXX Europe 600, cunoscut şi sub denumirea de STOXX 600 sau SXXP, este un indice bursier pentru acţiunile europene, lansat în 1998. Acesta include un număr fix de 600 de companii, reprezentând o gamă largă de capitalizări (mare, medie şi mică) din 17 ţări europene: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia şi Regatul Unit.

Unul dintre avantajele principale ale STOXX 600 este echilibrul său între acoperirea extinsă a pieţei europene şi tranzacţionabilitatea acesteia, oferind totodată o diversificare eficientă prin includerea companiilor cu diferite niveluri de capitalizare.

În 2023, indicele a înregistrat o evoluţie favorabilă, cu o creştere totală de 12,7%. Această performanţă a fost condusă în special de sectorul tehnologic şi de cel industrial, care au avut creşteri de aproximativ 20%. Sectorul energetic a fost cel mai slab performant. Această dinamică poate fi atribuită faptului că, în 2022, multe companii energetice au experimentat creşteri record, stimulate de preţurile foarte mari ale energiei şi profituri semnificative, ceea ce a dus la o normalizare a performanţei în 2023.

Creşteri pe pieţele europene

La sfârşitul anului 2022, pesimismul a dominat pieţele, afectate de războiul european, criza energetică şi inflaţia ridicată, toate anticipând o recesiune în 2023. Se aştepta ca inflaţia mare să forţeze băncile centrale să înăsprească politicile monetare, ceea ce ar fi putut reduce activitatea economică europeană şi ar fi afectat pieţele de capital. Contrar aşteptărilor, pieţele bursiere au înregistrat creşteri până la sfârşitul anului 2023, datorită redeschiderii Chinei, stimulentelor fiscale din SUA şi Europa şi puterii de consum.

Optimismul suplimentar al pieţei a fost legat şi de progresele înregistrate de inteligenţa artificială, bunurile de lux, medicamentele pentru slăbit, aşteptările privind reducerile ratelor dobânzilor din partea Fed şi altele care au adus o performanţă în general pozitivă a pieţelor, conform unui raport JPMorgan.

O schimbare semnificativă a fost observată şi în tendinţele inflaţiei, cu o scădere notabilă faţă de nivelurile ridicate din anul precedent. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 2,4% în noiembrie 2023, faţă de 10,1% în anul anterior, iar în Uniunea Europeană, inflaţia a scăzut la 3,1%, de la 11,1%. Inflaţia de bază, care exclude elemente volatile ca energia şi alimentele, a înregistrat şi ea o scădere, indicând o posibilă stabilizare a economiei.

Analiştii de la BNP Paribas au subliniat că acţiunile non-ciclice, în 2023, au fost mai performante decât restul pieţei, inclusiv obligaţiuni, întrucât creşterile au fost semnificativ influenţate de îngrijorări. O caracteristică importantă a pieţelor în acest an este modul în care acestea au fost deconectate faţă de economie, lucru observat mai ales în Germania, care a cunoscut o scădere de 0,4% a PIB-ului, cu o piaţă de capital în creştere, în acelaşi timp.

15 companii din Europa, listate la BVB

La Bursa de Valori din Bucureşti sunt listate 15 companii europene, care pot fi tranzacţionate în lei. Anul 2023 a fost unul prielnic pentru evoluţia preţului acţiunilor acestora, doar o companie având o variaţie negativă a sfârşitul anului.

Printre companiile care au înregistrat o creştere de peste 40% în cursul anului trecut se numără cele din sectorul de IT şi bunuri de consum, în timp ce companiile din segmentul de autoturisme se regăsesc atât pe primele, cât şi pe ultimele poziţii din clasament.

TradeVille: Randamente bune pentru companiile europene de la BVB, în 2023

Top Performers

Printre companiile cu cele mai mari creşteri se regăsesc: SAP (+44,7%), Adidas (+44,5%) şi Continental (+37,4%).

SAP- unul dintre cei mai mari furnizori independenţi de software din lume şi principalul furnizor de software de planificare a resurselor întreprinderii (ERP), se regăseşte în topul companiilor străine listate la BVB. Printre principalii factori care, cel mai probabil, au contribuit la succesul companiei în anul anterior sunt performanţa puternică a segmentului de cloud, care a generat venituri în creştere, dar şi elementul de inovare adus de societate în 2023, atunci când a lansat soluţia Rise with SAP, cu rolul de a ajuta companiile să devină mai digitalizate şi inteligente.Tot în 2023, compania a lansat Joule - un copilot bazat pe AI care va fi integrat în suita cloud a întreprinderii. Pe plan financiar, SAP a anunţat şi un program de răscumpărări de acţiuni de până la 5 miliarde de euro în 2023.

Adidas - cel mai mare producător de îmbrăcăminte sportivă din Europa şi al doilea după Nike, s-a bucurat de o creştere semnificativă a acţiunii în cursul anului trecut.Compania a reuşit să crească optimismul şi încrederea investitorilor în cursul anului prin îmbunătăţirea, de două ori consecutiv, a estimărilor privind veniturile în 2023, pe fondul unor vânzări mai bune faţă de estimări a stocurilor Yeezy, pe care le vinde după ce a tăiat legăturile cu creatorul colecţiei. De asemenea, piaţa i-a acordat un plus de încredere CEO-ului actual al Adidas, Bjorn Gulj, care a preluat funcţia din ianuarie anul trecut, cu scopul de a relansa compania.

Continental - este unul dintre cei mai importanţi producători de anvelope şi sisteme auto la nivel global. Printre principalii factori care au impulsionat percepţia pieţei asupra companiei în 2023 au fost situaţiile financiare cu mult îmbunătăţite faţă de 2022, societatea trecând de la pierdere netă la aproape un miliard de euro profit net în primele nouă luni ale anului 2023. Această creştere a fost atribuită parţial cererii crescute pentru componentele sale auto, în special în sectorul vehiculelor electrice (EV). În al doilea rând, investiţiile strategice ale Continental în cercetare şi dezvoltare, în special în tehnologiile auto avansate, cum ar fi conducerea autonomă şi componentele EV, au susţinut încrederea investitorilor. Compania rămâne una atractivă şi în prezent, din perspectiva multiplilor, Continental având un P/E de 8,25, care se compară favorabil cu media industriei din care face parte, de 19,84.

Worst Performers

Bayer - este o companie multinaţională germană, una dintre cele mai mari şi mai cunoscute corporaţii. Bayer este renumită pentru inovaţiile sale în domeniul sănătăţii, inclusiv dezvoltarea de medicamente şi tratamente pentru diverse afecţiuni. De asemenea, compania are o prezenţă puternică în sectorul agricol, furnizând produse şi soluţii pentru protecţia culturilor şi îmbunătăţirea randamentelor agricole.

În 2023, performanţa acţiunilor Bayer AG a fost mult sub aşteptări în comparaţie cu cea a industriei farmaceutice în general, acţiunile sale scăzând cu 30%, faţă de o creştere de 7,1% a industriei. Acest lucru a fost cauzat, în principal, de o scădere considerabilă a vânzărilor pe toate cele trei segmente ale companiei: "Crop Sciences", "Pharmaceuticals" şi "Consumer Health". Acest lucru a condus la o revizuire în scădere a previziunilor sale financiare pentru 2023: vânzări de 48,5-49,5 miliarde de euro (de la 51-52 miliarde de euro) şi o previziune pentru EBITDA de 11,3-11,8 miliarde de euro (de la 12,5-13 miliarde de euro). Compania s-a confruntat, de asemenea, cu provocări legate de fluxul de numerar liber şi s-a luptat cu nivelul ridicat al datoriei, care a fost proiectat să fie de aproximativ 36 de miliarde de euro, în loc de reducerea preconizată la 32-33 de miliarde de euro. În încercarea de a inversa aceste tendinţe, Bill Anderson a preluat funcţia de CEO al Bayer la 1 iunie 2023. Anderson, anterior CEO al diviziei farmaceutice a Roche, vine cu o experienţă de peste 25 de ani în industrie. Numirea sa a fost văzută ca o evoluţie potenţial pozitivă, în ciuda provocărilor pe care le-a moştenit, notează TradeVille

Mercedes Benz Group - Pentru prima parte a anului, Mercedes-Benz Group AG a demonstrat o performanţă financiară solidă. Rezultatele companiei pentru primele două trimestre ale anului au depăşit aşteptările pieţei, ceea ce a dus la o revizuire în creştere a previziunilor pentru întregul an. În al treilea trimestru însă, Mercedes-Benz Group a obţinut rezultate în scădere. Compania a indicat drept cauză a acestei performanţe costurile ridicate din lanţul de aprovizionare, inflaţia şi ratele de schimb valutar. În cadrul prezentării rezultatelor, directorul financiar Harald Wilhelm a declarat că se aşteaptă ca aceste efecte să continue şi în trimestrul al patrulea, lucru ce a condus la deprecierea acţiunii. În ciuda mediului de piaţă scăzut şi a unei penurii de sisteme de 48 de volţi provocate de furnizori, care a avut un impact asupra vânzărilor de autoturisme, compania a reuşit să compenseze parţial aceste provocări prin îmbunătăţirea preţurilor şi prin creşterea vânzărilor de camionete premium. Rentabilitatea ajustată a vânzărilor (RoS) la Mercedes-Benz Cars a fost puternică, datorită vânzărilor ridicate de vehicule premium, precum Mercedes-Maybach şi G-Class.

Deutsche Lufthansa - Grupul Lufthansa s-a confruntat cu o cerere puternică de zboruri, în special în prima jumătate a anului, capacitatea de transport aerian de pasageri fiind semnificativ mărită, fiind cu 19% peste nivelul anului precedent şi cu o creştere de 79% faţă de 2019. Această expansiune a contribuit la o creştere cu 26% a veniturilor în ritm anual. EBIT ajustat al companiei pentru prima jumătate a anului a fost pozitiv, arătând o recuperare notabilă faţă de pierderea din anul precedent.

În al treilea trimestru din 2023, veniturile Lufthansa au continuat să crească, iar marja de profit s-a îmbunătăţit, ca urmare a creşterii veniturilor. Cu toate acestea, câştigurile companiei din trimestrul al treilea au fost uşor sub aşteptările analiştilor, atât în ceea ce priveşte veniturile, cât şi profitul pe acţiune. În ciuda acestui fapt, grupul şi-a confirmat perspectivele de profit pentru întregul an 2023, aşteptându-se ca EBIT ajustat să ajungă la cel puţin 2,6 miliarde de euro.

Lufthansa s-a concentrat, de asemenea, pe modernizarea flotei, cu scopul de a îmbunătăţi sustenabilitatea mediului şi experienţa clienţilor. De exemplu, introducerea de noi caracteristici ale cabinei, cum ar fi cabina Allegris în cazul aeronavelor de cursa lungă, precum şi investiţiile în aeronave şi tehnologii mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, cum este AeroSHARK. Totodată, în 2023, s-au luat decizii strategice de afaceri, precum vânzarea segmentelor de afaceri secundare şi investiţia în ITA Airways pentru a-şi consolida accesul pe piaţa din Italia.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Infront, qontigo.com, investopedia.com, morningstar.co.uk, Zacks, investor-relations.lufthansagroup.com, travelradar.aero, group.mercedes-benz.com, SeekingAlpha, simplywall.st, nasdaq.com, finance.yahoo.com, reuters.com, fortune.com.

------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb