TradeVille: Safetech - siguranţă pentru clienţi şi pentru investitori

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2023

TradeVille: Safetech - siguranţă pentru clienţi şi pentru investitori

Safetech Innovations a raportat, pentru primul trimestru al acestui an, o cifră de afaceri în creştere cu 129% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2022. Comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, compania a înregistrat o creştere semnificativă a profitului net (+197%), pe fondul unei ascensiuni a cererii pentru produsele şi serviciile de securitate cibernetică, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Safetech Innovations este o companie de securitate cibernetică şi tehnologie, care oferă produse şi servicii companiilor ce doresc să se apere împotriva ameninţărilor şi atacurilor cibernetice. Compania oferă soluţii de ultimă generaţie pentru protejare, cum ar fi detectarea potenţialelor ameninţări, remedierea vulnerabilităţilor, monitorizarea activităţii şi raportarea incidentelor.

Portofoliul de clienţi al companiei este variat, colaborând cu numeroase instituţii financiar-bancare autohtone, dar şi cu jucători internăţionali şi companii locale de energie, FMCG, transporturi, IT&C şi tehnologie.

La 31 decembrie 2022, capitalul social al Safetech era deţinut în proporţie de 73,5% de fondatorii companiei, Victor Gânsac şi Paul Rusu. Restul până la 100% este deţinut atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.

Compania face parte din indicele BET-Plus, ce reflectă evoluţia companiilor listate la BVB care îndeplinesc criterii minime de lichiditate şi la valoarea acţiunilor aferente free-floatului, cu o pondere de 0,11%.

Analiza ultimelor rezultate financiare

Pentru întreg anul 2022, Safetech a raportat o marjă brută sub nivelul mediu din industria tehnologică, dar la nivel operaţional compania a reuşit să menţină controlul cheltuielilor indirecte, ceea ce a dus la o marjă operaţională peste nivelul companiilor competitoare.

Societatea a înregistrat un nivel solid de acoperire a dobânzilor din profitul operaţional şi o marjă netă de profit la nivel anual peste media din industrie şi a companiilor din România.

TradeVille: Safetech - siguranţă pentru clienţi şi pentru investitori

În data de 10.05.2022, compania a raportat rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2023. La nivel individual, Safetech a înregistrat o cifră de afaceri în creştere semnificativă (+129% vs T1 2022), pe fondul cererii solide pentru serviciile şi soluţiile de securitate cibernetică.

Rezultatul operaţional a marcat o creştere solidă (+177% vs T1 2022), ca urmare a concentrării pe servicii de securitate, care înregistrează o marjă de profit mai mare. Din totalul cifrei de afaceri pentru primele trei luni, 46% a fost reprezentat de segmentul de servicii.

La nivelul cheltuielilor, cele mai importante modificări au fost marcate de cheltuielile cu materiile prime (+257% vs T1 2022), creştere impactată de dimensiunea mai mare a businessului. De asemenea, cheltuielile de persoanal au crescut cu 26% în T1 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul majorării echipei de angajaţi.

Rata de acoperire a datoriilor curente din activele curente a atins nivelul de 2,14, ceea ce oferă companiei un grad de lichiditate pe termen scurt ridicat.

TradeVille: Safetech - siguranţă pentru clienţi şi pentru investitori

Informaţii despre sectorul de activitate

Odată cu debutul războiului din Ucraina, nevoia pentru securitate cibernetică a crescut considerabil, în special în zona corporate. Conform datelor Statista, se estimează că veniturile pe piaţa securităţii cibernetice la nivel global vor atinge 162 miliarde dolari în 2023.

Cel mai mare segment al pieţei este cel al serviciilor de securitate, cu un volum de piaţă estimat pentru 2023 la 85 miliarde dolari, peste jumătate din întregul nivel al industriei.

În ceea ce priveşte evoluţia pe viitor, se preconizează că veniturile vor înregistra o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 9,6% pentru perioada 2023-2028. Cel mai mare impact va fi din partea SUA, care se estimează că vor genera venituri de peste 68 miliarde dolari în 2023.

Securitatea cibernetică tinde să fie un domeniu de maxim interes pentru investitori la nivel mondial, cu un potenţial de dezvoltare major. Se estimează că, până în 2025, pierderile din infracţiuni cibernetice vor atinge valoarea de 10.500 miliarde dolari. Acest context va conduce la accelerarea investiţiilor realizate de companii în aria securităţii cibernetice şi la dezvoltarea pieţei la nivel global .

Safetech, în rândul companiilor de top pentru investiţii

Compania de brokeraj Ipopema din Polonia, care deţine mai multe rapoarte de analiză ale unor emitenţi de la BVB precum Bittnet, Impact sau Petrom a emis o recomandare de "buy" pentru acţiunea SAFE şi un preţ ţintă de 3,4 lei/acţiune, reprezentând o apreciere cu +11% vs preţul actual.

Safetech ar urma să beneficieze de gradul de adoptare a tehnologiei în rândul companiilor, pe măsură ce atacurile cibernetice devin din ce în ce mai frecvente.

Politica de dividend

Conform declaraţiei privind politica de dividend, fiind o companie cu potenţial mare de creştere şi dezvoltare, Safetech urmăreşte obţinerea unui echilibru între remunerarea acţionarilor şi necesarul de capital pentru investiţii.

În ultimii trei ani, compania a alocat o rată pentru distribuirea de dividend din profitul net între 14% şi 65%. Pentru profitul din anul 2022, în urma hotărârii Consiliului de Administraţie din 24.04.2023, s-a aprobat distribuirea sumei de 1,95 milioane lei, din care rezultă un dividend brut de 0,03 lei/acţiune. În baza preţului de închidere din 09.05.2023, randamentul dividendului este de 1%.

Avantaje şi riscuri ale investiţiei în acţiunea SAFE

Avantaje

- Atât contextul geopolitic incert, cât şi creşterea dramatică a numărului de atacuri cibernetice cresc nevoia companiilor de a se proteja împotriva unor ameninţări cibernetice atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt.

- Acţiunile companiei au trecut de pe piaţă AeRO începând cu dată de 6 februarie 2023, pe piaţa principala a BVB. Acest lucru contribuie la creşterea lichidităţii acţiunii, compania ajungând astfel în vizorul investitorilor instituţionali.

- De la începutul anului până în prezent, acţiunile SAFE s-au apreciat cu 9,5%, peste randamentul generat de indicele BETPlus (+4,2%) sau a unor companii competitoare precum Life Is Hard (-0,8%) sau Bittnet (-0,8%).

- Prezenţa în guvernanţa corporativă de personal cu experienţă vastă în domeniul securităţii cibernetice.

Riscuri

- Incertitudinile economice globale ar putea genera un impact negativ asupra companiei, prin majorarea ciclurilor de vânzare şi reduceri ale duratelor şi valorii contractelor încheiate cu clienţii.

- Concurenţă intensă pe piaţa de cybersecurity - o parte dintre concurenţi înregistrând o serie de avantaje competitive precum: costuri mai mici cu forţa de muncă, istoric de funcţionare mai lung sau resurse financiare mai solide.

- Dezechilibrele macroeconomice, caracterizate prin creşterea inflaţiei pot contribui la scăderea cererii în domeniul securităţii cibernetice.

- Instabilitatea internă la nivel legislativ, precum şi dificultăţi în adaptarea noilor tehnologii de către clienţi.

TradeVille: Safetech - siguranţă pentru clienţi şi pentru investitori

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt BVB, raport şi comunicate companie, Statista.

$ Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb