TradeVille: Sustenabilitatea face casă bună cu One United Properties

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2023

Sursa foto: facebook / One United Properties

Sursa foto: facebook / One United Properties

Prin utilizarea soluţiilor energetice inovatoare ale companiei Veolia, cum sunt sistemele de tip geo-exchange, dezvoltatorul One United Properties îşi consolidează angajamentul faţă de sustenabilitate. Acest lucru întăreşte notorietatea brandului pe piaţa locală, unde îşi menţine locul de lider pe segmentul premium, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Despre companie

One United Properties este un dezvoltator imobiliar cu sediul în România. Compania a fost fondată în 2011 de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu şi a devenit rapid unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori din ţară, cunoscut pentru proiectele sale de lux şi designul inovator, din locaţii exclusiviste din capitală şi de pe litoral.

Dezvoltatorul este specializat în proiecte rezidenţiale, de birouri şi comerciale de înaltă clasă, cu accent pe sustenabilitate, tehnologie şi calitate. Portofoliul companiei include unele dintre cele mai emblematice clădiri din Bucureşti.

Strategia One este să investească în oportunităţi de dezvoltare premium cu perspective de profitabilitate susţinută. Obiectivul este de a dezvolta construcţii care să respecte cele mai înalte standarde de sustenabilitate şi să obţină certificări prestigioase în acest domeniu.

One United Properties are o abordare fermă în ceea ce priveşte sustenabilitatea în dezvoltările sale. Compania ia în considerare atât reducerea emisiilor de carbon pentru a minimiza impactul asupra schimbărilor climatice, cât şi eficientizarea activităţilor sale, asigurându-se că operaţiunile şi construcţiile dezvoltate sunt sustenabile pe întreaga durată de viaţă a proiectelor.

Sectorul imobiliar

Sectorul imobiliar din Bucureşti este considerat, în continuare, accesibil cumpărătorilor. Specialiştii estimează un necesar de aproximativ 8-9 salarii medii anuale pentru achiziţia unui apartament nou, cu două camere. Pe plan regional, pentru achiziţia unei locuinţe de 55 mp sunt necesare aproape 18 salarii medii anuale în Praga, în jur de 15 în Budapesta şi în Varşovia, şi aproximativ 12 în Viena.

Totodată, în T1 2023, locuinţele au fost mai accesibile decât în aceeaşi perioadă a anului 2022, dacă ne raportăm la Indicele Puterii de Cumpărare. Conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară The Concept, cele mai accesibile locuinţe din România, dintre oraşele mari, sunt în Bucureşti, urmate îndeaproape de Timişoara şi Iaşi. În schimb, oraşul cel mai scump din punctul de vedere al Indicelui Puterii de Cumpărare (IPC) este Cluj-Napoca.

Valorile indicelui Imobiliare.ro arată că preţul mediu pe metru pătrat din Bucureşti s-a stabilizat la o valoare de 1.500 euro. Analizând un interval mai lung de timp, ajustând cu inflaţia, preţurile locuinţelor au crescut cu 40,5% din 2014, când este considerat începutul actualului ciclu imobiliar.

Fiind unul dintre principalii dezvoltatori de locuinţe premium din România, o ţară care a înregistrat o notabilă evoluţie economică în ultimii ani, compania a profitat de această creştere. Totoadă, în perioada 2015-2022, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor al României aproape s-a dublat de la 8.900 dolari la 15.851 dolari, depăşind semnificativ creşterea PIB-ului pe cap de locuitor în Uniunea Europeană.

Potrivit raportului de piaţă "România Residential Market Genome" realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România, în 2023 ar putea fi livrate peste 19.000 de case şi apartamente în Bucureşti şi împrejurimi, ceea ce reprezintă o scădere cu aproximativ 11% faţă de anul precedent, când au fost finalizate 21.328 de locuinţe. Tot în acelaşi raport, segmentul premium şi de lux va înregistra, în 2023, cele mai bune rezultate de livrări din ultimii ani, cu un nivel estimat la circa 800 de locuinţe, sau aproximativ 4,4% din oferta nouă.

Pe segmentul de birouri, randamentul acestuia din Bucureşti se situează în jurul valorii de aproximativ 7%. Acesta depăşeşte randamentul înregistrat în pieţele externe comparabile. De exemplu, pe piaţa imobiliară premium de birouri din Varşovia, randamentul mediu este de 4,5%, în Budapesta - de 5,3%, iar în Praga - de 4,1%.

Sustenabilitate - construcţii de viitor

Strategia competitivă bazată pe diferenţiere, notorietatea mărcii şi nivelul de recunoaştere al acesteia reprezintă unele dintre cele mai importante puncte forte ale One United Properties. Atenţia deosebită acordată fiecărui detaliu al proiectelor dezvoltate, precum şi utilizarea celor mai noi tehnologii conferă proiectelor sale unicitate şi atractivitate.

Acest lucru este confirmat de continuarea parteneriatului dintre dezvoltator şi compania Veolia România, parte a companiei internaţionale cu acelaşi nume. Veolia este o companie internaţională care oferă soluţii şi servicii în domeniul gestionării apei, deşeurilor şi managementului energiei, având că obiectiv principal promovarea sustenabilităţii şi protejarea mediului înconjurător. Dezvoltatorul a apelat în trecut la soluţiile energetice ale companiei, precum sistemele de tip geo-exchange, pentru proiectele One Lake District şi One Peninsula.

Sistemele geo-exchange utilizează energia geotermală, care este o sursă de energie regenerabilă şi sustenabilă. Acestea transferă căldura între sol şi clădire în mod eficient, ceea ce duce la o utilizare redusă a energiei şi la costuri de operare mai scăzute pe termen lung pentru rezidenţii din aceste proiecte. De obicei, perioada de recuperare a investiţiei pentru un sistem de tip geo-exchange este estimată între 5 şi 10 ani. Aceasta înseamnă că, în decursul acestei perioade, economiile realizate la facturile de energie vor compensa costurile iniţiale ale sistemului. După această perioadă, proprietarii de apartamente vor avea doar costuri de întreţinere şi de operare ale sistemului, precum energia electrică a pompelor, care este semnificativ mai redusă decât a altor sisteme de încălzire şi răcire tradiţionale.

Colaborarea dintre One United Properties şi Veolia face parte dintr-o strategie de sustenabilitate mai amplă, implementată de dezvoltatorul imobiliar începând cu sfârşitul anului 2021, în urma aderării la Pactul Global al ONU, cea mai importantă iniţiativă de sustenabilitate la nivel mondial. Prin intermediul acestei aderări, compania şi-a asumat angajamentul de a raporta anual progresele realizate în domeniul sustenabilităţii.

Parteneriatul reprezintă un pas semnificativ în eforturile One United Properties de a integra practici şi tehnologii sustenabile în proiectele sale, contribuind astfel la crearea unui mediu construit mai ecologic şi eficient energetic. Colaborarea cu Veolia consolidează abordarea dezvoltatorului imobiliar în promovarea sustenabilităţii.

Orientarea către sustenabilitate poate avea un impact pozitiv asupra profitabilităţii unui dezvoltator imobiliar. Deşi iniţial pot apărea costuri suplimentare asociate cu implementarea unor soluţii sustenabile, există mai multe aspecte care pot contribui la creşterea profitabilităţii. Proprietăţile sustenabile şi certificatele verzi, precum LEED (pe care clădirile de birouri One le are) sau BREEAM, pot beneficia de o creştere a valorii pe piaţă. Chiar dacă costurile iniţiale pot fi mai mari, aceste proprietăţi sunt adesea căutate de către investitori şi chiriaşi interesaţi de factorii de sustenabilitate. Astfel, dezvoltatorii pot obţine preţuri mai ridicate la vânzare sau închiriere şi pot maximiza randamentul investiţiei lor.

Rezultate financiare

Numărul de vânzări înregistrat de One United Properties în primul trimestru din 2023 a avut o creştere semnificativă şi a avut un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare ale companiei.

Compania a vândut şi pre-vândut un total de 220 de apartamente şi 488 de locuri de parcare, generând venituri totale de 90,5 milioane de euro. Numărul de apartamente vândute a înregistrat o valoare dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primul trimestru din 2022, compania vindea doar 120 de apartamente şi 139 de locuri de parcare, cu venituri totale de 33 de milioane de euro. Această creştere semnificativă în numărul de vânzări indică succesul strategiilor de vânzare şi atragerea unui număr mai mare de clienţi.

Un factor important care a contribuit la această creştere este obţinerea aprobărilor pentru mai multe proiecte pe parcursul anului trecut. Aprobările pentru noi proiecte i-au permis companiei să ofere mai multe unităţi în dezvoltare, atrăgând astfel un număr mai mare de cumpărători.

Cu toate acestea, valoarea totală a vânzărilor în primul trimestru din 2023 este sub nivelul înregistrat în trimestrul anterior (T4 2022), când compania a vândut 363 de unităţi. De asemenea, este sub estimările altor analişti, care anticipau vânzarea a 414 unităţi. Aceste comparaţii evidenţiază importanţa menţinerii unui ritm constant de creştere şi a continuării eforturilor de vânzare pentru a atinge obiectivele stabilite.

Rezultatele operaţionale s-au reflectat şi în situaţia financiară. One United Properties a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 440 de milioane RON în primul trimestru din 2023, în creştere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Această creştere a fost susţinută de o majorare cu 67% a veniturilor din vânzările de proprietăţi rezidenţiale şi de veniturile din chirii, care au fost de trei ori mai mari decât în 2022. Cu toate acestea, marja netă a scăzut la 31% în acest trimestru, în comparaţie cu 42% în T1 2022, din cauza unei creşteri mai lente a venitului net.

Rezultatul net a fost de 152 milioane RON, dublu faţă de T1 2022, dar cu o scădere de 9% faţă de anul trecut, dacă se include impactul câştigului din tranzacţia Bucur Obor.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în One United Properties

Oportunităţ

- Aprobări: Societatea are un stoc suficient de apartamente aprobate, spre deosebire de alţi dezvoltatori, care întâmpină greutăţi în relaţionarea cu administraţia actuală.

- Evaluare: Cotaţia ONE este considerată subevaluată de mai mulţi analişti din piaţă, care au oferit preţuri ţintă pentru următoarele 12 luni cu 15-40% mai mari decât în prezent.

- Potenţial: One United Properties beneficiază de un avantaj competitiv faţă de alţi dezvoltatori străini, având în vedere că operează pe o piaţă imobiliară care nu şi-a atins încă potenţialul maxim în comparaţie cu alte capitale europene. În contextul în care veniturile din România se vor aprecia, această situaţie ar putea duce la o creştere semnificativă pentru dezvoltări rezidenţiale de calitate.

Riscuri

- Efectul inflaţiei: Sectorul imobiliar a supra-performat în ultimii ani, dar a început să îşi încetinească creşterile, înregistrând chiar reduceri de tranzacţii în ultima perioadă. Acest lucru este pus pe seama ratelor ridicate la creditele şi reducerea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei ridicate. Deşi accesibilitatea ar trebui să devină mai facilă anul acesta, este puţin probabil să se îmbunătăţească semnificativ în curând, mai ales în contextul unei posibile recesiuni la nivel mondial.

TradeVille: Sustenabilitatea face casă bună cu One United Properties

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: ANCPI, Forbes.ro, SVN.ro, JLL, DandelionEnergy, Economica.net, raport companie, BVB.

-------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bravo Victor Capitanu si Andrei Diaconescu! Sunt cei mai tari oameni de afaceri din sectorul imobiliar din Romania! Sunt cei care in momentul in care au listat ONE UNITED la bursa de valori bucuresti au schimbat paradigma sectorului! Cei mai transparenti, cei mai focusati pe performanta cei mai seriosi din imobiliare pe Romania care impun un standard intr-o piata super controversata cu multe tzepe servite. One United in urmatorii 5-10 ani va ajunge la capitalizare bursiera de 5-10 mld de euro!

    Unde sunt jurnalistii cu coloana vertebrala? Unde sunt analistii care se plimba pe la emisiuni? Unde e tradeviile? Goldring? E normal ce se intampla acum cu suspendarea tranzactionarii FP? Nimeni nu veti indrazni sa ziceti ceva pentru ca de altfel o sa pierdeti salariul special.

    1. Dar, ce legatura are comentariul tau cu articolul despre ONE UNITED?

      da, e normal, probabil are legatura cu un anunt legat de listarea Hidroelectrica, posibil sa se publice prospectul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb