TradeVille: Teraplast ţinteşte creşteri organice semnificative în 2024

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie

TradeVille: Teraplast ţinteşte creşteri organice semnificative în 2024

English Version

Teraplast SA a raportat rezultate în scădere pentru 2023, reuşind totuşi să menţină dezvoltarea companiei, dar şi volumele de vânzări. Managementul companiei se arată optimist pentru anul curent, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Teraplast, cel mai mare procesator de polimeri din centrul şi sud-estul Europei, este o companie de producţie care include societatea Teraplast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC) şi filialele: Teraglass Bistriţa - producător de ferestre şi uşi din PVC; Teraplast Recycling - reciclator de PVC; TeraBio Pack - producător de ambalaje biodegradabile şi din polietilenă, înfiinţată în august 2020; Somplast - societatea care deţine hale de producţie pe care le închiriază către TeraBioPack şi Teraplast Recycling. TeraBio şi TeraPack sunt cele mai noi linii de afaceri ale grupului, finalizând primul an de funcţionare, fiind încă în stadiul de scalare a producţiei.

Printre top trei acţionari ai companiei, după numărul de deţineri, se numără omul de afaceri Dorel Goia, care are cea mai mare participaţie, de aproximativ 47%, urmat de Fondul de Pensii administrat de NN, cu 12%. Următoarea deţinere semnificativă este a Fondului de Pensii de la Allianz Ţiriac, cu aproximativ 6%, iar restul de 35% este împărţit între mai multe persoane juridice şi fizice şi foşti directori generali din istoria companiei. În ultimul an s-a înregistrat o singură tranzacţie a insiderilor, aceştia cumpărând circa 1,33 milioane de acţiuni în valoare totală de puţin peste 245.700 de lei.

Cifra de afaceri a scăzut cu 5,5%

Condiţiile macro din 2023, care au fost negativ impactate de continuarea războiului din Ucraina, dar şi de o scădere a cererii pe pieţele lucrărilor de infrastructură, şi-au pus amprenta pe rezultatele prelucratorului de granule de plastic. Astfel, pentru anul 2023, Teraplast a anunţat o scădere a cifrei de afaceri cu 5,5%, influenţată de declinul semnificativ al diviziei de granule, chiar dacă volumul produselor vândute în 2023 a rămas relativ neschimbat faţă de anul anterior, înregistrând o creştere de 2,1%. În ultimul trimestru al anului 2023, volumele vândute au cunoscut o creştere de 27% faţă de acelaşi interval din 2022, ceea ce indică o revenire a tendinţei de creştere, superioare celei din 2022. Exporturile companiei au reprezentat 16% din cifra de afaceri, produsele ajungând în 22 de ţări din UE.

Indicatorul EBITDA a însumat 51,3 milioane de lei (-2,6% faţă de 2022), compania reuşind să îmbunătăţească marja acesteia, care a ajuns în 2023 la un nivel de 7,6% (+0,2 puncte procentuale comparativ cu 2022). Rezultatul din exploatare a însumat 18,4 milioane de lei - în scădere cu 30,5% faţă de 2022, în contextul în care veniturile totale operaţionale au avut o dinamică mai accentuată de scădere faţă de cheltuielile operaţionale, care au avut o evoluţie de -6,2% faţă de 2022. Printre elementele care au afectat negativ veniturile operaţionale a fost segmentul nemonetar, mai exact variaţia stocurilor (2,2 milioane de lei; -89,3% faţă de 2022), în timp ce pe partea de cheltuieli s-au înregistrat creşteri semnificative la costurile cu salariaţii (+13,8%) şi cu utilităţile (+54,3%). Luând în calcul şi pierderea financiară netă de 13,2 milioane de lei, care s-a adâncit cu 33,3% faţă de 2022, rezultatul net al anului trecut a ajuns la 1,2 milioane de lei, în scădere cu 92,6% faţă de 2022.

Marja de profit net şi cea operaţională au scăzut semnificativ, ajungând la un nivel de 0,2%, respectiv 2,7%.

TradeVille: Teraplast ţinteşte creşteri organice semnificative în 2024

În şedinţa de tranzacţionare ce a urmat raportului (12 februarie), acţiunile companiei se tranzacţionau cu peste 4% în scădere faţă de săptămâna trecută. De la începutul anului şi până acum, acţiunile TRP au avut o evoluţie în creştere, înregistrând un avans de 14,6% - peste piaţa din România, reprezentată de indicele BET, care a crescut cu 2,4%.

Chiar dacă anul 2023 a fost unul complicat pentru companie, managementul se arată mulţumit de rezultate şi optimist pe viitor, bugetând o revenire la normal a activităţii. În timp ce anul trecut s-a focusat pe menţinerea volumelor de vânzare, a cotelor de piaţă şi a marjelor, în anul curent managementul are în plan creşteri organice semnificative, ca urmare a operaţiunii de M&A şi a investiţiilor din ultimii doi ani.

Astfel, pentru 2024, societatea se aşteaptă la realizarea unei cifre de afaceri de 638,5 milioane de lei (-5% faţă de 2023), în timp ce EBITDA este aşteptată la un nivel de 71,7 milioane de lei (+40%), iar profitul net consolidat se va reîntoarce la ordinul zecilor de milioane şi este estimat la o valoare de 10,7 milioane de lei (+836%). Marja EBITDA şi a profitului net vor cunoaşte îmbunătăţiri semnificative, fiind aşteptate să atingă un nivel de 11,2% şi 1,7%, notează TradeVille

Chiar dacă ultimul dividend plătit de societate a fost în 2022, iar pentru 2023 managementul nu a menţionat informaţii privind dividendele, compania a anunţat răscumpărarea de pe piaţă a unui număr de 2,7 miliarde de acţiuni, în limita unui buget de 2,7 miliarde de lei, ceea ce poate duce la creşterea preţului acţiunii pe termen scurt. Acţiunile răscumpărate vor fi folosite în vederea recompensării angajaţilor companiei, fapt care încurajează fidelizarea angajaţilor pe termen lung.

Teraplast caută oportunităţi şi în afara ţării, anunţând recent cumpărarea unui grup din Austria: Wolfgang Freiler, care are, la rândul său, două subsidiare - Polytech (produce ţevi pentru protecţia cablurilor electrice şi a fibrei optice) şi Pro-Moulding (specializată în injecţia de mase plastice), care desfăşoară activităţi de producţie pe teritoriul Ungariei.

În 2022, Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro şi o EBITDA de aproape 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă o marjă EBITDA de 12%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Teraplast

Oportunităţi

- Nivel de infrastructură redus în România: în România există încă oportunităţi semnificative pe piaţă datorate lipsei de conectivitate a populaţiei la reţeaua naţională de apă şi canalizare. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, aproape 30% din populaţia ţării nu este încă racordată la aceste servicii, iar această situaţie reprezintă o problemă cu care Uniunea Europeană insistă constant.

- Oportunităţi în exterior: Teraplast a început să se extindă şi peste hotarele României, cumpărând deja companii din Republica Moldova, Austria şi Ungaria.

Riscuri

- Costuri cu materialele: războiul a dus la o volatilitate foarte mare pe piaţa materialelor de construcţii, problemă cu care s-a confruntat şi compania Teraplast.

- Lipsa de materii prime locale: industria petrochimică nu este una dezvoltată în România, ceea ce creează necesitatea de a importa majoritatea materiilor prime de care are nevoie compania. De asemena, se importă până şi materialul reciclat, întrucât la nivel naţional procesul de sortare nu este dezvoltat.

- Administraţia publică: compania este puternic impactată de deciziile luate în cadrul proiectelor de infrastructură, lucru care poate afecta rezultatele financiare ale companiei dacă instituţiile publice din România nu pot organiza aceste proiecte.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: BVB, raport companie.

---------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Profitul net de 1 milion de lei pe 2023 este penibil, compania este supraevaluata !!

    1. dar au avut bugetat profit net de 10,6 milioane lei.

      Exact, daca bugetezi 10 milioane profit net si scoti doar un milion, cum te numesti ? Penibil te numesti, ca unii de pe AERO ....

    prea multa pompa pe TRP!

    Vedeți va de treaba.. oamenii ăștia investesc tot leuțul din profit.. de aia nu ii.. dar va fi cu certitudine majorare de capital social și sigur vor fi acțiuni gratuite... cel puțin 100 de milioane... adică 1 acțiune la 10.. vedeți va de drum cârcotașii... si necunoscători.. sau mai studiați...

    1. ne-ai dat Classa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb