TradeVille: Transilvania Broker - rezultate în scădere, dar în linie cu nivelurile bugetate

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai 2023

TradeVille: Transilvania Broker - rezultate în scădere, dar în linie cu nivelurile bugetate

Transilvania Broker a raportat rezultate în scădere, pentru trimestrul întâi al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2022, dar reprezentanţii companiei consideră excelente rezultatele. Volumul primelor intermediate a crescut cu 7,3%, în intervalul analizat. Profitul net raportat la 31 martie 2023 reprezintă 36% din profitul bugetat pentru întreg anul, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Transilvania Broker de Asigurare ("Transilvania Broker") este primul broker de asigurări listat la BVB. Compania realizează venituri din intermedierea poliţelor de asigurare oferite de către asigurători. Afacerile Transilvania Broker se desfăşoară doar în România. În anul 2022, compania ocupă a cincea poziţie pe piaţa brokerilor de asigurări din România, cu o cotă de piaţă de 6,37%, după volumul primelor de asigurări de viaţă şi generale distribuite. Pe primele trei locuri s-au regăsit Safety Broker (8,39%), Destine Broker de Asigurare-Reasigurare (7,17%), Inter Broker de Asigurare (6,42%). Cei mai mari zece brokeri de asigurare controlau 50,89% din cota de piaţă, în anul 2022.

Compania este controlată de concertul de acţionari format din Gabriel Login şi Dan Niculae (68,5565% din capitalul social la 31 decembrie 2022), care deţin părţi sociale şi în alte afaceri din România, atât din domeniul financiar, cât şi din domeniul sportului sau turismului.

Ultimele rezultate financiare raportate

Transilvania Broker de Asigurare a raportat rezultate financiare în scădere pentru trimestrul întâi al acestui an faţă de acelaşi trimestru de anul trecut. În perioada similară a lui 2022, dar şi în trimestruls ecund al anului trecut, a existat un context extraordinar de piaţă, care a dus la creşterea generală a activităţii de intermediere de prime de asigurare, după redistribuirea poliţelor asiguratorului City Insurance, intrat în faliment.

În opinia managementului companiei, rezultatele pentru T1 2023 sunt excelente şi în linie cu nivelurile bugetate pentru acest an. Astfel, profitul net raportat la 31 martie 2023 reprezintă 36% din profitul bugetat pe întregul an, iar veniturile realizate se ridică la 22,3% din veniturile bugetate.

TradeVille: Transilvania Broker - rezultate în scădere, dar în linie cu nivelurile bugetate

Volumul primelor de asigurare distribuite de broker a crescut cu 7,3%, însumând 233 milioane de lei, pe fondul creşterii volumelor de prime distribuite din clasele facultative (+19,1% vs. T1 2022) şi creşterea cu 4,4% a volumului de prime distribuite din clasa RCA.

Descreşterea mai lentă a cheltuielilor operaţionale faţă de veniturile operaţionale are la baza decizia managementului de a menţine cheltuielile de promovare şi a celor aferente proceselor de digitalizare a afacerii.

Societatea dispune, în continuare, de suficiente lichidităţi pentru a-şi acoperi datoriile curente, raportul dintre aceste elemente fiind de 1,15, la 31 martie 2023, peste nivelul de referinţă de minimum 0.5.

Piaţa brokerilor de asigurare din România

Activitatea de distribuţie de asigurări din România este o piaţă în plină expansiune. Doar în anul 2022, aceasta a crescut cu 26% faţă de anul precedent. Activitatea acesteia este dependentă de piaţa asigurărilor şi reasigurărilor din România, dar şi de activitatea altor societăţi de asigurare din Spaţiul Economic European. În România, în anul 2022, activau 26 de asigurători, iar în 2023 numărul a coborât la 25, după retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins de către ASF, în luna martie 2023.

TradeVille: Transilvania Broker - rezultate în scădere, dar în linie cu nivelurile bugetate

Evoluţia anuală a pieţei de distribuţie de asigurări din România a fost după cum urmează:

Structural, cele mai importante tipuri de poliţe distribuite sunt cele aferente asigurărilor generale (87,12%). În clasa asigurărilor generale, cea mai importantă clasă de asigurări este clasa A10 - aferentă RCA (61,5% din totalul primelor distribuite aferente asigurărilor generale).

Potenţialul de creştere a pieţei de asigurări şi, în aval, a activităţii de distribuţie de poliţe rămâne foarte ridicat, dar declanşarea creşterii exponenţiale depinde, destul de probabil, de nivelul educaţiei financiare din România. La 31 decembrie 2021, gradul de acoperire a poliţelor RCA la parcul auto din România era de 70%, iar un studiu al UNSAR din anul 2022 arată că doar 25% dintre români sunt interesaţi de asigurări de viaţă.

Perspective

Transilvania Broker mizează pe segmentul RCA pentru asigurarea celei mai mari părţi din venituri, însă vectorul de creştere pe care-l identifica compania este categoria asigurărilor facultative, precum asigurările de viaţă. De altfel, începând cu cel de-al doilea trimestru din 2023 şi pe o perioadă de şase luni, comisionul de intermediere a poliţelor RCA este plafonat la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie, potrivit unei Hotărârii nr. 298/05.04.2023 adoptate la începutul lunii aprilie de către Guvernul României.

În raportul preliminar 2022, Transilvania Broker preciza că are în vedere, până la finalul acestui an, introducerea unei noi clase de asigurări în platforma online de emitere de poliţe (asigurarea pentru locuinţe), precum şi servicii conexe asigurărilor (asistenţă rutieră şi asistenţă tehnică la domiciliu). Peste 80% dintre locuinţele din România nu aveau încheiate asigurări obligatorii împotriva dezastrelor, problema fiind persistenţa de mai mulţi ani, deşi primele poliţelor obligatorii sunt foarte ieftine. Totuşi, odată cu intensificarea activităţii seismice în România, interesul pentru asigurările pentru locuinţă ar putea fi stimulat.

Politica de dividende

Compania alocă, în medie, peste 80% din profit sub formă de dividende. Încă de la listare, în anul 2017, compania a plătit dividende anual acţionarilor.

La AGA Ordinară din data de 26 aprilie, acţionariatul a hotărât repartizarea unui dividend brut per acţiune de 2 lei, cel mai mare dividend plătit de la listarea companiei, în anul 2017. Randamentul dividendului, raportat la ultimul preţul de închidere, este de 9,66%.

Rata de alocare este de 73,7%. Data de înregistrare este 26 mai 2023 (data ex-dividend: 25 mai 2023), iar dividendul va fi plătit în dată de 15 iunie 2023.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în acţiunea TBK

Oportunităţi

- Managementul prioritizează profitabilitatea în detrimentul acaparării de cota de piaţă. Altfel spus, compania doreşte intermedierea unui volum de prime care să nu pună presiune pe marjele de profit;

- Este o companie plătitoare de dividende. De altfel, majoritatea profitului net este repartizat sub formă de dividende;

- Activează pe o piaţă care creşte remarcabil. Există un potenţial mare şi neexploatat de creştere în continuare, mai ales dinspre segmentul asigurărilor facultative.

Riscuri

- Consolidarea pieţei de asigurări comportă riscuri operaţionale, compania putând ajunge în situaţia de a căuta noi parteneri pentru care să intermedieze poliţe de asigurare;

- Riscuri legislative, precum limitarea posibilităţii de a genera venituri mai mari din intermediere, prin introducerea unor plafoane legale privind nivelul comisioanelor de distribuţie;

- Nivelul general redus al educaţiei financiare în România amână pe termen nedeterminat posibilitatea unei creşteri foarte rapide a pieţei de asigurări.

TradeVille: Transilvania Broker - rezultate în scădere, dar în linie cu nivelurile bugetate

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt bvb.ro, transilvaniabroker.ro, asfromania.ro, risco.ro, cdep.ro, unsar.ro, raport trimestrial companie, untrr.ro, romania.europalibera.org, note teleconferinţă, teleconferinţa cu analiştii şi investitorii a TBK.

....................

Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual Lista potenţialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb