TradeVille: Wall Street pedepseşte Microsoft

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie

TradeVille: Wall Street pedepseşte Microsoft

Preţul acţiunilor Microsoft Corp. din SUA a marcat o scădere de 2% în sesiunea after hours din 30 ianuarie, după ce compania, evaluată ca "priced for perfection", a publicat rezultate peste aşteptări, dar a oferit o perspectivă sub consensul analiştilor pentru veniturile din trimestrul următor. Acţiunile Microsoft, aflate la maxime istorice, au înregistrat o creştere de peste 67% în ultimele 12 luni, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Microsoft, unul dintre cei 7 Magnifici ai anului 2023, a început anul 2024 cu devansarea gigantului Apple, devenind astfel cea mai valoroasă companie din lume, după capitalizarea bursieră. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft din februarie 2014, este a treia persoană care deţine această funcţie în cei aproape 40 de ani de istorie ai companiei, după cofondatorul Bill Gates şi Steve Ballmer. Nadella a ghidat compania (şi preţul acţiunilor) către noi culmi, contribuind la consolidarea serviciilor de cloud ale Microsoft care, potrivit analiştilor, au înregistrat o creştere a cotei de piaţă de la 18% în 2016 la 37% în 2023.

Unul dintre marile puncte forte ale Microsoft este managementul experimentat, dincolo de CEO-ul său. Directorul financiar Amy Hood este în companie de 21 de ani, iar cofondatorul Bill Gates încă este consilier tehnic. Brad Smith, al doilea executiv al companiei, are o vechime de 30 de ani la Microsoft, fiind avocatul principal al companiei. El a ajutat la apărarea Microsoft împotriva cazului deschis în instanţă de către guvernul federal la sfârşitul anilor "90 şi începutul anilor 2000.

Microsoft este deţinută majoritar de către investitori instituţionali, care controlează peste 73% din totalul acţiunilor. Dintre aceştia, Vanguard Group şi Blackrock deţin procentele cele mai importante, de 8,73%, respectiv de 7,18%. Dintre insideri, Bill Gates deţine în prezent 1,38% din totalul acţiunilor companiei.

Piaţa globală de inteligenţă artificială - la aproape 200 de miliarde de dolari în 2023

Inteligenţa artificială a captat atenţia Wall Street în ultimul an. Datele Grand View Research arată că piaţa AI a atins aproape 200 de miliarde de dolari anul trecut şi se preconizează că va continua să crească cu o rată anuală compusă de 37% până în 2030. Această prognoză ar duce la o valoare de peste un trilion de dolari până la sfârşitul deceniului.

Dintre opţiunile cele mai atractive pe termen lung pentru investitorii în sectorul tech se numără Microsoft şi Intel, dintre care primul se distinge în domeniul software-ului AI, iar celălalt face progrese promiţătoare în sectorul cipurilor. Microsoft a devenit anul trecut una dintre cele mai mari ameninţări în domeniul AI, după preluarea participaţiei de 49% în OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT. Compania se află în stadiile incipiente ale încorporării tehnologiei OpenAI în toate produsele sale: în motorul de căutare Bing, în platforma de cloud Azure şi în pachetele Office. Analiştii de la Jefferies afirmă că veniturile din AI ale companiei vor înregistra "o creştere lentă şi constantă, iar aceasta va trece de la un procentaj cu cifre mici din venituri la una mult mai semnificativă în 2025".

Compania Intel nu este la fel de avansată în domeniul AI ca Microsoft, dar acest lucru ar putea însemna că are mai mult potenţial de creştere în următorii ani. Compania se pregăteşte să conteste dominaţia Nvidia, prin noua sa serie de cipuri Gaudi3, ceea ce ar putea duce la creşteri semnificative ale veniturilor în 2024.

Rezultate peste aşteptări pentru Microsoft

Pentru cel de-al doilea trimestru fiscal, încheiat în 31 decembrie 2023, Microsoft a raportat venituri de 62,02 miliarde de dolari, în creştere cu 17,6% comparativ cu anul anterior, şi cu aproximativ un miliard de dolari peste estimările analiştilor. Profitul net, la finalul perioadei, a fost de 21,87 miliarde de dolari, echivalentul a 2,93 dolari/acţiune, reuşind să se situeze peste consensul analiştilor, de 2,78 dolari/acţiune. Performanţa companiei a fost susţinută de venituri peste aşteptările pieţei în toate cele trei segmente de afaceri ale sale.

Segmentul Intelligent Cloud a generat venituri de 25,88 miliarde de dolari, în creştere cu 20% faţă de anul precedent, depăşind consensul analiştilor, de 25,29 miliarde de dolari. Divizia include infrastructura cloud Azure, SQL Server, Windows Server, Nuance, GitHub şi servicii enterprise. Veniturile din Azure şi alte servicii de cloud, mult urmărite de investitori şi analişti, au crescut cu 30% faţă de anul trecut, depăşind cu aproximativ 2% aşteptările consensului.

Microsoft a declarat că serviciile legate de inteligenţa artificială au generat o creştere de 6% pentru Azure în trimestrul al doilea, o dovadă clară că eforturile companiei dau roade. "Am trecut de la discuţii despre AI la aplicarea AI la scară largă", a declarat CEO-ul Microsoft, adăugând: "Prin infuzia AI în fiecare strat al infrastructurii noastre tehnologice, câştigăm noi clienţi şi contribuim la obţinerea de noi avantaje şi la creşterea productivităţii în fiecare sector". Totodată, Nadella a menţionat că Microsoft are în prezent 53.000 de clienţi Azure AI, o treime dintre aceştia alăturându-se în ultimul an.

Veniturile din segmentul Productivity and Business Processes, care include software-ul de productivitate Office, LinkedIn şi Dynamics, au totalizat 19,25 miliarde de dolari, generând o creştere de 13%, peste consensul de 18,99 miliarde de dolari.

Segmentul More Personal Computing a contribuit cu 16,89 miliarde de dolari la totalul veniturilor, cu o creştere de aproximativ 19%, uşor peste estimările analiştilor, de 16,79 miliarde de dolari. Acest segment cuprinde Windows, Surface, Bing şi Xbox.

În ceea ce priveşte integrarea software-ului Copilot în suita Microsoft 365, Micrososft nu a dezvoluit numărul de clienţi care au început să plătească pentru acest serviciu. "Deşi este încă devreme pentru Microsoft 365 Copilot, suntem încântaţi de adoptarea până în prezent şi continuăm să ne aşteptăm la creşterea veniturilor în timp", a declarat Amy Hood, CFO-ul companiei.

Microsoft a anunţat că se aşteaptă la venituri cuprinse între 60 şi 61 de miliarde de dolari pentru cel de-al treilea trimestru fiscal. Mijlocul acestui interval, de 60,6 miliarde de dolari, se situează sub prognoza analiştilor, de 60,93 miliarde de dolari, fapt care a atras nemulţumirea investitorilor. Cu toate acestea, compania se aşteaptă să înregistreze cheltuieli operaţionale mai mici decât anticipările analiştilor.

Preţul acţiunii Microsoft, în urcare de la începutul anului

Preţul acţiunilor Microsoft a scăzut cu până la 2% în sesiunea after-hours de marţi, după ce compania a publicat rezultate financiare peste estimările Wall Street, însă, se pare, nu suficient de bune pentru investitori, oferind, totodată, o perspectivă sub estimările analiştilor pentru veniturile din trimestrul următor. Cu toate acestea, acţiunile producătorului de software au recuperat din pierderea iniţială, încheind şedinţa cu o uşoară scădere, de -0,28%, notează TradeVille

Microsoft a început anul 2024 în forţă, înregistrând o creştere de peste 9% a preţului acţiunii, cu o capitalizare bursieră care a fluctuat în jurul valorii de 3 trilioane de dolari, devenind a doua companie, după Apple, care a reuşit să depăşească această bornă. Astfel, ca rezultat al entuziasmului tot mai ridicat privind integrarea AI în produsele companiei, acţiunile gigantului de software au ajuns la maxime istorice. Performanţa s-a situat peste valoarea medie a randamentelor din acest an ale celor 7 Magnifici, de +6%, cu Nvidia conducând în continuare grupul (+27,48%), în timp ce Tesla pare să se îndepărteze tot mai mult, înregistrând o scădere de peste 23%.

În ultimii trei ani, acţiunile Microsoft au înregistrat creşteri de peste 80% faţă de nivelul din ianuarie 2021, de 220 de dolari. În prezent, acţiunile companiei se tranzacţionează la peste 400 de dolari. În aceeaşi perioadă, indicele S&P 500 a avut o creştere de aproximativ 25%. Cu toate acestea, performanţa acţiunilor Microsoft nu a fost deloc constantă: +52% în 2021, -28% în 2022 şi +57% în 2023. În ciuda dimensiunii companiei, coeficientul beta continuă să fie ridicat. Acest lucru poate influenţa percepţia fondurilor de investiţii.

Raportat însă la preţul IPO, dacă cineva ar fi investit 5.000 de dolari în acţiunile Microsoft în 13 martie 1986, astăzi investiţia ar fi valorat peste 22 de miliarde de dolari. În cei 38 de ani la bursă, preţul acţiunilor companiei a crescut de peste 3.600 ori.

TradeVille: Wall Street pedepseşte Microsoft

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Microsoft

Oportunităţi

- Microsoft Copilot: analiştii se aşteaptă ca software-ul Copilot al Microsoft pentru suita sa de instrumente Microsoft 365 să aibă un rol critic asupra performanţei companiei din acest an. Cu un preţ de 30 de dolari pe lună per utilizator, tool-ul era folosit de un procent de 38% dintre directorii executivi ai companiilor de tech care au participat în ultimul trimestru din 2023 la un sondaj realizat de Morgan Stanley. Cu două trimestre mai devreme, cota se ridica la numai 22%.

- Disponibilizările continuă: săptămâna trecută, Microsoft a anunţat că va disponibiliza 1.900 de angajaţi din segmentul de gaming, reprezentând aproximativ 9% din totalul personalului din această divizie. "Pe măsură ce avansăm în 2024, conducerea Microsoft Gaming şi Activision Blizzard este angajată să se alinieze la o strategie şi un plan de execuţie cu o structură de costuri sustenabilă care să susţină întregul nostru business în creştere", a scris Phil Spencer, directorul diviziei de gaming, într-un email către angajaţi. În 2023, compania a disponibilizat peste 10.000 de angajaţi în încercarea de a reduce costurile.

- BUY: Microsoft este una dintre companiile cu cele mai multe ratinguri de BUY ("cumpără") din partea analiştilor de pe Wall Street. În prezent, compania se bucură de votul de încredere a 48 de analişti, în timp ce doar patru dintre cei 52 i-au atribuit un rating de HOLD ("păstrează"). Preţul ţintă mediu se ridică la 432,63 dolari, cu un upside potenţial de aproape 6%. Raportat la preţul maxim, de 600 de dolari, creşterea s-ar putea ridica la aproape 47% în următoarele 12 luni.

Riscuri

- Evaluare: Microsoft este în prezent o companie scumpă, faţă de alte companii de tehnologie. Potrivit Seeking Alpha, compania are un P/E de 39,21, depăşind de peste 1,7 ori mediana sectorului. În acelaşi timp, potrivit site-ului de specialitate Alpha Spread, preţul de piaţă actual al companiei este supraevaluat cu 33% comparativ cu valoarea intrinsecă estimată în scenariul de bază, de 272,65 dolari.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, Britannica, Barron's, Yahoo Finance, The Motley Fool, CNBC, TradingView, Forbes, Seeking Alpha, WSJ.

-----------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb