Transelectrica, afectată indirect de insolvenţa Hidroelectrica
ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2012
• Diversele comportamente emoţionale ale bancherilor nu au afectat, deocamdată, împrumuturile companiei
Cererea şi declararea ulterioară a stării de insolvenţă a Hidroelectrica afectează indirect relaţiile bancare ale Transelectrica (nivel împrumut, procent dobândă, condiţii garantare) şi, implicit, nivelul de tranzacţionare al acţiunilor companiei transportatoare de electricitate pe bursă, arată un comunicat remis redacţiei.
Reprezentanţii Transelectrica au precizat pentru ziarul BURSA: "Subliniem că insolvenţa Hidroelectrica nu a afectat direct activitatea Transelectrica SA. Au existat diverse comportamente emoţionale ale băncilor, fără ca în contractele de împrumut să existe majorări de costuri şi/sau majorări ale garanţiilor. Nu există refuzuri ale vreunei bănci în ceea ce priveşte acordarea de împrumuturi către Transelectrica SA. Compania are finalizate două proceduri de contractare de împrumuturi. În ambele situaţii, procedurile fiind încheiate, contractele sunt în stadiul de semnare de către părţi. Băncile creditoare sunt partenere şi ale Hidroelectrica SA, au structuri proprii specializate în energie şi pot avea un comportament prudent faţă de societăţi din domeniu".
Cele două proceduri la care au făcut referire reprezentanţii Transelectrica reprezintă o linie de credit acordată de Citi Bank, în valoare de 125 milioane lei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă (plata bonusului), precum şi un împrumut de 42 milioane de euro (în curs de publicare numele băncii câştigătoare a licitaţiei) pentru investiţii.
"Nu se poate concluziona că insolvabilitatea Hidroelectrica afectează semnificativ comportamentul comercial al Transelectrica SA, aceasta din urmă având o situaţie financiară foarte bună, cu venituri realizate peste nivelul bugetat al perioadei", mai arată comunicatul citat.
Întrebaţi dacă există vreo bancă ce a refuzat să acorde companiei un împrumut, oficialii Transelectrica ne-au răspuns că societatea are capacitatea tehnică şi financiară de a face faţă unor astfel de situaţii.
Săptămâna trecută, Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica a spus că societatea producătoare are de recuperat circa 40 milioane lei de la Transelectrica. Ieri, compania transportatoare de electricitate a anunţat că, la data de 2 iulie, Transelectrica avea sume datorate pe piaţa de echilibrare de 6.500.000 lei şi sume datorate pe piata de energie de 5.765.661,66 lei. "Cu excepţia sumei datorate pe piaţa de echilibrare pe care Transelectrica SA o achită pe măsura realizării încasărilor, datoria pe piaţa de energie este în termenul scadent prevăzut în contractul dintre cele două companii şi va fi achitată în termenele contractuale".