"Transelectrica", chemată în instanţă pentru anularea conducerii dualiste

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2012

"Transelectrica", chemată în instanţă pentru anularea conducerii dualiste

UPDATE ora 15:27 > Instanţa a amânat astăzi, pentru 16 octombrie, luarea unei decizii în privinţa admiterii acţiunii lui Tudor Dimofte.

---

"Transelectrica" (simbol TEL) este chemată, astăzi, în instanţă de către acţionarul Tudor Dimofte, care cere suspendarea executării hotărâ-rilor Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 18 iulie, în care s-a decis trecerea la conducerea dualistă, potrivit unui raport curent remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Dosarul are ca obiect o ordonanţă preşedinţială de suspendare a executării Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr. 5/18.07.2012, hotărâre atacată cu acţiune în anulare de către acelaşi acţionar în dosarul nr. 37598/3/2012, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, cu termen de judecată la data de 08 ianuarie 2013", conform raportului curent.

Surse din companie ne-au declarat că Tudor Dimofte a acţionat în judecată transportatorul de energie electrică pentru că a observat o serie de inadvertenţe în convocatorul AGEA cu privire la trecerea la sistemul dualist de conducere. Aceste inadvertenţe ar fi fost introduse în convocator la solicitarea Fondului Proprietatea, mai susţin sursele noastre.

Convocatorul nu conţine toate elementele necesare pentru asigurarea conformităţii cu dispoziţiile legale, lucru semnalat şi de către conducerea "Transelectrica", aceasta nedorind, însă, să se opună trecerii la sistemul dualist, ne-au precizat sursele citate.

În raportul transmis BVB, se arată că transportatorul naţional de energie electrică a primit, pe 27 septembrie, citaţia emisă cu o zi în urmă în dosarul nr. 37600/3/2012, prin care este chemată în instanţă, în calitate de pârâtă, în proces cu acţionarul Tudor Dimofte.

În cadrul AGEA din luna iulie, acţionarii au aprobat modificarea modului de administrare a companiei de la "sistem unitar" la "sistem dualist" şi au avizat modificarea, în consecinţă, a actului constitutiv al societăţii. De asemenea, acţionarii au decis, la acea dată, ca viitorul consiliu de supraveghere să aibă şapte membri, care nu pot fi directori în companie şi nici salariaţi, dar pot fi acţionari. Membrii consiliului de supraveghere vor fi aleşi de acţionari.

Pentru valabilitatea deciziilor, este necesară prezenţa a cel puţin cinci membri ai Consiliului de Supraveghere. Hotărârile Consiliului se iau cu majoritatea voturilor membrilor. Consiliul va numi, cu majoritatea voturilor membrilor săi, persoanele care vor face parte din directorat.

Printre atribuţiile Consiliului de Supraveghere se numără aprobarea bugetului Transelectrica, verificarea situaţiilor financiare, aprobarea planului de management, controlarea modului în care directoratul conduce societatea.

Consiliul de Supraveghere va aproba toate contractele Transelectrica peste cinci milioane de euro pentru achiziţii produse, servicii şi lucrări, directoratul având doar competenţă de avizare. În cadrul contractelor de transport, serviciilor de sistem şi pieţei angro, Consiliul de Supraveghere aprobă tot ce trece de suma de zece milioane de euro.

Creditele de peste 50 milioane de euro sunt aprobate tot de Consiliul de Supraveghere, directoratul având competenţe pentru sume mai mici decât acest nivel.

Ministerul Economiei intenţionează să numească un nou director general la Transelectrica, în locul lui Marius Mateescu, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Deocamdată, ministerul nu s-a hotărât asupra unui înlocuitor, prin companie vehiculându-se nume precum Răzvan Voinea (în prezent director adjunct direcţia investiţii) sau Cătălin Ştefan (în prezent director adjunct direcţia comercială), mai spun sursele noastre. De asemenea, se pare că ministerul analizează şi posibilitatea să aducă pe postul de director general pe cineva din afara Transelectrica.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se fura rau la Transelectrica !

    Se fura la achizitii, la mentenanta . la SMART, la echilibrare !

    Nu inteleg ce dracu face FP acolo , doarme sau nu vrea sa supere pe presedinte !  

    1. ok, dar daca ne plangem aici nu ajuta la nmic. cum putem sa ne intalnim sa vedem ce putem face concret? sau fiti mai concret aici referitor la mecanismele de furt si o sa vad ce pot sa fac sa punem capat furtisagurilor

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb