Transelectrica militarizată

Alina Toma Vereha
Piaţa de Capital / 6 martie 2013

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) supune aprobării acţionarilor Transelectrica schimbarea a cinci membri ai Consiliului de Supraveghere. Noii membri propuşi sunt Gabriel Andronache, Radu Ionel Puchiu, Andrei Petrişor Maioreanu, Marin Petre şi Eduard Bachide.

Mandatul actualului Consiliu de Supraveghere expiră pe 15 martie. Pe 14 martie este convocată Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica SA, care vor decide componenţa noului Consiliu de Supraveghere.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Transelectrica, Eduard Bachide ocupă, din decembrie 2012, funcţia de director de cabinet al ministrului Apărării Naţionale. Domnia sa a ocupat, în perioada mai-august 2012, funcţia de director de cabinet al ministrului pentru relaţia cu Parlamentul. În perioada 2009-2012, Eduard Bachide a ocupat poziţia de consilier în cadrul Parlamentului României.

Gabriel Andronache ocupă, din ianuarie 2013, funcţia de consilier personal al ministrului delegat pentru energie. În perioada 2010-2013, domnia sa a fost consilier juridic la SC Upruc POL SA, iar în perioada 1997-2008 a fost cadru militar în Ministerul Apărării Naţionale.

Marin Petre a activat, în perioada 2008 - 2013, ca administrator la Business Intelligent Technology Equipment, iar din 2005 şi până în 2008 domnia sa a activat în cadrul Poştei Române (director dezvoltare, director investiţii). Din februarie 2013, Marin Petre este consilier în cadrul Romarm.

Radu Puchiu este, din octombrie 2012, consilier de stat al primului ministru pe probleme de IT, comunicare şi proiecte on-line. Domnia sa a mai lucrat la cancelaria premierului în perioada 2008 - 2009 şi la Ministerul Afacerilor Externe în perioada 2007 - 2008.

Andrei Petrişor Maioreanu este singura persoană propusă de OPSPI cu experienţă în domeniul energetic. Domnia sa lucrează în Hidroelectrica din iunie 2009, iar în perioada 1993 - 2009 a activat, în diverse funcţii, în cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Pentru AGA din 14 martie, Fondul Poprietatea îşi menţine susţinerea pentru Radu Bugică în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, iar un acţionar minoritar - Prodplast Imobiliare - îl propune, pe Andrei Mihai Pogonaru ca membru în Consiliul de Supraveghere.

OPSPI a anunţat, recent, că a demarat selecţia candidaţilor pentru Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Aceştia îşi pot depune CV-urile până pe 2 aprilie. În selectarea directorilor, OPSPI va fi asistat de firmele de recrutare Quest Advisors şi Transearch Internaţional.

Schimbarea administratorilor Transelectrica survine, astfel, cu maxim două luni înainte de selecţia unor manageri profesionişti. Întrebat de ce este nevoie de un nou Consiliu de Supraveghere pentru transportatorul na'ional de electricitate, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, ne-a declarat, într-un interviu recent: "Pentru că actualul Consiliu de Supraveghere nu a văzut că, anul trecut, peste 200 de angajaţi ai Transelectrica au mers în deplasări în străinătate. Au fost peste 400 de astfel de deplasări. Totuşi, mi se pare un mod de abordare extrem de larg cu banul companiei. Din punctul meu de vedere, nimeni din actualul Consiliu de Supraveghere şi Directorat n-ar trebui să mai rămână. Sunt unele controale pe rol la Transelectrica. Aştept rezultatele".

Recent, la conducerea Transelectrica a venit Ştefan Gheorghe în locul lui Andrei Benghea Mălăieş, iar Directoratul companiei şi-a lărgit componenţa de la trei la cinci membrii. Din directorat fac acum parte Ioan Diaconu, Ciprian Diaconu şi Adrian Rusu, alături de Constantin Văduva şi Ştefan Gheorghe.

Compania care veghează la siguranţa sistemului nostru energetic naţional a trecut, în ultimul an şi jumătate, prin repetate schimbări ale managementului. Anul trecut, Transelectrica a raportat un profit de patru ori mai mic decât în 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb