"Transelectrica" vrea să emită obligaţiuni

A.T
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2013

"Transelectrica" vrea să emită obligaţiuni

O nouă organigramă

Consiliul de Supraveghere şi Directoratul Transelectrica vor analiza, în această săptămână, posibilităţile companiei de a împrumuta circa 100 milioane lei (23 milioane euro) prin emiterea de obligaţiuni, ne-au declarat surse din companie.

Reprezentanţii Transelectrica vor face o comparaţie între costurile de creditare pentru suma respectivă şi cos­turile unei finanţări prin emiterea de obligaţiuni, ne-au precizat sursele noas­tre. Astfel, conducerea societăţii va solicita mai multe oferte de la cele mai puternice bănci pentru ambele posibilităţi de împrumut.

Vestea este una cât se poate de bună pentru Bursa de Valori Bucureşti, a cărei conducere ar trebui să se trezească din amorţeală şi să facă tot posibilul să convingă emitentul să facă emisiunea de obligaţiuni prin bursă.

Una dintre puţinele realizări ale BVB de anul trecut a fost oferta de obligaţiuni de 54 de milioane de euro a GDF Suez Energy România, atunci conducerea Bursei lăsând să se înţeleagă că este în discuţii şi cu alte companii pentru listarea de obligaţiuni.

Cele aproximativ 23 milioane euro sunt necesare transportatorului de electricitate pentru acoperirea necesarului investiţional din acest an.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al Transelectrica, aprobat pentru acest an, societatea estimează venituri totale de 2,85 miliarde lei, în creştere cu 1,37% faţă de cele realizate în 2012. Profitul brut prognozat pentru acest an este de 44,6 milioane lei, în creştere cu 4,86% faţă de cel raportat anul trecut. Rezultatul brut estimat este mai mic cu 10,12 milioane lei, sumă pe care Transelectrica o va plăti ca impozit pe monopolul natural.

Bugetul de investiţii aprobat este de 615,7 milioane lei pentru acest an, din care 353 milioane lei reprezintă fonduri proprii şi 103 milioane lei - credite. Pentru 2014, este estimat un buget de inves­tiţii de 952,4 milioane lei, iar pentru 2015 - de 981,1 milioane lei.

Organigramă nouă cu mai puţini directori

Sursele noastre mai afirmă că, tot în această săptămână, Consilul de Supraveghere va aproba noua organigramă a Transelectrica SA, din care dispar 10 posturi de director. Astfel, în afară de cei cinci membri ai Directoratului, vor mai rămâne doar opt din 18 poziţii de director în aparatul central. Noua organigramă mai cuprinde doar 20 din 48 de poziţii de directori de proiect. În total, ar urma să fie concediate maxim 30 de persoane, mai afirmă sursele citate.

Astfel, viitorul Consiliu de Supraveghere, care va fi ales în Adunarea Generală a Acţionarilor pe 30 mai, va putea să aleagă noua conducere a Transelectrica. Prin companie se zvoneşte că, din cei 20 de candidaţi aflaţi pe lista scurtă, favoriţi ar fi Stere Farmache, Ovidiu Artopolescu, Gheorghe Gabriel Gheorghe, Toni Teau şi Radu Cernov.

Anul trecut, Transelectrica a avut un profit net de 27 milioane lei în 2012, în scădere cu 76,2% faţă de 2011. Profitul brut preliminar pe anul trecut a fost de peste 40 milioane lei, în uşoară creştere faţă de profitul bugetat, în condiţiile unui volum de energie electrică transportată în scădere cu 3,8% (de la 56.056.203 MWh în anul 2011 la 53.934.922 MWh în anul 2012) şi a tarifelor menţinute neschimbate comparativ cu anul 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb