Agenţii jucătorilor nu vor mai putea, din 1 octombrie 2023, să intermedieze transferurile de la un club la altul, dacă nu obţin o licenţă în acest sens în urma absolvirii unui un examen organizat de FIFA, iar cluburile care vor efectua transferuri fără agenţi licenţiaţi riscă sancţiuni drastice, se arată într-un articol publicat de Irish Mirror.
Introducerea FIFA a obligativităţii examenului privind obţinerea licenţei de agent FIFA a zdruncinat piaţa transferurilor, iar unii agenţi au contestat în instanţă măsura respectivă, inclusiv regulile privind reprezentarea minorilor, chiar dacă la primul examen organizat de forul internaţional au participat aproximativ 6000 de persoane. FIFA a decis să se menţină pe o poziţie fermă pentru a se asigura că agenţii sunt calificaţi şi a stabilit pedepse drastice pentru cluburile de fotbal care folosesc intermediari fără licenţă.
Pentru următorul examen de agent FIFA care va avea loc în septembrie, s-au înscris 10.383 de persoane, cu peste 4000 mai mult decât la examenul anterior, deoarece acesta reprezintă ultima şansă de a obţine calificarea înainte ca sistemul de licenţe să fie aplicat începând cu 1 octombrie.
"De mai bine de 20 de ani, sistemul internaţional de transfer de jucători a fost construit pe patru piloni cheie, care au fost conveniţi cu Comisia Europeană în 2001. Unul dintre aceştia este protecţia minorilor. Jucătorii de fotbal intră în sistemul de transfer de jucători de la o vârstă fragedă şi pot fi transferaţi deja când sunt încă foarte tineri, iar protejarea celor mai vulnerabili reprezintă obiectivul reglementării noastre. Cu toate acestea, regulamentul FIFA al agenţilor de fotbal este contestat în faţa Curţii Europene de Justiţie. Chiar şi regulile speciale pe care FIFA doreşte să le implementeze pentru a proteja minorii sunt atacate. Acest lucru este greu de înţeles, dar reprezintă realitatea cu care se confruntă FIFA", a declarat, pentru Mirror Sport, Jan Kleiner, director de reglementare a fotbalului în cadrul FIFA.
Nemulţumiţi de interdicţia privind reprezentarea duală (care le permitea până acum să lucreze pentru mai multe părţi într-un singur transfer) -, precum şi de limitarea câştigurilor din tranzacţii şi de cheltuielile care trebuie raportate la FIFA, agenţii au dat în judecată forul internaţional, dar au invocat în acţiunile lor şi regulamentul privind reprezentarea minorilor, ceea ce este aproape de neînţeles pentru oficialii forului mondial, atât timp cât au existat multe cazuri de trafic sau transferuri ilegale.
Jan Kleiner susţine că, de la 1 octombrie 2023, cluburile se vor confrunta cu potenţiale interdicţii de transfer dacă folosesc agenţi fără licenţă.
"Pot spune categoric că vom aplica regulile, întotdeauna într-o manieră rezonabilă şi proporţională, dar dacă este nevoie cu sancţiuni puternice - indiferent de importanţa sau proeminenţa părţilor implicate", a afirmat oficialul FIFA pentru sursa citată.
Până la intrarea în vigoare a noii interdicţii, agenţii au efectuat în această vară transferuri pe sume record, care le-au adus comisioane importante, dacă ţinem cont de fotbaliştii mari care au ajuns la cluburile din campionatul Arabiei Saudite sau de alte ţări din lumea arabă, dar şi de fotbaliştii trasnferaţi la echipele din primele cinci campionate ale Europei.
"Nu ştim la cât se ridică valoarea totală a comisioanelor încasate de agenţii fotbaliştilor, mai ales că FIFA colectează doar taxele de agenţi plătite de cluburi în transferurile internaţionale. FIFA nu are informaţii despre agenţii plătiţi, de exemplu, într-un transfer intern între două cluburi. Este posibil ca taxele percepute în această vară de agenţi să fi fost mai mari, deoarece pentru unii dintre ei a fost ultima oportunitate de percepere a unui comision semnificativ", a declarat, conform sursei citate, Luis Villas-Boas Pires, şeful agenţilor FIFA.
Cert este că sezonul de transferuri care tocmai se încheie în aceste zile a reprezentat ultima şansă pentru mulţi dintre agenţii necalificaţi de a obţine venituri din intermedierea vânzării unor jucători de fotbal mai mult sau mai puţin cunoscuţi. De la 1 octombrie 2023, intermediarii respectivi nu vor mai putea activa în piaţa internaţională a transferurilor de jucători, dar probabil că se vor reorienta spre anumite pieţe interne din ţările aflate în curs de dezvoltare, unde regulamentul FIFA nu se va aplica strict.
Potrivit datelor FIFA, peste 20.000 de jucători profesionişti (bărbaţi şi femei) sunt transferaţi anual în 5.000 de cluburi din diferite ţări ale lumii.