"Transgaz" Mediaş va realiza investiţii de peste un miliard de lei până în 2011

Dan Nedelcu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2007

Ioan Rusu, directorul general al " Transgaz" Mediaş

Ioan Rusu, directorul general al " Transgaz" Mediaş

Obiectivul principal al strategiei de dezvoltare - interconectarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale cu cel european

Mai multe companii producătoare de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est vor să creeze un distribuitor regional cu capital mixt, potrivit unui anunţ făcut zilele trecute de grupul petrolier ungar "MOL Nyrt". În acesta s-a mai precizat că negocierile - la care vor participa reprezentanţii unor firme de transport gaz din România, Serbia, Bosnia, Croaţia şi Slovenia - vor demara la începutul anului viitor. Referitor la această propunere, directorul general al "Transgaz" SA Mediaş, Ioan Rusu, a declarat că propunerea MOL este o idee bună, însă ea se va putea concretiza doar după ce va fi finalizat proiectul conductei de interconectare Arad - Szeged. "Ideea colaborării există şi este necesară, însă trebuie să vedem care va fi modul în care se va concretiza - printr-o simplă asociere sau formarea unei companii mixte. Este pentru prima dată când a fost emisă ipoteza înfiinţării unei astfel de companii în regiune şi aşteptăm să fim convocaţi la discuţii pe această temă", a adaugat Ioan Rusu, arătând că nu a fost avansat încă niciun termen pentru o astfel de întâlnire.

Potrivit Mol, dacă reţeaua de 27.000 de kilometri de conducte devine realitate, noua companie ar putea obţine suficient capital pentru a face legătura între conductele izolate, ceea ce ar permite furnizarea de gaze naturale în orice punct al sistemului şi ar asigura securitatea aprovizionării. Discuţiile privind construcţia conductei de gaze naturale de către compania ce va fi înfiinţată vor fi deschise tuturor ţărilor din regiune.

Noul joint-venture ar urma să deţină a treia reţea de transport a gazelor naturale din Europa şi va crea valoare adăugată pentru acţionari. În plus, noua companie va avea un acces mai bun pe pieţele internaţionale de capital pentru finanţarea unor importante proiecte internaţionale, cum este proiectul Nabucco.

Societatea "Transgaz" SA Mediaş participă şi la realizarea proiectului "Nabucco", iniţiat cu scopul de a conecta pieţele europene la rezervele de gaze naturale din Zona Mării Caspice şi Orientul Mijlociu.

Fondurile atrase prin oferta publică vor fi utilizate la finanţarea programului de investiţii pentru anul 2008, în valoare totală de 366,8 milioane lei

Programul de investiţii în perioada 2004-2006 a fost corelat cu strategia "Transgaz", care este parte integrantă a programului de dezvoltare energetică a României pe termen mediu, ne-a declarat Ioan Rusu, directorul general al companiei "Transgaz" SA Mediaş. Investiţiile realizate, în valoare de 746,6 milioane de lei, au acoperit execuţia a 768 km de conducte noi în cadrul programului de modernizare - dezvoltare investiţii, precum şi devierea şi înlocuirea a 45,2 km de conducte existente. Alte operaţiuni de reabilitare au constat în modernizarea a patru noduri tehnologice (Sârmăşel, Urziceni, Coroi, Şendreni), modernizarea staţiei de măsurare gaze Isaccea II tranzit Turcia, execuţia a 34 de racorduri de înaltă presiune, modernizarea şi punerea în funcţiune de staţii de reglare măsurare necesare alimentării cu gaze a unor localităţi.

Din totalul de 11.529 km de conducte construite în perioada 1927-2005, circa 68,5% au durata normală de funcţionare depăşită. Din această cauză, "Transgaz" a elaborat propria strategie de investiţii în baza unui program de diagnosticare a stării tehnice a conductelor. Din anul 1995 şi până la mijlocul acestui an, au fost diagnosticaţi 2.882 km de conducte, dintre care 721 km în 2006 şi 511 km în primul semestru din acest an.

Programul de modernizare - dezvoltare investiţii pentru perioada 2007-2011 vizează efectuarea unor lucrări în valoare totală de 860,5 milioane de lei şi a noi lucrări de mentenanţă cifrate la 650,9 milioane lei. Conform bugetului de venituri şi cheltuieli, în acest an "Transgaz" şi-a planificat realizarea unor investiţii totale în valoare de 188,6 milioane de lei pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemului naţional de transport gaze (SNT), precum şi lucrări de reabilitare şi creştere a siguranţei în exploatare a conductelor, în valoare totală de 83,2 milioane de lei.

"Transgaz" SA Mediaş mai are în vedere, potrivit directorului său general, o altă structurare şi delimitare a sistemului de conducte magistrale, în funcţie de regimurile tehnologice de funcţionare, în principal pe trepte de presiune de lucru. Ca urmare, SNT ar urma să dobândească o nouă configuraţie, formată din trei reţele - naţională, regională şi zonală. Ioan Rusu a precizat: "Între investiţiile pe termen mediu prevăzute pentru dezvoltarea şi modernizarea sistemului de transport se află şi realizarea de conducte pentru completarea sistemului <0>, cu impact favorabil asupra optimizării regimurilor tehnologice şi a fluxurilor de gaze naturale transportate".

Prioritate - interconectarea cu Ungaria, Ucraina şi Bulgaria

Obiectivul principal al strategiei de dezvoltare a companiei "Transgaz" constă în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale din import, prin accesul la sursele din vestul Europei şi prin interconectarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale cu cel european. Domnul Ioan Rusu, directorul general al companiei, ne-a declarat: "În acest sens, proiectele noastre de investiţii includ realizarea de conducte necesare interconectării cu sistemele de transport din ţările vecine, care vor avea şi rolul de a asigura optimizarea regimurilor tehnologice şi a fluxurilor de gaze. Printre acestea se numără continuarea lucrărilor pentru finalizarea conductei Szeged (Ungaria) - Arad (România), în vederea racordării la sistemul din Ungaria, cu acces indirect la sistemul vest - european. Totodată avem în vedere realizarea interconectării pe direcţia Cernăuţi (Ucraina) - Siret (România), pentru îmbunătăţirea alimentării cu gaze naturale a zonei de Nord-Est a ţării şi realizarea, în continuare, de noi conectări cu sistemul ucrainean de transport al gazelor naturale. La acestea se va adăuga interconectarea cu sistemul din Bulgaria, pe direcţia Ruse-Giurgiu, precum şi dezvoltarea unui nou punct de import în zona localităţii Negru Vodă, pentru alimentarea cu gaze naturale a sudului Dobrogei".

În prezent se află în curs de finalizare studiul tehnico-economic pentru implementarea sistemul informatic SCADA, aferent sistemului naţional de transport gaze naturale, prin care vor fi furnizate specificaţiile tehnice necesare şi va fi elaborat dosarul pentru licitaţie, după prezentarea analizei bancabile de fezabilitate (ce va avea loc în această lună). "Transgaz" Mediaş şi-a propus să implementeze sistemul SCADA până la sfârşitul anului 2009, în paralel corelându-şi programele de modernizare şi asigurare a mentenanţei, cu cerinţele acestui proiect. Directorul general Ioan Rusu a ţinut să sublinieze faptul că "Transgaz" are obligaţia, în conformitate cu Legea Gazelor, de a realiza, întreţine şi dezvolta un sistem informatic de monitorizare, comandă şi achiziţie date, care să permită monitorizarea şi conducerea operativă a SNT.

Admiterea la cota BVB - obiectiv important pentru managementul "Transgaz" SA

Ioan Rusu a declarat pentru ziarul "Bursa" că, pe lângă obiectivul diminuării participaţiei statului prin intermediul pieţei de capital, admiterea acţiunilor societăţii la cota BVB reprezintă un obiectiv important pentru managementul "Transgaz" SA. El consideră că admiterea la tranzacţionare pe bursă, precum şi îmbunătăţirea politicilor de gestiune a riscurilor financiare vor conduce la creşterea ratingului internaţional, cu efect asupra reducerii costurilor de finanţare pentru dezvoltarea ulterioară a companiei. În prezent ratingul acordat de "Standard & Poor"s" pentru împrumuturile corporative pe termen lung este BB+ cu perspective pozitive.

"Transgaz" SA Mediaş a încheiat săptămâna trecută cea mai mare ofertă publică iniţială de pe piaţă de primara de capital românească, în valoare de 65 milioane euro, pentru care s-a înregistrat o suprasubscriere totală în valoare de peste 1,9 miliarde euro! Ioan Rusu a mai precizat că această ofertă primară iniţială este inclusă în strategia guvernamentală de dezvoltare a unei pieţe puternice de capital în România.

Directorul general al "Transgaz" a mai adăugat: "Fondurile atrase prin ofertă vor fi utilizate, alături de sursele proprii, la finanţarea programului de investiţii pentru anul 2008, în valoare totală de 366,8 milioane lei. Conform acestuia lucrările privind dezvoltarea sistemului naţional de transport (SNT) gaze se ridică la 192,7 milioane lei, iar cele pentru modernizarea instalaţiilor şi echipamentelor aferente totalizează 99,2 milioane lei, din care pentru tranzitul de gaze 2,8 milioane lei. În ceea ce priveşte cheltuielile necesare reabilitării şi creşterii siguranţei în exploatare a SNT, valoarea programului este de 142,7 milioane lei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb