Transilvania Broker de Asigurare - venituri în scădere cu 14,5%, anul trecut

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 23 februarie

Transilvania Broker de Asigurare - venituri în scădere cu 14,5%, anul trecut

Volumul primelor intermediate a crescut, dar plafonarea comisionului de intermediere în întreaga piaţă a afectat veniturile, conform companiei

Profit net de 7,6 milioane lei, cu 34% sub cel din anul anterior

Transilvania Broker de Asigurare (TBK) a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 7,6 milioane lei, cu 34% sub cel din anul 2022, în vreme ce veniturile din exploatare au scăzut cu 14,5%, la 111 milioane lei, conform raportului companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Volumul primelor intermediate de asistenţii de distribuţie ai Transilvania Broker s-a majorat cu 18,8% în 2023 faţă de anul de referinţă 2022, deşi anul 2022 a fost excepţional de avantajos pentru sectorul distribuţiei de asigurări, având în vedere redistribuirea poliţelor în urma falimentului City Insurance, potrivit raportului.

Pe de altă parte, plafonarea comisionului mediu brut de intermediere pe întreaga piaţă de distribuţie în asigurări a diminuat comisionul mediu brut al Transilvania Broker la 11,8% în 2023, de la 16,3% aferent perioadei de referinţă, ceea ce explică diminuarea veniturilor din distribuţie.

"Creşterea volumului de prime denotă consolidarea poziţiei concurenţiale şi dezvoltarea activităţii, prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins şi reglementările privind plafonarea au păstrat nivelul indicatorilor de rezultat sub valorile bugetate pe premise de piaţă fundamental diferite", se menţionează în raport.

Cheltuielile din exploatare au fost de 102,6 milioane lei, cu 12,1% sub cele din anul 2022. Cheltuielile cu comisioanele datorate asistenţilor s-au ridicat la 92 milioane lei, în scădere cu 13%, în vreme ce cheltuielile de personal au fost de 5,2 milioane lei, în creştere cu 13,8% faţă de cele din anul 2022.

În aceste condiţii Transilvania Broker de Asigurare a raportat, pentru anul trecut, un profit din exploatare de aproape 8,5 milioane lei, în scădere cu 36% faţă de cel din anul 2022, rezultat la care s-a adăugat un câştig din activităţi financiare 0,3 milioane lei.

La finele anului trecut, Gabriel Login avea 36,1% din companie, în timp ce Dan Niculae deţinea o participaţie de 20,6% în capitalul social al Transilvania Broker de Asigurare, a cărui evaluare bursieră se ridică la circa 100 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. 1. Dețin acțiuni TBK și am știut cu o săptămână înainte de raportare că va raporta scădere deoarece cotația scădea inexplicabil. 2. Personal, nu am vândut, deoarece chiar și cu această scădere sunt pe plus, iar TBK are o politică de dividend stabilă.

    P.S. Mai noi, văd că scade fără explicații Wine. Deci mă aștept la un raport nefavorabil pe 29 feb, deși nu ar trebui... Nu vând nici aici, din aceleași motive.

    Ideea e că pe bursa noastră, de unde, la un moment dat, îmi voi strânge jucăriile și voi pleca, răsuflă cifre dinainte ca ele să fie aflate de cei ca noi, investitori mici și onești. Cineva, care ar trebui să investigheze, doarme. 

    1. Pentru Wine nu cred ca e vorba de o "rasuflare" despre rezultate mai slabe. Mai degraba este un deja vu a situatiei de la inceputul razboiului. Vezi stirile din media despre ambitiile Transnistriei si interesul Rusiei in zona, in perioada 28-29 Februarie. Vom vedea atunci ce se va intampla sau in perioada imediat urmatoare. Personal am inchis ieri complet pozitia pe Wine (detinere de +3 ani) din cauza acestor zvonuri, avand aprox. 48%. Nu ma mai tin nervii la inca o scadere ca in 2022 si sa astept cu DCA pe un plafon de 2,5 ani sa-si revina. :)

      Posibil să ai dreptate. 50% am și eu, dar nu lichidez decât în caz de forță majoră și chiar și atunci voi lichida pentru a răscumpăra le preț mai mic. La Purcari, trimestrul IV ar trebui să fie cel mai bun, de aceea îmi dă și mie cu virgulă scăderea cotației.

      Apropo... Și Alu scade de o săptămână inexplicabil.

    Se vede clar ca s-au scurs informatii. Au fost ordine de 40.000 si de 20.000 de actiuni la vanzare din data de 16 Februarie (adica cu cateva zile inainte de rezultate), in conditiile in care in mod normal sunt cateva sute de actiuni la vanzare intr-o zi normala. A se vedea si volumele din ultimele zile.

    1. Credeam ca doar eu am observat asta...

    TBK este o companie de unde se sifoneaza informatiile. urmariti ce s-a intamplat acum 1-2 ani cand a facut un majoritar un plasament privat. a aparut un "raport" al Goldring care dadea un pret tinta mirobolant, pretul a crescut pe volume mici pana acolo, dupa care a inceput o scadere vertigionoasa si... sa vezi minune, a aparut anuntul cu plasamentul privat la un pret cu vreo 30% sub acel maxim. cred ca manevrele se fac la Goldring (care i-a listat)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb