Transportatorii români se opun modificărilor europene privind mobilitatea

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 26 martie 2019

Pachetul european Mobilitate 1 îi nemulţumeşte pe transportatorii rutieri din ţara noastră. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită reprezentanţilor ţării noastre în structurile de conducere de la Bruxelles şi Strasbourg să se opună aprobării acestui pachet legislativ, care se află pe agenda plenului Parlamentului European din aceste zile.

UNTRR este extrem de îngrijorată de faptul că, sub presiunea statelor vest-europene, s-a ajuns la transmiterea celor 3 dosare fierbinţi ale Pachetului Mobilitate 1 (Propunerea de Lege specială pentru aplicarea Directivei detaşării nr. 71/1996 la transporturile rutiere; Revizuirea Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişti; Modificarea Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie şi a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă) în plenul Parlamentului European chiar la sfârşitul ciclului politic actual, deşi Comisia de Transport şi Turism a Legislativului de la Strasbourg a respins două dintre aceste dosare.

În cazul în care Pachetul Mobilitate 1 va rămâne pe agenda sesiunii plenare a Parlamentului European din 27.03.2019, UNTRR solicită deputaţilor din partea ţării noastre să voteye în bloc împotriva respectivelor acte normative, care ar restricţiona grav transporturile rutiere internaţionale şi libertăţile fundamentale de circulaţie în UE.

Transportatorii români se opun detaşărilor în acest domeniu de activitate, considerând că acesta se face cu lucrători hiper-mobili, şi nu cu lucrători detaşaţi. De asemenea, ei protestează şi împotriva obligativităţii întoarcerii în ţară a unui şofer după terminarea cursei internaţionale, lucru ce ar încălca dreptul la liberă circulaţie în Uniunea Europeană.

Transportatorii nu sunt de acord cu restricţionarea, sub 7 zile, a cabotajului şi nici cu perioada cooling off (de răcire), care sunt prevăzute în Pachetul Mobilitate 1. Totodată, ei sunt împotriva obligativităţii întoarcerii acasă a vehiculelor, după efectuarea cursei, deoarece aceasta va conduce la o creştere dramatică a curselor în gol şi a emisiilor de CO2, în timp ce creşterea costurilor va fi mult mai mare pentru transportatorii din ţările periferice, dis-torsionând astfel condiţiile de concurenţă egală pe piaţa transporturilor rutiere din Uniunea Europeană.

UNTRR atenţionează că măsurile Pachetului Mobilitate 1 vor conduce la reducerea semnificativă a transporturilor rutiere internaţionale operate de transportatorii români în UE cu consecinţe negative asupra economiei Româ-niei, în condiţiile în care transportul rutier de mărfuri este principalul contributor la exportul de servicii al ţării noastre, cu peste 5 miliarde de euro în 2018. Transportatorii consideră că regulile propuse de Pachetul Mobilitate 1 vor avea drept impact imposibilitatea de a opera transporturi rutiere internaţionale în Europa de Vest de către firme situate în Europa de Est.

Menţionăm că, în prealabil şedinţei plenare a Parlamentului European, UNTRR împreună cu asociaţiile trans-portatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia şi Ungaria au semnat şi transmis două scrisori comune către preşedintele Antonio Tajani şi către preşedinţii celor 8 grupuri parlamentare din PE, prin care au solicitat ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară europeană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu regret va spun ca trei europarlamentari romani au votat impotriva doleantelor D-voastra,dragi transportatori rutieri romani! au si nume simbolice parca predestinate sa voteze impotriva unor cetateni romani:unul este Ungureanu cu prenume Traian,altul este Muresan cu prenume germanic si ultimul este Sarbu cu prenume Daciana.Pe scurt,daca aveti timp sa mergeti la votul europarlamentarilor,fiti atenti pe cine votati!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb