Tranzacţie cu 2,8% din Fondul Proprietatea

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 2 decembrie 2022

Tranzacţie cu 2,8% din Fondul Proprietatea

Recent, acţionarii FP au votat ca Hidroelectrica să fie listată doar la BVB

Fondul Proprietatea deţine aproape 20% din producătorul de energie

O tranzacţie cu 175,2 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), echivalentul a 2,82% din capitalul emitentului, a fost derulată astăzi prin piaţa "deals", conform datelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Schimbul, în valoare totală de 336 milioane de lei, a fost realizat la preţul unitar de 1,918 lei, similar cu referinţa din piaţa "regular". Dimensiuna pachetului arată că tranzacţia a fost făcută între investitori mari, de tipul fondurilor de pensii Pilon II sau instituţionali străini.

La jumătatea lunii trecute, acţionarii FP au votat ca pachetul din Hidroelectrica pe care fondul în va scoate la vânzare să fie listat doar la Bursa de Valori Bucureşti. Punctul fusese pus pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Finanţelor, ce deţine 5,8% din Fondul Proprietatea. Franklin Templeton, administratorul FP, dorea ca listarea să se facă la BVB şi la o bursă străină, dar opţiunea nu a primit suficiente voturi din partea acţionarilor.

De asemenea, s-a aprobat ca banii obţinuţi din tranzacţie să fie distribuiţi acţionarilor ca dividende.

Fondul Proprietatea deţine aproape 20% din Hidroelectrica, pachet pe care-l evaluează la 2,45 miliarde de dolari, după cum reiese din ultimul raport lunar al fondului. Deţinerea la producătorul de energie reprezintă 78,3% din activul net al FP.

În luna martie a acestui an, acţionarii Hidroelectrica, adică Ministerul Energiei ce deţine 80% din companie şi Fondul Proprietatea, aprobaseră listarea companiei printr-o ofertă publică în cadrul căreia FP să vândă acţiuni Hidro. Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până în această vară, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzicea orice modalitate de privatizare - fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului - care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Profit Hidroelectrica anul asta poate cca 1 mld dolari. Evaluarea hidro e la 12,25 mld dolari. sa zicem per 12. dar anul asta a fost un an exceptional pt producatorii de energie, din cauza razboiului pretul energiei a fost mult mai mare decat normal. deci un forward p/e in jur de 20 daca ne luam dupa profitul din 2021(mai mic cu 37%)

    1. Au făcut în asa fel încât sa nu factureze aproape nimic de prin iulie, cel puțin, iar astea vor constitui venituri în 2023

    asa, foarte bine!

    daca vor o bucatica de Romania , sa vina aici la noi!  

    Marile listari nu au voie sa se faca pe burse externe !!!! Doar aici in Romania! Ca asa creste lichiditatea si vizibilitatea bursei, prin cicluri concentrice si repetate de crestere si vizibilitate.  

    Asa se creste o bursa, cu listari masive locale si atragere de fonduri ! Nu cu listari pe extern sau si pe extern. Listarile pe extern exsangvineaza o bursa, o lasa fara sange, fara fonduri, fara lichiditate.  

    Cine e interesat de dividende (minim) top 10 mondial (chiar si in cele mai recesionare si depresionare timpuri economice) - dat de fapt pe o baza curenta top 5 mondial - pe o baza continua vine aici in Romania.  

    Cine nu e interesat si vrea sa se distreze cu venituri de 1-2% (sau chiar subunitare procentual - sub 1 %) sa stea acolo la ei acasa in vestul Europei sau in SUA.  

    Daca vrei friptura bagi mana in cuptor! Eu asa stiu. Nu stai la masa si comanzi la altul sa-ti aduca friptura!

    1. BRAVO , D-LE ''''' Vali '''''' !!!!! MULTA , MULTA , MULTA SANATATE SA AI , CUVINTE INTELEPTE AI SPUS AICI !!!!! BINEINTELES , SE V-OR SCHINOMOSI LA FATA , DE URA , FANARIOTII VANDUTI STRAINILOR , DACA CITESC CE AI ZIS TU !!!!! SI CARE AU CONSIDERAT SI CONSIDERA INCA , CA AICI E '''''' UN SAT FARA CAINI '''''', SI NU O TARA , UNDE EI FAC CE VOR , FIINDCA AICI , NU EXISTA LEGE !!!!!!!!!!! DOAR ''''''' GHIOCEI - PREAPLECATI '''''' .......... SARUT , MANUTA !!!!! SARUT , MANUTA !!!!! ASA , NU MAI FACE ROMANIA , PASI INAINTE !!!!! NICIODATA !!!!!!!!!

      IN ROMANIA , DE IERI SI DE ASTAZI , SI MI-E TEAMA CA MULTI ANI IN VIITOR DE ACUM INCOLO , DICTEAZA , SECTORUL '''''' DE STAT , BUGETAR '''''', ADICA , D-LE '''''' Vali ''''''', COMUNISTII , ASCUNSI SUB TOT FELUL DE DENUMIRI , CARE ACTIONEAZA CU O MULTITUDINE DE SUBTERFUGII , PENTRU PROPRIA LOR BUNASTARE PERSONALA , SI EVENTUAL , A FAMILIILOR LOR !!!!!!!!!!! CA , DE FAPT , '''''' EI , SANT ROMANIA !!!!!! '''''''' NU DUMNEATA !!!!!!!!!! NU NOI , CEI , NU STIU CATE MILIOANE !!!!!!!!!! NOI , SANTEM ''''''' CANTITATEA NEGLIJABILA '''''''' !!!!!!!!! NOI , SANTEM '''''' OILE '''''' !!!!! SI EI , SANT ''''''' PASTORII NOSTRII ''''''' !!!!!! INTELEGI , CU CE AVEM DE AFACE , D-LE '''''' Vali ''''''' ??????? DACA POTI , FUGI !!!!!! DACA NU , INDURA !!!!!!!!!!! DAR , PANA CAND ?????????????????????????????? ?

      cu drag Staty!

      eu tot timpul am sfatuit de bine nu de rau

      de fapt cine citeste pe o baza continua observa pe aici pe la comentarii o sleahta de golani care posteaza continuu impotriva Romaniei si intereselor romanesti (fie pro-Vest in mod frust si vizibil , fie pro-Moscova in mod murdar si vizibil)... dar foarte putini chiar vin cu idei pro-Romania efectiv, nu pro-Vest sau pro-rusia.  

      stiu ca exista acesti sub-oameni

      eu ii numesc "neocomunisti ale caror fii si fiice s-au nascut din pacate vii" - e o expresie pe care am consacrat-o in ultimii 8-10 ani de comentarii in diverse medii pe internet. 

      cum sa plec din tara? dupa peste 3 decenii de balteala identitara sa plec exact cand Romania intra in ciclul ei de afirmare si dezvoltare... nu are sens, Staty!  

      In rusia e un imens sanatoriu de boli nervoase la cati deprimati si lunatici sunt acolo, in vest domneste Moartea pe strazi , in mintile si sufletele oamenilor!  

      Doar aici in Romania e bine.  

      Dar trebuie sa punem mana pe lopeti si altele sa facem curat pe aici. Pai nu?

      Mai dam la o parte niste zapada, niste frunze uscate si gunoaie, niste neocomunisti... Gunoaiele deranjante in general.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb