Trei dintre angajaţii "Broker" cu "interzis" pe piaţa de capital, rotiţi pe alte posturi

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2009

CNVM spune că nu a luat o decizie finală privind această chestiune

Trei dintre angajaţii de top ai "Broker", care nu ar mai fi avut voie să desfăşoare pentru ani buni activităţi şi servicii care intră sub incidenţa legii pieţei de capital, nu au încetat nici măcar pentru o zi să lucreze în cadrul societăţii de inves­tiţii financiare, fiind rotiţi, însă, pe alte posturi.

Cei trei au fost sancţionaţi, în aprilie, anul acesta, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, după controlul pe care aceasta l-a efectuat la casa de brokeraj timp de mai multe săptămâni ca urmare a fraudelor sesizate la sucursala din Deva a societăţii.

Astfel, fostul şef al departamentului de control intern al "Broker" Cluj care ar fi trebuit, potrivit unei ordonanţe a CNVM, să stea pe tuşă trei ani de zile, a fost mutat la departamentul juridic al societăţii, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare i-a răspuns că poate des­făşura activităţi şi servicii care nu sunt reglementate de legea pieţei de capital.

În aceeaşi situaţie se află şi fostul director general adjunct al "Broker", în cazul căruia arbitrul pieţei de capital a decis că nu trebuie să mai presteze servicii şi activităţi prevăzute de legea 297 din 2004 privind piaţa de capital pentru o perioadă de trei ani de zile. Acesta şi-a continuat activitatea în cadrul "Broker", fiind mutat pe un post de economist, cu un contract de muncă pe durată delimitată, care urmează să expire în curând.

Tot ca economist lucrează în prezent şi unul dintre foştii brokeri ai societăţii, sancţionat de supraveghetorul pieţei de capital cu interzicerea desfăşurării de servicii şi activităţi menţionate de legea pieţei de capital pentru o perioadă de un an de zile.

"Lucrez de câţiva ani la Broker, am o relaţie foarte bună cu colegii mei, motiv pentru care nu am plecat din cadrul societăţii", ne-a spus fostul agent de investiţii financiare.

Un caz aparte este cel al fostului director al sucursalei din Alba a societăţii, Mihai Babiţchi, căruia CNVM i-a admis contestaţia prin care protesta împotriva sancţiunii de a sta deoparte de piaţa de capital autohtonă pentru o perioadă de un an de zile. Acesta nu s-a mai întors, însă, în cadrul "Broker", deşi conducerea societăţii a făcut mai multe demersuri în acest sens. Domnul Babiţchi, actualul preşedinte al sindicatului Broker, consideră, însă, că decizia administratorilor "Broker" de a recupera o parte dintre angajaţii sancţionaţi de Comisie a fost una corectă.

"Consiliul de Administraţie a încercat să-i recupereze pe fostul director general adjunct al societăţii şi pe unul dintre brokerii sancţionaţi pentru că ambii sunt specialişti ai pieţei de capital şi i-a menţinut în serviciu pe funcţii complementare, de economişti. Consider corectă această măsură pentru că oamenii de valoare trebuie păstraţi cu orice preţ. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, cu domnul Petru Prunea", ne-a spus domnul Babiţchi.

Gabriela Anghelache: Prevederea legală este interpretabilă

Deşi Direcţia Juridică a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare susţine că cei trei sancţionaţi pot activa în cadrul "Broker" pentru că atribuţiile lor nu sunt legate de piaţa de capital, preşedintele CNVM, doamna Gabriela Anghelache, spune că arbitrul pieţei de capital nu s-a pronunţat definitiv asupra acestei ches­tiuni.

"Noi am solicitat Direcţiei juridice din CNVM un punct de vedere, iar membrii Comisiei au primit un răspuns în acest sens din partea juriştilor, potrivit căruia în fişa postului acelor persoane nu există atribuţii legate de piaţa de capital.

Dacă doriţi punctul meu de vedere personal, ca membru al acestei Comisii, cu un vot în aceas­tă Comisie, prevederea legală este interpretabilă, dar eu, personal, o interpretez în sensul că primind o astfel de interdicţie, pe perioada respectivă, nu trebuie să te mai apropii de entităţi ale pieţei de capital", a declarat, pentru ziarul Bursa, doamna Anghelache, adăugând că "Referitor la această chestiune, Comisia nu a luat încă o decizie finală".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb