TREI MOGULI DE LA RĂSĂRIT Versuri din ziarul "BURSA", pe melodie prezidenţială

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 20 februarie 2007

Versuri din ziarul "BURSA", pe melodie prezidenţială

Preşedintele Traian Băsescu mi-a lăudat şi mi-a criticat articolul "Trei moguli ai presei speră într-un ", publicat ieri, în "BURSA", preluând idei de acolo într-un interviu difuzat pe la prânzul aceleiaşi zile, la Radio România Actualităţi, interviu reprodus ulterior de televiziuni şi agenţiile de ştiri, stârnind o vâlvătaie de reacţii.

Pentru mine, chestia e tare - ia te uită!, preşedintele îmi apreciază munca drept folositoare! Mersi! Şi întreaga presă se ocupă cu ideile mele! Bravo! Dar, pe de altă parte, m-am ras pe bot în rândul publicului care îi este ostil preşedintelui - ăsta-i mână-n mână cu Băsescu, a primit comandă de la Cotroceni, ce jegos e MAKE ăsta! Iar colegii de breaslă n-or să mă lase... "intact".

Conflictul dintre "pupinbăseşti şi "antibăseşti" se află la cote atât de înalte, încât începe să prindă masele. Ceea ce-ţi interzice să-ţi mai permiţi să gândeşti independent, ca ziarist. În astfel de cazuri, şeful de presă se află în una din două situaţii:

1. este legat la una din tabere şi atunci nu are nicio problemă - o ţine langa - înainte şi ori iese victorios odată cu tabăra politică susţinută, ori sare din barcă dacă partida lui pierde (penibilul acestui comportament a putut fi constatat la majoritatea televiziunilor private, după alegeri, dar şi în cazul presei scrise);

2. nu este legat la nicio tabără (caz foarte rar) şi atunci îi stau la dispoziţie trei opţiuni:

a) merge pe burtă - nici cu unul, nici cu altul - aşteptând să treacă momentul de tensiune (ceea ce presupune asumarea diminuării de audienţă, lipsind în perioadă de la masa subiectelor fierbinţi, de care publicul este interesat);

b) socoteşte care tabără politică are şanse de succes şi se încadrează "în linie", chiar fără să i-o fi cerut nimeni (dacă reuşeşte să mai obţină şi nişte avantaje directe prin negociere cu partida politică, cu atât mai bine - asta-i başca);

c) socoteşte care este opinia publică majoritară şi se mulează pe ea (o practică a organelor de presă al căror business-plan se bazează pe amplitudinea audienţei).

Ideea că organul de presă ar continua să publice opinii naturale, de bună credinţă, este exclusă. Nu este "profi" (şi termenul are dublă semnificaţie - nu-i profitabilă şi nu-i profesională).

Mă credeţi sau nu, mă aflu într-o situaţie de excepţie - sunt şi patron şi director general şi redactor şef şi ziarist. Mă consider un om corect şi nu mi-e foame.

De aceea, îmi permit luxul să mă exersez "non-profi" - rămân independent, continui să gândesc cu capul meu şi mă doare-n şpiţ de ăia care mă bagă-n oala "pupinbăseştilor", după cum mă doare-n şpiţ şi de critica lui Băsescu.

Preşedintele zice despre analiza asupra manipulatorilor de presă, din articolul meu: "Le-a recunoscut capacitatea de a distruge imaginea cuiva, de a crea imagini virtuale despre cineva, dar nu a făcut pasul următor: să vadă, prin investigaţie jurnalistică, ce influenţă politică au aceşti oameni".

Adică? Nu-nţeleg.

Vântu? Habar n-am ce influenţă politică are. Îmi este clar că el acţionează politic la fel ca la Bursă - îşi diversifică portofoliul de politicieni conform unui algoritm bazat pe sondajele de opinie.

Nu cred că Vântu face vreun sacrificiu financiar pentru vreo idee politică, aşa pur şi simplu, fără o revenire de câştig bănesc. Nu ştiu, dar cunoscându-l cât de cât, nu cred. Ba, chiar, cred că i-ar fi ruşine să o facă.

Voiculescu? Ce?! Care investigaţie jurnalistică să "descopere" influenţa lui politică?! Persoana este preşedinte de partid parlamentar, influenţa sa politică se află la vedere. Este notorie. Ce să cercetezi la el?!

Patriciu? Nu-i clar pentru toţi?! Este cineva care să-i consteste trăinicia legăturii cu Tăriceanu, premier şi preşedinte PNL aflat la guvernare? Nici măcar Patriciu însuşi nu o neagă. Iar opţiunea pentru alianţa PNL-PSD, Patriciu şi-a declarat-o public. Ce să investighezi la el?!

Deci, n-am priceput ideea lui Băsescu, cum că analiza mea ar trebui completată cu investigarea influenţei în sfera politicului a celor trei "moguli din presă".

Probabil că lui Traian Băsescu i-a plăcut articolul meu (care era lung şi chiar m-am scuzat pentru asta), i-o fi plăcut atât de mult încât ar mai fi citit vreo două ore. Iar eu l-am lăsat neterminat.

Dar, dacă preşedintele tot citeşte articolele mele, atunci mă folosesc de prilej să-i amintesc că şi-a dezamăgit electoratul.

Mai întâi, bucureştenii i-au dat tot ce a cerut, toată Primăria cu Consiliu cu tot şi cu primarii de sectoare. Rezultatul? S-a dus în Cotroceni, iar pasajul de la Basarab nu s-a construit nici până acum. În schimb, a apărut o ditamai gogomârla lângă Catedrala Sfântul Iosif, de-l face şi pe Papa de la Roma să se foiască pe Sfântul Scaun.

Ca preşedinte, Băsescu a cerut controlarea facilităţilor fiscale acordate firmelor, în anii trecuţi (între care se numără şi câteva mari trusturi media ale mogulilor la care s-a răţoit ieri). Nu s-a întâmplat nimic. Şi n-a mai scos nici un "pâs" în subiect.

S-a răstit la un ziarist angajat în trustul lui Vîntu, amintind că acesta din urmă a devalizat sute de mii de oameni pe la FNI; după aceea, a apărut în postura de prezentator de ştiri la "Realitatea TV" a lui Vîntu.

Iar la cel mai celebru canal de televiziune dator la stat (n-avem voie să-i menţionăm numele, ne este interzis de o hotărâre judecătorească), după ce s-a încruntat şi l-a arătat cu degetul, a venit cuminte să apară pe ecran, însetat de audienţă.

A cerut un control la cele cinci SIF-uri, sub cuvânt că-s unii care vor să le preia controlul. Fumigenă, nimic, niciun rezultat.

Domnule preşedinte, dacă-mi citiţi şi articolul acesta, atunci aflaţi că, indiferent de ce sondaje de opinie dispuneţi, încrederea electoratului nu este un indicator pe un câmp de manevră - dezamăgirea unuia înseamnă speranţe înşelate ale unui om. Un om concret, care v-a votat, crezând că, într-adevăr va trăi mai bine sub preşedinţia lui Băsescu.

În opinia mea, proiectul politic pentru un pol de centru-dreapta care să se opună consistent PSD-ului, v-a orbit.

Electoratul tolerează digresiunile, dar nu prea mult. Şi este murdar să-l şantajaţi cu ideea că, oricum, n-ar avea alternativă.

Electoratul este ingenios.

După atâta mahala în politică, nu m-ar mira să suie în Dealul Cotrocenilor o echipă de fotbal în fotoliul prezidenţial.

Care-ar fi diferenţa faţă de circul de acum? Măcar e sport, nu circ.

Sorin Ovidiu Vântu, declaraţie la Realitatea TV:

"Situaţia trebuie încadrată în opinia mea în trei paliere. Eu mă refer strict la persoana mea, nu la persoanele celelalte evocate. Un prim palier este cel al părerii extrem de proaste pe care domnul Traian Băsescu o are despre foarte multe personalităţi care activează în interiorul celor trei grupuri media, personalităţi care, în majoritatea lor, îl susţin pe Traian Băsescu. Mi se pare uşor caraghios ca domnul Băsescu să-i acuze pe aceşti domni de manipulări în favoarea mea - acesta ar fi un palier.

Al doilea palier ar fi acela că eu nu am avut niciodată nevoie de favoruri din partea clasei politice. Dacă am avut nevoie de ceva, mi-am luat singur...mai mult, chiar unii dintre oamenii politici au avut nevoie de favorurile mele şi evident că i-am refuzat cu eleganţă.

Şi ar mai fi un al treilea palier, şi acela că domnul Traian Băsescu încearcă să formeze un conglomerat alcătuit din oameni de afaceri, oameni politici, deţinători de trusturi media, un conglomerat pe care domnia sa vrea să-l arate poporului ca fiindu-i ostil. Poate că aşa este. În ceea ce mă priveşte, eu nu-i sunt ostil preşedintelui Băsescu. Interviul care l-am dat cu ceva timp în ziarul Bursa atrăgea doar atenţia asupra unei situaţii de fapt a României. Nu arată o pornire a mea împotriva preşedintelui Băsescu".

Dinu Patriciu, declaraţie la Realitatea TV:

"Mie mi se pare evident că nici eu, nici Rompetrol nu aveam nevoie de nicio favoare din partea statului. Eu cred că acest proces de intenţie pe care-l face domnul preşedinte Traian Băsescu porneşte de la frica de media şi de opinia publică".

Dan Voiculescu, declaraţie la Realitatea TV:

"Băsescu a aflat că miercuri presa va aduce la cunoştinţa opiniei publice încă alte bileţele de trafic de influenţă ale preşedintelui, inclusiv apropo de domnul Umbrărescu şi, fiind un tip deştept, crezând că e un băiat deştept, a ieşit înainte ca să dezamorseze biletele care urmează. Nu am avut niciun fel de înţelegere cu nimeni şi vrea să vă reamintesc şi dumneavoastră că eu nu mai sunt de mult patron de media. Patronul Trustului este Camelia Voiculescu". (Citiţi, în pagina 3, "Conservatorii îl acuză pe Traian Băsescu că vrea să pună cătuşe presei")

Preşedintele Traian Băsescu i-a atacat, ieri, dur pe Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, afirmând că aceştia utilizează trusturile media în bătălia politică. Băsescu i-a numit pe cei trei "moguli" media şi a apreciat că, "dacă mogulii media se decuplează de clasa politică, ne va fi mai bine". În schimb, Traian Băsescu a spus că el nu are nicio relaţie cu presa.

"Eu nu mă războiesc cu ziaristul, nu am niciun război cu vreun ziarist. Eu nu am o relaţie, pur şi simplu nu am o relaţie cu presa; poate asta e partea rea. Nu am o relaţie cu presa pentru că ea a devenit foarte mult condiţionată de relaţia cu mogulii din presă" - a afirmat preşedintele.

El a precizat, totuşi, că sunt organisme private de presă cărora nu le-a făcut niciun fel de favoare şi care nu renunţă la a fi obiective în relaţia cu şeful statului.

"Este lucrul pe care-l apreciez cel mai mult. Când a fost să mă critice, m-au criticat, când să-mi susţină un punct de vedere, au făcut-o, dar sunt şi cei care, spre exemplu, ştiu foarte bine şi vede oricine cu ochiul liber, cei care construiesc zi şi noapte confundă rezoluţiile pe memorii cu bileţelele în care ţi se cere să intervii la procurori.

Confundă, spre exemplu, faptul că ai avut un consilier, o consilieră timp de şapte luni, zic "iată grupul de interese din jurul preşedintelui", dar uită că au fost foarte înalţi demnitari în statul român care şi-au permis să cheme în cabinet pe ministrul Justiţiei, ca să discute cu un om care avea o problemă chiar cu Parchetul. Sunt lucruri în care se încearcă a se pune semnul egalităţii şi asta nu o fac decât marile trusturi deţinute de mogulii presei" - a subliniat Traian Băsescu.

El a spus că susţine această sintagmă, de "moguli" media, pentru că i-a plăcut atunci când a găsit-o, într-o analiză, într-un cotidian central apărut luni, "cu cei trei moguli, Vântu, Patriciu şi Voiculescu", analiză care, susţine Băsescu, nu s-a dus însă până la capăt, la legătura lor cu politicul.

"Le-a recunoscut capacitatea de a distruge imaginea cuiva, de a crea imagini virtuale despre cineva, dar nu au făcut pasul următor: să vadă, prin investigaţie jurnalistică, ce influenţă politică au aceşti oameni", a spus Traian Băsescu.

Conservatorii îl acuză pe Traian Băsescu că vrea să pună cătuşe presei

Partidul Conservator dezavuează declaraţiile autoritariste ale şefului statului. Traian Băsescu încearcă să decredibilizeze prin orice mijloace acea parte a mass-media care nu îşi înscrie discursul publicistic în temele preferate de preşedinte.

Conservatorii constată cu îngrijorare cum domnul Traian Băsescu condamnă public acele trusturi de presă care nu doresc să-şi schimbe agenda personală şi politica editorială conform programului propagandistic de la Cotroceni.

Potrivit logicii lui Traian Băsescu, mijloacele de informare în masă ar trebui să îl laude constant. Dacă nu o fac, sunt automat supuse presiunilor mogulilor economici din România.

Partidul Conservator îi reaminteşte domnului preşedinte că libertatea de exprimare şi clauza de conştiinţă sunt două concepte inalienabile ale mijloacelor de comunicare în masă.

Liderul PC, Dan Voiculescu îi recomandă preşedintelui "să închidă acele instituţii media care nu-i fac pe plac şi să-i închidă pe ziariştii care nu sunt supuşi Cotroceniului". În acest fel tendinţele sale dictatoriale vor fi complete.

Domnul Băsescu nu vrea numai un Executiv supus, un Parlament supus, o Justiţie oarbă, ci mai are nevoie de ultima redută: o presă obedientă.

Partidul Conservator

CTP, imparţial ca-ntotdeauna

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Cristian Tudor Popescu, a calificat, ieri, pentru Rompres, drept "afirmaţii instigatoare", declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la o serie de patroni ai presei româneşti. Cristian Tudor Popescu este de părere că "preşedintele poate să exprime opinii în legătură cu orientarea politică a unor unităţi media", dar greşeşte atunci când afirmă că anumite trusturi media controlează politic România. "Nu este adevărat! Este o afirmaţie înstigatoare! România este condusă în continuare de Preşedinte, de Guvern, de Parlament şi de populaţie, care se va pronunţa în refe­rendum-uri sau în alegeri", a spus preşedintele CRP.

Cristian Tudor Popescu a subliniat că orientarea politică a celor trei patroni media este cunoscută de către opinia publică, dar de aici până a afirma că ei conduc România mai e mult. "Ce să facem? Să privim cum detaşamente de oameni ai muncii iau cu asalt ziarele şi televiziunile şi se năpustesc cu bâte asupra redacţiilor publicaţiilor din aceste trusturi, pentru a înlătura caracatiţa?", s-a întrebat retoric preşedintele CRP, menţionând că i se pare că "aici preşedintele forţează".

Şeful statului i-a atacat, ieri, dur, pe Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, afirmând că aceştia utilizează trusturile media în bătălia politică. Într-o emisiune a postului public de radio, Băsescu i-a numit pe aceştia "moguli" media şi a declarat că, "dacă mogulii media se decuplează de clasa politică, ne va fi mai bine".

R.P.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb