TRUMP A CÂŞTIGAT ALEGERILE DIN SUA Preţul aurului şi Bursa din Rusia, în cea mai mare creştere de după Brexit

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 noiembrie 2016

Preţul aurului şi Bursa din Rusia, în cea mai mare creştere de după Brexit

Pieţele acţiunilor şi dolarul şi-au revenit pe parcursul zilei de ieri, după şocul iniţial generat de victoria lui Trump

Cotaţia futures a aurului a consemnat ieri, pe pieţele internaţionale, cea mai mare creştere de după 23 iunie, când Marea Britanie a decis să părăsească UE (Brexit), pe fondul câştigului surprinzător înregistrat de Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA.

Cotaţia metalului galben a urcat cu 4,8% ieri dimineaţă, pe piaţa din Londra, la 1.337,38 dolari uncia, acesta fiind cel mai important avans "intraday" din iunie până acum, iar cotaţia - cea mai ridicată din septembrie până în prezent.

Mai târziu, preţul aurului cu livrare imediată era de 1.300,24 dolari uncia, în creştere cu 1,9% faţă de ziua anterioasră.

La Comex New York, preţul metalului galben cu livrare în decembrie a crescut cu 1% la ora 09.51, ajungând la 1.287,70 dolari/uncie.

Tot ieri, Bursa din Moscova a înregistrat cea mai mare creştere din luna iunie, în urma speculaţiilor potrivit cărora preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va îmbunătăţi relaţiile cu Moscova, punând capăt sancţiunilor care au blocat redresarea economică, conform Bloomberg.

Indicele bursier Micex a urcat cu 2,1%, la 2.008,36 puncte, înregistrând cel mai mare avans în rândul pieţelor emergente.

Totodată, rubla (moneda Rusiei) a recuperat pierderile iniţiale consemnate odată cu majoritatea monedelor emergente. După un declin de patru zile, rubla s-a apreciat cu 0,2%, la 63,6450 unităţi/dolar.

De menţionat că, iniţial, bursele asiatice şi europene au scăzut puternic din cauza victoriei lui Donald Trump în alegerile din SUA. Potrivit Bloomberg, şi comunitatea financiară din New York a asistat "în stare de şoc" la revendicarea victoriei de către republicanul Trump. Ulterior, însă, pieţele europene şi-au mai revenit, iar cele din SUA au fluctuat în primele ore ale dimineţii.

Hillary Clinton, candidatul democrat în alegerile din SUA, a fost preferată de Wall Street.

Lipsa de predictibilitate a lui Trump şi opoziţia sa faţă de acordurile de comerţ liber l-au făcut nepopular în rândul finanţiştilor, care se tem că noul preşedinte ar putea înrăutăţi relaţiile comerciale şi geopolitice la nivel mondial.

Victoria lui Trump a făcut ca şi moneda americană, dolarul, să se deprecieze iniţial, în condiţiile în care investitorii pariau pe Hillary Clinton la Casa Albă.

Dolarul a coborât cu 1,6% pe piaţa SUA, la ora locală 02.37, ajungând la 1,1204 unităţi/euro, însă ulterior s-a redresat, câştigând 0,6% la ora locală 10.10, ceea ce a dus la un curs de 1,0957 unităţi/euro. Dacă iniţial investitorii au considerat că banca centrală nu va mai majora dobânda luna viitoare, în noul context, pe parcursul zilei nivelul aşteptărilor a revenit la cel atins luni, în care majoritatea anticipa creşterea dobânzii cheie luna viitoare.

"Rezultatul alegerilor este neaşteptat, iar pieţelor financiare nu le plac evenimentele neaşteptate", a declarat, conform Bloomberg, Steven Englander, strateg la Citigroup Inc. din New York. Acesta a menţionat că, deocamdată, nu se poate estima cât va afecta volatilitatea pieţele financiare.

Tot ieri, fancul a fost tranzacţionat la 1,0806 unităţi/euro, după ce urcase la 1,0752 unităţi pentru un euro.

În acelaşi timp, au scăzut cotaţiile futures ale metalelor industriale şi ale mărfurilor agricole. Preţul cuprului a coborât cu 2,3% pe piaţa din Londra, ieri dimineaţă, iar cel al nichelului a pierdut 3,8%. La Chicago Board of Trade, în sesiunea "after-hours", preţul grâului, porumbului şi al boabelor de soia a scăzut cu cel puţin 1,3%, însă după ora 10.00, declinul a fost mai mic de 1%. Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de porumb şi soia.

Câştigul lui Trump în aceste alegeri poate pune presiune pe mărfurile agricole, din cauza atitudinii sale "anti-comerţ liber", potrivit Bloomberg Intelligence.

Preţul petrolului american cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4% ieri, la ora 10.08, ajungând la 44,78 dolari barilul, iar cel al ţiţeiului european Brent - cu 0,3%, la 45,91 dolari/baril. Şi preţul petrolului s-a mai redresat, în condiţiile în care, imediat după anunţul privind victoria lui Trump, cotaţiile pierduseră aproape 4%.

Incertitudinea provocată în prima parte a zilei de ieri de victoria lui Donald Trump a făcut ca investitorii să se refugieze pe piaţa obligaţiunilor suverane, preferând în special titlurile emise de statul german.

În jurul orei 08:30 GMT, randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa la zece ani a coborât până la 0,098% faţă de 0,118% la închiderea pieţei secundare, unde se tranzacţionează titlurile deja emise, potrivit News.ro. De asemenea, randamentul obligaţiunilor franceze pe zece ani a coborât la 0,430% comparativ cu 0,500% anterior.

Înainte de deschiderea pieţelor financiare europene, investitorii au preferat obligaţiunile americane, investiţie considerată refugiu. În aceste condiţii, randamentul pentru obligaţiunile americane pe zece ani a coborât până la 1,810%, de la 1,855% marţi.

Analiştii băncii franceze "BNP Paribas" spun că scenariul victoriei lui Donald Trump a declanşat un sentiment de aversiune faţă de riscul pe termen scurt.

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) au reacţionat cu prudenţă la alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite, sugerând că politica monetară relaxată a instituţiei nu se va schimba imediat, în pofida turbulenţelor la nivel mondial, transmite Bloomberg. BCE "monitorizează îndeaproape situaţia şi, ca de obicei, vom urmări volatilitatea din primele zile. Trebuie să fim calmi, mai calmi ca pieţele, în mod sigur", a declarat Peter Praet, membru în board-ul executiv al instituţiei financiare, conform News.ro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai ce, speculantii pe aur nu au auzit ce spun politicienii romani, ca sa vezi, ca de fapt Trump e bun, ca nu e chiar asa de rau, ca si Reagan a fost criticat dar ce bun a fost, ca Romania este nu stiu ce partener infinitezimal al SUA si ca o sa ne pastram extraordinarele relatii in urma carora ungurii nu au nevoie de viza de ani de zile, dar romanii ca buni parteneri ce sunt au. Iar ei, speculantii se tem ca niste soareci si investesc in aur in loc sa cumpere masiv dolari?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb