Preşedintele SUA Donald Trump a dispus, joi, declasificarea a 2.800 de documente referitoare la asasinarea fostului preşedinte John F. Kennedy, în 1963, dar alte câteva sute de documente rămân în continuare blocate, la solicitarea FBI şi CIA, scrie washingtonpost.com.
Trump a dispus declasificarea imediată de către Arhivele Naţionale a 2.800 de documente, pentru restul de câteva sute de documente existând o perioadă de revizuire de 180 de zile, potrivit news.ro.
Donald Trump spune într-un comunicat publicat de Casa Albă: "Permit astăzi ca vălul să fie în sfârşit ridicat. În acelaşi timp, departamentele şi agenţiile executive mi-au propus ca anumite informaţii să continue să fie redactate din cauza problemelor de securitate naţională, de aplicare a legii şi de probleme externe. Nu am de ales - astăzi - şi accept decât să permit un prejudiciu ireversibil securităţii naţiunii noastre".
Arhivele Naţionale au făcut deja publică cea mai mare parte a documentelor referitoare la asasinarea fostului preşedinte american John F. Kennedy, dar mai rămăsese blocat un ultim lot.
Congresul a decis în 1992 că documentele referitoare la asasinarea lui John F. Kennedy vor fi făcute publice în termen de 25 de ani, dacă preşedintele nu decide că ar putea afecta securitatea naţională.
Arhiva conţine peste 3.000 de documente care nu au fost încă prezentate şi peste 30.000 care au fost deja făcute publice, însă într-o variantă cenzurată.
John Fitzgerald Kennedy a fost al 35-lea preşedinte american. El a fost împuşcat în 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas, cel considerat vinovat de asasinarea sa fiind Lee Harvey Oswald.